Rodilo za rekord

N. S.

27. 08. 2010. u 20:38

Ratari se pred predstojeću berbu kukuruza nadaju solidnom rodu i zaradi. Očekuje se prinos oko pet tona po hektaru

U SRBIJI se, ove godine, kako procenjuju stručnjaci, može očekivati vrlo solidan rod kukuruza, nešto veći od prosečnih prinosa ranijih godina, koji su od 4,5 do pet tona po hektaru.

Ova žitarica, inače, zasejana je na oko 1,3 miliona hektara, a berba najranijih hibrida mogla bi da počne za nekoliko nedelja, tako da bi Srbija, i ove godine, mogla da bude među prvih 10 zemalja, najvećih izvoznika kukuruza.

Dobrom rodu nada se i Pavle Nenadović, iz Vognja, pored Rume. Kukuruz gaji na oko 300 jutara, i kaže da biljkama pružio sve šta su trebale da dobiju. Strahuje samo od nevremena, koje bi moglo da polomi stabljike kukuruza.

MINISTAR
SAŠA Dragin, ministar poljoprivrede, najavio je da očekuje da će ove godine u Srbiji biti ostvarena rekordna proizvodnja kukuruza, kao i da će ukupan izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda zabeležiti najveću vrednost do sada. - Ove godine očekujemo rod kukuruza od čak sedam miliona tona, što će biti rekordna proizvodnja te žitarice u našoj zemlji - rekao je je Dragin. - Ova kultura bi trebalo da donese najveću zaradu poljoprivrednicima.

- Nadam se solidnom rodu, od oko šest tona po jutru, odnosno, više od vagona po hektaru - kaže Nenadović. - Cena će, kako stvari stoje, takođe biti vrlo dobra, pošto se, „na zeleno“, kukuruz već plaća više od 14 dinara po kilogramu, pa bi trebali da prođemo solidno.

Kukuruz je, kako objašnjava Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, imao vrlo solidnu godinu, sa dovoljno vlage, a takođe i dovoljno sunca.

Na cenu suvog kukuruza, koja je ovih dana dostigla 23 dinara po kilogramu, kako napominje Bekavac, najveći uticaj će imati prognoze roda u Rusiji i Ukrajini.

- Ako njihov rod bude slab, imaćemo solidnu priliku za izvoz kukuruza - kaže Bekavac. - Istina, bilo bi daleko bolje da umesto kukuruza izvozimo stočarske proizvode, odnosno, mleko ili meso, pošto bi tada poljoprivreda daleko bolje prolazila...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije