Sreda, 25.08.2010.

00:27

Svetski kardiolozi u Beogradu

Interventni kardiolozi iz sveta, u sredu i četvrtak u Beogradu operisaće jedanaest pacijenata. Osama Kato i Džordž Sijanos pacijentima jedina nada.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Japanac Osama Kato i Grk Džordž Sijanos, koji imaju reputaciju najboljih interventnih kardiologa, zbrinuće pacijente sa najkomplikovanijim začepljenjima krvnih sudova srca.

Za 11 pripremljenih za intervencije specijalna tehnika rada i vešte ruke dvojice interventnih kardiologa, koji specijalnim žicama otvaraju i zapušene arterije, jedina su nada.

Za operaciju su suviše rizični, a niko od naših lekara ne može da im pomogne.

Džordž Sijanos u jednu od sala za kateterizaciju u Poliklinici Kliničkog centra Srbije ulazi jutros, tačno u devet sati. Njega čeka šest pacijenata, ali ne zna se da li će stići da se za sve pobrine.

"To su pacijenti koje nismo uspeli da zbrinemo u aprilu, na petom Skupu interventnih kardiologa, na kojem je bilo oko 40 kolega iz sveta“, objašnjava prof. dr Milan Nedeljković.

Sve intervencije u Beogradu Sijanos i Kato obaviće i ovog puta bez honorara. Prof. dr Milan Nedeljković kaže da interventni kardiolozi iz sveta, koji su se na poslednjem skupu u Beogradu pobrinuli za 31 pacijenta, nikada ne traže honorar.

Interventni kardiolozi iz Japana i Grčke na putu za Stokholm, gde se održava Evropski kongres, svraćaju na par dana u Beograd na poziv akademika dr Miodraga Ostojića. Pridružiće im se i Alfredo Galasi iz Italije, koji, takođe, važi za velikog stručnjaka.

"To što rade Kato i Sijanos ne može niko drugi. Džaba sva tehnologija, njihova veština je presudna kod teških začepljenja krvnih sudova srca. Mi smo uspeli da ovladamo nekim tehnikama, imamo i neophodnu opremu, ali još ne možemo da zbrinemo najkomplikovanije pacijente“, kaže Nedeljković.

Osama Kato je rodonačelnik retrogradnog pristupa začepljenju - bolesnoj arteriji žicom prilazi iz zdrave. Njegov najbolji učenik u Evropi je Džordž Sijanos. On je poznat ne samo po retrogradnom pristupu začepljenju, nego i po veštini da žicama otpuši najkomplikovanija začepljenja na mestu račvanja arterija.

Svi pacijenti koji su pripremljeni za intervencije već su jednom ili dva puta operisani i po proceni kardiologa ponovni odlazak pod skalpel - ne dolazi u obzir.

Zbog začepljenja srčanih arterija miokard ovih pacijenata je zarobljen, živ je ali nije dovoljno ishranjen krvlju i svaki dan do intervencije koja rešava problem je za ove pacijente rizičan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: