Dostupni linkovi

Crnu Goru čekaju brojni politički izazovi


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Poslije ljetnjih odmora brojni politički izazovi čekaju Crnu Goru. Ostaje da vidimo da li će se rasplesti čvor oko novog izbornog zakona za čije usvajanje je neophodna dvotrećinska većina u parlamentu, nakon što tri godine vlast i opozicija odgovornost za neuspjeh dogovora prebacuju jedni na druge.

Već u septembru biće poznata odluka Ustavnog suda o ustavnosti zakona o popisu stanovništva na inicijativu Socijaldemokrata koje smatraju da bi pitanje o etničkoj, a ne nacionalnoj pripadnosti bio udarac na identitet Crnogoraca.

U oktobru nas čeka ponavljanje lokalnih izbora u Ulcinju i Zeti. U novembru ćemo dobiti odgovor iz Brisela da li smo ispunili uslove za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Podgorica, Foto: Savo Prelević
Kasna jesen riješiće neizvjesnost da li se premijer Đukanović povlači iz politike i kakve će to posljedice ostaviti na odnose u vladajućoj partiji.

No, bez obzira na sve to politički analitičar, profesor Svetozar Jovićević ne očekuje burnu političku jesen u Crnoj Gori, pošto će se, kako kaže, sve rješavati privremenim mjerama i blagim ljekovima. Ne očekuje ni stvarni odlazak Đukanovića sa političke scene.

"Nema sumnje, on će izabrati ono što je pokušao, odmah nakon sticanja nezavisnosti, da se povuče iz tzv. dnevne politike, vruće politike, a da zadrži sve konce i bitne poluge vlasti u svojim rukama kao predsjednik partije. Nešto slično će i sada uraditi. Bilo kakva druga, traumatična očekivanja oko toga, ili da će neka struja u DPS biti dovoljno jaka da ona stvar uzme u svoje ruke, to je iluzorno očekivati,"
smatra Jovićević.

Prividni mir

Jovićević nikakve dramatične promjene na političkoj sceni ne očekuje ni nakon što Evropska komisija 9. novembra saopšti svoj stav o spremnosti Crne Gore da postane zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Biće pohvala i pokuda i svako će u nalazu Brisela naći ono što mu odgovora.

Ako opozicija bude i dalje insistirale na objedinjavaju svih, a onda počnu stare priče oko jezika, identitetskih pitanja onda je to opet uzaludan posao, ocjenjuje Jovićević.

"Dakle, i tu će, čini mi se stvari biti neriješene. Biće zadržan taj prividni mir što mislim da je opasno za jedno društvo, a ispod te površine mnoge stvari mogu da se dešavaju i mogu da se dese u jednom trenutku, nepredviđenom i na nekakav eruptivan način, koji niko u ovom trenutku naravno ne može predvidjeti. Na kraju krajeva, snaga i vrlina jednog demokratskog društva jeste da i pod cijenu određenih lomova stvari mijenja, pa makar to i ponekada bilo dramatično. Evo jednog primjera. Šta bi bilo 1997. godine da nije došlo do loma u DPS? Sve bi opet ostalo mirno, bili bi mi još mnogo godina u naručju Miloševićevom, a možda ni on sam ne bi tako brzo otišao sa scene,"
ocjenjuje Jovićević.

Kada je riječ o dešavanjima u opozicionom savezu, profesora Jovićevića pitali smo da li su najnovije ideje o njenoj konsolidaciji na nekoj novoj platformi pokušaj opozicije da se na novim osnovama nametne kao alternativa vlastima ili pokušaj održavanja na okupu u susret eventualnim podjelama u DPS i kakav epilog tu očekuje.

"Reći ću nešto što se mnogima u opoziciji neće svidjeti, a što sam ponavljao nekoliko puta. Bojim se da je to još jedna uzaludna priča. Prije vjerujem da se jedna, dvije ili tri stranke, manje ili veće objedinjavaju na nekakvoj zajedničkoj programskoj, da ne kažem ideološkoj osnovi. To može stvoriti nekakve nove snage i nove mogućnosti organizovanja opozicije. Ako budu i dalje insistirali na objedinjavaju svih, a onda počnu stare priče oko jezika, identitetskih pitanja onda je to opet uzaludan posao,"
kaže Jovićević.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Milo Đukanović se ipak neće povući
XS
SM
MD
LG