Mandat bez nagodbe

V. C. S.

24. 08. 2010. u 20:56

Čeka se epilog u slučaju bivših poslanika G 17 plus. Zastupnik Srbije, verovatno, neće poravnanje

U NAREDNIH mesec dana predstavnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Slavoljub Carić izjasniće se o tužbi bivših poslanika G 17 plus Ksenije Milenković i Gorana Paunovića. Njih dvoje tužili su državu, jer tvrde da im je 2006. godine nezakonito oduzet mandat. Osim povratka poslaničkog statusa, tražili su i odštetu od po 100.000 evra.

NEMA VOLjE
SPREMNI smo i dalje za svaku vrstu dogovora, ali izgleda da za to nema volje - kaže za ”Novosti” Goran Paunović. - Ne vidim zašto sve nije moglo elegantno da se reši, ali ako stvari stoje tako, onda neka Evropski sud donese konačnu odluku.

Kako saznajemo, Carić je dobio ”odrešene ruke” da odluči da li će se Srbija braniti u Strazburu ili će se ići na poravnanje. Prema tvrdnjama naših izvora, Carić najverovatnije neće izabrati nagodbu. On bi mogao da ”potegne” činjenicu da su Ksenija Milenković i Goran Paunović ušli u Skupštinu kao kandidati G 17 plus, a ne kao samostalni poslanici. Ceo slučaj tada bi se tumačio kao nesporazum između stranke i njih, a ne kao nesporazum sa državom.

Ukoliko Srbija izgubi spor, bivši poslanici G 17 plus mogli bi da dobiju ne samo pozamašnu odštetu, već bi u Srbiji moglo da dođe do izmene izbornog zakona i ukidanja blanko ostavki. Administrativni odbor raspravljao je o slučaju Milenkovićeva-Paunović u martu, ali odluka nije doneta.

Carić je potvrdio za ”Novosti” da je odbranu u Strazburu spremio za kraj septembra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije