Capital.ba

Dinkić: Nijemci zainteresovani za ulaganja

24.08.2010. / 16:28

BERLIN, Potpredsjednik srpske Vlade Mlađan Dinkić izjavio je danas u Berlinu da je sve više njemačkih kompanija zainteresovano da investira u Srbiji.

Nakon razgovora sa državnim sekretarom njemačkog Ministarstva za privredu i tehnologiju Bernardom Pfafenbahom i sa više potencijalnih investitora, Dinkić je naveo da je u prošloj i ovoj godini 12 njemačkih kompanija krenulo u realizaciju investicija širom Srbije, da se trenutno pregovara sa još deset, dok je čak njih pet iz oblasti automobilske industrije koja je vrlo perspektivan sektor za saradnju dvije zemlje.

“Njemački `Kontinental` ponudio je dugoročnu saradnju sa niškom fabrikom `Vulkan`. Obavijestili su nas o svojoj namjeri da pokrenu jedan grinfild projekat u oblasti automobilske industrije gdje bi u prvoj fazi uposlili 250 radnika, a narednoj još 600”, rekao je Dinkić, koji je i ministar Srbije za ekonomiju i regionalni razvoj.

Dinkić je imao sastanak i sa vlasnikom i predsjednikom Izvršnog odbora njemačke kompanije “Štada” koja je većinski vlasnik kompanije “Hemofarm” i pojedinačno najveći njemački investitor u Srbiji sa do sada uloženih 650 miliona evra.

Iz njemačke kompanije najavljeno je da povećanje proizvodnje u “Hemofarmu”, pokretanje proizvodnje novih preparata i lijekova, kao i dalju modernizaciju istraživačko-razvojnog centra koji uspješno radi u Vršcu.

Današnja sjednica Poslovnog savjeta Srbije i Njemačke, na kojoj su zvaničnici i privrednici dvije zemlje razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje, ocijenjena je kao vrlo uspješna.

Dinkić, koji je predvodio srpsku delegaciju, rekao je da je Njemačka najvažniji spoljnoekonomski partner Srbije, s obzirom na nivo robne razmjene i dodao da je Srbija u prvom polugodištu povećala izvoz u Njemačku za 15 odsto.

“Ohrabruje nas činjenica da se njemačka privreda brzo oporavlja, a imajući u vidu da je to jedno od naših najvažnijih izvoznih tržišta, sigurno je da će njemački oporavak povući i oporavak srpske industrije”, istakao je on.

Ukupne njemačke investicije u Srbiji iznose oko 1,3 milijardi evra što je ubraja među četiri najveća investitora u Srbiji poslije Austrije, Grčke i Norveške.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!