Petak, 27.08.2010.

13:48

Dileme koje će vam promeniti život

Tuširanje ili topla kupka? Zelene ili crne maslinke? Vino ili džin-tonik? Dileme možda deluju trivijalno, ali ove male odluke stvaraju velike razlike.

Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Izvor: B92

Default images

Tuširanje ili kupka?

Tuširanje – Ovo je zdravii naćin da se okupate, nego da potopite svoje telo u toplu kupku. Mada, kupka je odličan način da se opustite, pod uslovom da se posle nje istuširate.

Masa ili obim struka?

Obim struka - Obim vašeg struka je bolju predskazivač rizika srčanih bolesti nego indeks telesne mase. Razlog tome je što masnoća sa stomaka predstavlja najveću opasnost za srce.

Istraživanje pokazuje da za žene, zdravstveni rizik počinje da raste uz obim struka, obim iznad 81 cm – 89 in je ozbiljna pretnja.

Izmerite se krojačkim santimetrom koji ćete obmotati na sredini abdomena, u blizini pupka, neka bude labav, nemojte ga previše zatezati.

Obična ili električna četkica za zube?

Električna – Pregledom studije iz protekle četiri decenije dokazano je da su električne četkice zdravije za zube od običnih, ne iritiraju desne.

Sok od voća ili voće?

Voće – Uzmite pravu stvar. Voćni sokovi sadrže šećere i nemaju vlakna voća.

Slanina ili kobasice?

Slanina – Dobro kuvana slanina ima manje kalorija od kobasice.

Mejl ili šetnja do kolege?

Šetnja – Imaćete bolju cirkulaciju, sagorećete kalorije i što je možda najvažnije imaćete produktivniji razgovor ako nekoga povedete sa sobom da vam pravi društvo nego da ste komunicirali preko kompjutera.

Sveže ili sušeno voće?

Sveže – Što je veći sadržaj vode (većina svežeg voća sadrži preko 80 posto vode) znači više za pojesti,a ima manje kalorija. Ali zbog praktičnosti i dužeg roka trajanja koristite i sušeno voće.

Keš ili kredit?

Keš – Gotovo sigurno ćete manje trošiti na namirnice ako plaćate kešom.

U jednoj studiji, istraživači su pitali nekoliko stotina porodica da sve kupovine za kuću plaćaju gotovinom tri meseca, a zatim da naredna tri meseca iste kupovine plaćaju kreditnom karticom.

Kada su porodice plaćale račune karticom, trošile su između 20 i 30 posto više novca na kupovinu namirnica.

Čaj ili kafa?

Čaj – Izaberite crni ili zeleni. Ovi čajevi sadrže antioksidanse zdrave za srce i služe u preventivi raka.

Ručak ili jesti po malo?

Grickati hranu tokom celog dana, umesto velikog ručka, bolje je zato što sprečava širenja kalorija, stabilizuje šećere i nivo insulina u kri, pruža veće olakšanje od stresa, tenzije i ne osećate se umorno kao posle obilnog obroka.

Zelene ili crne masline?

Zelene – Zelene masline nisu sazrele u potpunosti, tako da sadrže od prilike polovinu nivoa masti koju bi imale kada sazru i potamne.

Gazirana voda ili soda voda?

Gazirana voda – Postoji razlog zašto soda i sodium (natrijum) zvuče slično.

Soda voda se tako naziva zato što se zasniva na korišćenju natrijuma u gazirajnu. Tako da se ne treba čuditi zašto je soda voda puna soli.

Šetnja ili trčanje?

Šetnja – Iako oni koji trče smatraju da šetnja ne sagoreva dovoljno kalorija da bi došli do gubljenja težine, istraživanja su pokazala da redovne šetnje blagotvorno utiču na širinu vašeg struka.

Jaka ili nežna masaža?

Jaka – Svrha masaže nije da stimuliše kožu, već da se relaksiraju mišići koji su ispod nje. Nije preporučljivo da masaža ide do tačke bola, ali potrebno je da se koristi blagi napor kako bi se mišići aktivirali.

Šolja kafe ili 20 minuta dremanja?

Dremanje – Ovo je u skladu sa jednim francukim istraživanjem o tehnikama koje su pomogle noćnoj smeni da ostane na oprezu. Navijte alarm da vas probudi za 20 minuta.

Više dremanja moglo bi da ometa vaš san kasnije te noći.

Plivanje ili šetnja?

Šetnja – Iako je plivanje odlično za vaša pluća i srce, nema nikakav uticaj na vaše kosti, jer u vodi ima malo otpora.

Zadržati bes ili planuti?

Planuti – Ako ste ljuti, stavite bes pod kontrolu, ali ga ispoljite.

Tegovi ili sprave za vežbanje?

Tegovi – Sa tegovima“ možete da radite odvojeno sa obe strane tela , eliminišući neravnotežu mišića. Samo mali broj sprava to omogućava.

Takođe sprave za vežbanje su namenjene za muško telo. Ukoliko ste niski, vaše telo bi moglo da bude premalo za sprave.

Smeh ili plač?

Plač – Ako smehom pokušavate da rešite neprijatnu sutuaciju, kako bi izgledalo da stvari držite pod kontrolom, to bi mogla da bude greška koja negativno utiče na vaše zdravlje.

Plakanje je iskrenije i to je odgovor oslobođen anksioznosti. To je signal i za vas i za vaše bližnje da nešto nije u redu i da su promene prihvatljive.

Vino ili džin-tonik?

Vino – Ne samo da čaša vina pruža kvalitetniji pristup alkoholu ( duže traje tako da ćete ga manje piti) već ima i legendarna zdravstvena dejstva.

Izaberite crveno vino za dobre zdravstvene efekte.

Vežbanje ili antidepresivi?

Vežbanje – Studija rađena na odraslima pokazala je da deseto-nedeljno redovno vežbanje ima za 20 posto više efekta od lekova koji regulišu depresivna osećanja. Ali kako vas depresija asocira na sve, samo ne na vežbanje, lekari savetuju da se ova dva tretmana kombinuju.

Dobra knjiga ili dobar prijatelj?

Dobar prijatelj – Možda ne svako veče, ali vreme provedeno sa prijateljima je dobro za vaše zdravlje. Takvi odnosi su dobri za smanjenje negativnih efekata stresa koji uzrukuje visoki krvni pritisak.

Automobili sa menjačem ili automatik?

Automatik – Glavni argument za vožnju automobila sa menjačem je da ćete sagoreti više kalorija i manje benzina. Menjanje brzina i pritisak na kvačilo ne predstavljaju nikakve vežbe osim ako ne vozite traktor. Automatik će učiniti vožnu manje stresnom.

Rad ili seks?

Seks – Grupa ekonomista je izračunla da ako pređete sa jednomesečnog vođenja ljubavi najmanje na jednonedeljno to je ekvivalentno sreći koju izaziva ogromna plata data prosečnoj osobi.

Brzo sušenje ili standardno poliranje noktiju?

Standardno poliranje – Brzo sušenje noktiju može da uštedi vreme, ali na račun vaših noktiju. Većina ovih proizvoda sadrži više alkohola od običnih sredstava za poliranje noktiju, pa ih tako isušuju i čine sklonijim pucanju.

Prirodno, a brzo sušenje noktiju mogli biste da postignete ako biste posle svakog sloja laka ruke umočili u hladnu vodu.

Jabuke ili pomorandže?

Jabuke – Stara poslovica je istinita.

Istraživanje je potvrdilo da su ljudi koji su jeli više od 5 jabuka nedeljno poboljšali funkciju pluća i imaju manje šanse za simptome astme.

Plansko gubljenje kalorija ili mršaviti na svoju ruku?

Plansko mršavljenje – Pridružie se grupi.

Pečeni odrezak ili rebarca?

Pečeni odrezak – 300gr pečenog odreska sadrži 325 kalorija i 13 grama masti, naspram 423 kalorije i 23 grama masti koje sadrže rebarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: