Rušitelji kao lažni čuvari

D. MILINKOVIĆ

24. 08. 2010. u 20:59

Nebojša Bradić, ministar kulture: Našim spomenicima na Kosovu preti velika opasnost

TRAŽIĆEMO da međunarodna zajednica preispita odluku o prepuštanju obezbeđenja Gračanice i drugih verskih i kulturnih objekata kosovskoj policiji. Imamo puno razloga za zabrinutost, jer su do sada slične odluke Kfora išle na štetu srpske zajednice i ugrožavale naše spomenike. Strahujemo da se na ovaj način samo dodatno podstiče duh 17. marta.

Ovo za ”Novosti” poručuje ministar kulture Nebojša Bradić, koji kaže da naš državni vrh očekuje da međunarodne strukture, koje stoje iznad Kfora, Euleksa i kosovske policije, ozbiljno razmotre protest i upozorenja srpske strane.

NARODNI MUZEJ
* Kada će biti završena obnova Narodnog muzeja?
- Do 2012. godine. Cela rekonstrukcija koštaće oko 20 miliona evra, a na konkurs za projekat do sada se javilo više od 80 grupa arhitekata.

* Apeli očigledno nisu dovoljni. Može li Beograd nešto da učini da bi se naši spomenici vratili pod ”okrilje” međunarodnih snaga?

- Kroz niz diplomatskih aktivnosti nastavićemo da ukazujemo da je loše što je odgovornost prebačena na kosovske institucije. Moramo da stvorimo svest u centrima moći, kod cele međunarodne zajednice, da je reč o zaštiti svetske, a ne samo srpske baštine na KiM. Jer, našim spomenicima preti opasnost ukoliko se nastavi s lažnom brigom onih koji su ih rušili.

* Vlasti u Prištini su pre nekoliko dana donele odluku o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova...

- To je još jedan vid pritiska na Beograd i saplitanje u diplomatskoj borbi za Kosovo. Sasvim je izvesno da će to otežati i rad i bezbednost onih koji su angažovani na zaštiti spomenika kulture.

* Jeste li zbog toga uputili protestnu notu Euleksu?

- Protest smo uputili, ali je jasno da njegova snaga, posle odluke MSP, znatno manje delotvorna. Zasada imamo obećanja da će srpski stručnjaci, koji rade na obnovi spomenika kulture, nesmetano putovati na KiM, da bi nastavili projekte na četiri glavna objekta pod zaštitom - Bogorodici Ljeviškoj, Gračanici, Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji.

* Da li vlasti u Beogradu očekuju podizanje tenzija na Kosovu posle raspleta u UN oko naše rezolucije?

- Ne isključujemo takav scenario i zato smo u stalnom kontaktu sa međunarodnom zajednicom na KiM.

* Ustavni sud nedavno je osporio pojedine delove Zakona o informisanju, za koje je stručna javnost i pre nego što se propis našao u Skupštini tvrdila da su pravno neodrživi...

PENZIJE ZASLUŽNIMA
 * U toku je prijavljivanje za nacionalne penzije. Šta je garancija da će ih dobiti umetnici koji su najviše zadužili srpsku kulturu?
- Rok za prijavljivanje je produžen na 7. septembar i očekujemo više stotina predloga. Dodeljuje se samo 50 penzija, tako da će sigurno biti nezadovoljnih. Ubeđen sam da će komisija svoj posao raditi profesionalno, kao i do sada i malo je odluka koje su doneli, a sa kojima se ne bih složio.

- Ministarstvo će poštovati odluke Ustavnog suda. Izmene i dopune Zakona imale su smisao u vreme donošenja, s obzirom na to da mehanizmi samoregulacije nisu zaživeli, a pojedini mediji su na najbrutalniji način kršili etičke i zakonske norme. Tako izmenjeni zakon, čak i bez ijedne izrečene kazne, doneo je određene pozitivne pomake, posebno kada je reč o pretpostavci nevinosti i očuvanju dostojanstva ljudi.

* Deo političkih stranaka i stručne javnosti vas vidi kao jednog od glavnih ”krivaca” za zakon koji je oborio Ustavni sud i traže vašu ostavku...

- Prihvatam kritike, ali smatram da su zahtevi za mojom smenom - neutemeljeni.

* Iz novinarskih krugova na adresu Ministarstva stižu i kritike da medijska studija koju ste predstavili samo u desetak rečenica tretira štampane medije...

- Ta studija je samo početak rada na medijskoj strategiji koja konačno na duži rok treba da uredi oblast informisanja. Tek sledi opsežna javna rasprava, a Ministarstvo je otvoreno za sve predloge i sugestije.

* Hoće li se pisati novi zakon o informisanju?

- Da li će se ići na pravljenje novog ili doradu postojećeg zakona znaće se kad strategija bude gotova. Ona će definisati celu oblast informisanja, od štampanih medija, transformacije javnih preduzeća, pitanja elektronskih, regionalnih servisa, uređenja medijskog tržišta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

oliver

24.08.2010. 22:38

Nebojsa Bradic iz g17, cuvar srpske kulturne bastine na Kosmetu........E moja Srbijo, sta si docekala

koka

25.08.2010. 17:40

@oliver - svi jako dobro vidimo sta je srbija docekala a to moze da zahvali i gosp bradicu izmedju ostalih a interesuje nas cemu sluzi ovaj intervju pagospodinovi stavovi kao i stavovi su svima jako dobro poznati nema potrebe da nam sad prica a da ni sam ne zna sta hoce da kaze partija mu nije dala bas dobar koncept u svakom slucaju on ce dobiti penziju kao vrlo zasluzan gradjanin trudio se iz sve snage

Ugrenovic Djordje

25.08.2010. 17:43

@oliver - Ljudi ozivece nasa srbija,kad tad vraticemo nase kosovo.Nicija nije gorela do zore, pa nece ni njima.I ne zaboravite da na kosovu zive jos srbi neki su i krv prolili pa ipak su jos uvek ovamo.

aleksa

24.08.2010. 22:45

Ima li ijedan novinar smelosti da pita ministra šta misli o oduzimanju penzije glumici Evi Ras, koja je ostala i bez zdravstvene knjižice, iako je obolela od raka i šta misli o tome što je dva puta do sada odbijana za nacionalnu penziju?

rada

25.08.2010. 00:09

E moja djeco pa to je narod odavna znao ali vi ste pricali da je to civilizovana evropa i da su to spomenici kosovske kulture.

ajaja

25.08.2010. 16:41

A st nisi cuvao spaljenje djamija u Nisu ,BG, jel to Srbiji ,ili su to cinili albanci.mozda si neupucen.Pa zasto niste kao drzava branili to 2004,Kosovo je srbija ,jel?e pa vi ste krivi sto niste branili"svoju" drzavu.jos jeda savet gospodine.Vi samo ponavljate blblablaaaaa.Dosadni ste.Dosta.

miomir

25.08.2010. 16:49

Sta je sa manastirom Devic, konacima Pecke Patrijarsije i svih drugih nepomenutih paljenja za vreme "srpskog kosova"..tada, em sto smo bili tamo, em je delovala nasa i vojska i policija...

Gilgamesh

26.08.2010. 09:45

Ma ministar samo redovno prati javno mnjenje pa je shvatio da ga ne gotivimo i sad malo da nam podice demagoski

Slaviša

29.08.2010. 14:24

"... projekte na četiri glavna objekta pod zaštitom - Bogorodici Ljeviškoj, Gračanici, Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji. " Da li je moguće da ministru nije poznato da srpski stručnjaci ništa ne rade na ova četiri spomenika. I to ne zato što "ne mogu da putuju", jer ih u tome niko i ne sprečava. Zašto se ministar ne informiše kod svojih stručnih službi da li se radi (i zašto se NE radi)? Ovako, ili njega lažu, ili on laže čitaoce, a to nikome ne ide u korist.

maja

29.08.2010. 16:22

Dobro da još ima hrabrosti da govori o nekvalitetnom Zakonu, šta rade silni činovnici u Ministarstvu u kome nema ministra jer je pretežno na lepim putovanjima - očito planduju . Nikakav boljitak u zaštiti spomenika ni na Kosovu ni u Srbiji od kada je on pristigao, samo prazne priče i potpuna neobaveštenost ili zlonamrna pogrešna obaveštenja napraviše od inače dobrog reditalja do zla boga lošeg ministra