Ceo grad bez traga

R. DRAGOVIĆ

30. 08. 2010. u 06:15

Deceniju posle okončanja rata na Balkanu i dalje nema vesti o 14.650 osoba

BRATA tražim duže od deset godina. Poslednji put viđen je u autobusu u Prištini, kojim je iz Devet Jugovića svakoga jutra putovao na posao. Do danas o njemu nemam vesti.

Ovako govori Snežana Zdravković, dok u ruci drži sliku brata Novice Markovića. On je samo jedan od oko 4.000 Srba nestalih u vihorima rata devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na KiM. Sa još desetak hiljada ljudi drugih nacionalnosti iz bivše Jugoslavije oni čine "grad" od 14.650 žitelja bez adrese ili bez groba.

Članovi njihovih porodica, prijatelji, predstavnici države i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, noseći ruže i fotografije najmilijih, okupili su se u ponedeljak u Tašmajdanskom parku u Beogradu, povodom Međunarodnog dana nestalih lica. Na tom mestu otkrivena je i spomen-ploča posvećena žrtvama i nestalima.

BELAĆEVAC
 ISKOPAVANjE grobnice u Belaćevcu kod Obilića, gde se pretpostavlja da su sahranjeni Srbi i nealbanci kidnapovani 1999. godine, počeće danas - najavilo je Udruženje kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu. Kako je na skupu u Gračanici rekao predstavnik ovog Udruženja Branislav Todorović "postoji informacija da je u toj grobnici živo zakopano 26 ljudi, od toga devetoro rudara". (D. Z.)

- Nismo zadovoljni brzinom rada institucija koje se bave sudbinom nestalih i ostvarivanjem prava njihovih porodica, kao i procesuiranjem zločina nad Srbima i ostalim narodima u regionu - kaže - kaže Olgica Božanić, predsedavajuća Koordinaciji srpskih udruženja nestalih.

Predsednik vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izneo je podatak da je u centralnoj Srbiji obavljeno 1.425 ekshumacija, pri čemu je identifikovano više od 1.100 osoba. Podaci Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pokazuju da je najviše osoba nestalo od 1992. do 1995. godine u sukobima u BiH - 10.419. U Hrvatskoj se i danas 3.392 osobe vode kao nestale, dok je tamni bilanas rata na KiM 1.839 lica.

- Nerešen problem nestalih osoba ozbiljna je prepreka na putu ka pomirenju i saradnji u regionu - napominje šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Pol-Anri Arni.

I potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić pozvao je nadležne u regionu da efikasnije rešavaju sudbine nestalih, jer će, u suprotnom, "zemlje zapadnog Balkana biti daleko od Evrope".

TADIĆ: USLOV ZA POMIRENjE

PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić pozvao je države regiona da učine sve da bi se rasvetlila sudbina nestalih. U razgovoru sa predstavnicima Regionalne konferencije udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije konstatovano je da od rešavanja sudbine nestalih zavisi proces pomirenja i uspostavljanje boljih odnosa zemalja. Tadić je rekao da će Srbija učiniti sve da bi se utvrdila sudbina nestalih Srba i Albanaca na KiM i ukazala pomoć njihovim porodicama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

baćo

30.08.2010. 16:50

Skup je proces, ekshumacija i DNK analiza. ALI(veliko ali) bi se razbile silne predrasude i došli do istine. Ovako dopuštamo da nam se serviraju razne Srebrenice, Račci, Markale itd. Manje bi se pojedinci klanjali žrtvama Srpskog "genocida". Manje bi razne NVO imale materijala da nas ocrnjuju.Takođe bi naše komšije morali priznati mnoge "psine". Svima bi nam lakše bilo.Samo,ALI....