Svet

Petak, 26.09.2008.

10:25

Spoljnotrgovinski deficit Japana

Japan je u avgustu zabaležio deficit u trgovini sa svetom nakon što je skupa nafta povećala cenu uvoza, a izvoz istovremeno usporio.

Izvor: Beta

Default images

To je još jedna nedaća druge po snazi svetske ekonomije koja je na ivici recesije. Isključujući januar, kada je japanski izvoz bio u padu zbog manje proizvodnje u vreme novogodišnjih praznika, prošlomesečni deficit bio je prvi od 1982, odnosno od naftnih kriza.

Tražnja japanskih proizvoda opada ne samo u SAD, nego i u Evropi i Aziji, kažu analitičari koji očekuju da se taj trend nastavi barem do kraja tekuće fiskalne godine.

Japanski izvoz u avgustu je porastao samo 0,3 odsto na godišnjem nivou, objavilo je danas ministarstvo finansija. Pri tome je izvoz u SAD pao za rekordnih 21,8 odsto na godišnjem nivou. Bio je to 12 uzastopni mesec pada.

Smanjen je i izvoz u EU, treći put za četiri meseca, a jedino je i dalje solidna tražnja za račun perspektivnih ekonomija, uključujući zemlje proizvodjače nafte. Izvoz u Aziju porastao je 6,7 odsto pri čemu u Kinu, sada vodeću japansku izvoznu destinaciju, 8,8 odsto.

Ekonomisti ocenjuju da popuštanje cena nafte od jula, iako pozitivno za japanske potrošače i kompanije na dugi rok, može da bude nepovoljno za japanski izvoz u zemlje bogate tim energentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: