Odluka FIBA organizacije „u minut do dvanaest“ da kazni Nenada Krstića i Miloša Teodosića sa tri, odnosno dve, utakmice zabrane igranja na Svetskom prvenstvu zbog tuče na Akropolis kupu u Atini, primorala je selektora Dušana Ivkovića na neke radikalne poteze. Svestan značaja ove dvojice igrača, po prvi put u karijeri, Ivković je spreman da se kocka, ne samo sa zdravim razumom, već i sa snagom rivala. Upravo će subotnji meč sa Angolom (18.00, RTS 2) na uvertiri Svetskog prvenstva u Turskoj, pokazati koliko je iskusni strateg bio u pravu kada je odlučio da na meču sa prvakom Afrike nastupi sa desetoricom košarkaša i da Miroslava Raduljicu proglasi suvišnim.

Činjenica je da Krstić i Teodosić spadaju u grupu najboljih evropskih košarkaša, ali je pitanje hoće li i na kakav način naša centarska liniji izdržati atake protivnika, kada će u postavi biti samo jedan klasičan centar Kosta Perović. Ziheraški potez selektora da uprkos kaznama, Nenad i Miloš ostanu u sastavu Srbije, svakako je rizičan, a da li će biti profitabilan mogli bismo da saznamo već nakon duela sa Angolom, Nemačkom i Jordanom.

– U situaciji smo da igramo 10 na 12 što nije nimalo lak posao. Pošto Teodosić neće biti sa nama u prve dve utakmice, potrebna nam je bekovska linija sa šestoricom igrača. Dakle, morao sam da se odlučim između košarkaša na pozicijama četiri i pet, ne samo prema trenutnoj formi, već i u skladu sa snagom rivala. Da smo, recimo na startu igrali sa Australijom i Argentinom, najverovatnije bi otpao neko iz niske postave – obrazložio je svoju opservaciju selektor Ivković.

– Pošto svi znamo da su nam početni rivali Angola, Nemačka i Jordan, „lomio“ sam se između Raduljice i Mačvana. Analizom smo došli do zaključka da Mačvan može više stvari da obavi na terenu, tako da je Raduljica bio suvišan. Voleo bih da i on ostane sa nama do kraja turnira, ali sam svestan da ga očekuju klupske obaveze – istakao je iskusni strateg, koji je podsetio da je odluka FIBA organizacije bila perfidna i da će u psihološkom smislu znatno teže pripremiti igrače, koji su veoma emotivno prihvatili vest o suspenziji Krstića i Teodosića.

– Nemamo vremena za jadikovanje. Razmišljamo o Angoli, o kojoj nažalost nemamo najpotrebnije informacije. Jasno je da će taj meč biti ključan za plasman u narednu fazu takmičenja. Znamo da igraju brzu košarku, pod košem su nešto tanji, ali su im zato bekovi dosta dobro tehnički obučeni. Ne mislim da nas mogu iznenaditi. Ubeđen sam da ćemo jakom odbranom, poprilično agresivnom na liniji dodavanja, uspeti da im poremetimo koncepciju igre i da ćemo pokazati koliko vredimo – siguran je u trijumf Srbije Milenko Tepić, koji će najverovatnije u odsustvu Krstića i Teodosića, biti kapiten „orlova“ u duelu sa Angolom. 

Krle i Teo spremaju „osvetu“

– Pitali smo odmah obojicu, da li su spremni, ne samo da izdrže kazne, već da budu uz tim kada budemo igrali sa desetoricom. Svi smo utučeni i nikome nije do priče. Očekujem od njih dvojice da pokažu karakter i da od meča sa Australijom, odnosno Jordanom, budemo celina za primer. Verujem u obojicu i znam da će biti na visini zadatka – pokazao je i ovoga puta Ivković koliko poverenja ima u Krstića i Teodosića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari