Popravljaju kičmu bez reza

B. R.

19. 08. 2010. u 20:53

U VMA primenjena najnovija procedura hirurškog lečenja preloma kičme u svetu

SAMO nekoliko meseci posle kolega iz najrazvijenijih svetskih neurohirurških centara, lekari Vojnomedicinske akademije primenili su novu, minimalno invazivnu metodu lečenja preloma kičme (perkutanu Verthebral body stent kifoplastiku). To je najnovija procedura hirurškog lečenja preloma kičme u svetu. Prvenstveno se primenjuje kod pacijenata sa osteoporozom, a može da se primenjuje i u nekim slučajevima metastaza tumora u kičmenom stubu.

U Srbiji, zasad, jedino neurohirurzi VMA izvode ovu metodu.

ANESTEZIJA Nova metoda može da se radi i u lokalnoj anesteziji, ako je to neophodno zbog drugih oboljenja. Ako je prelomljen jedan kičmeni segment intervencija traje 45 minuta. Dr Savić kaže da su pacijenti pokretni samo nekoliko sati posle zahvata, a bolničko lečenje traje maksimalno 24 sata.

- Intervencija se izvodi bez klasičnog reza - objašnjava potpukovnik dr Milenko Savić. - Kroz kožu pacijenta plasira se šuplja igla kroz koju se izvodi cela intervencija. U slomljeni pršljen prvo se ubaci specijalni balon kojim se koriguje prelom i u značajnoj meri vrati prethodna visina pršljena. Potom se stavi stent-mrežica. Ona obezbeđuje stabilnost korekcije preloma. Na kraju se ubaci koštani cement, koji trajno fiksira prelom i učvrsti kičmeni stub.

Na ovaj način se ispravlja cela kičma i sprečava nastanak pogrbljenosti i savijanja tela unapred. Potpukovnik dr Savić kaže da je ispravljanje kičmenog stuba u celosti jako važno, jer je pogrbljenost zbog preloma pršljenova kod osteoporoze veliki problem: Ne samo što remeti normalan hod, nego smanjuje kapacitet pluća, opterećuje srce i skraćuje život.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rados Karadjordjevic

20.08.2010. 10:54

Vojnomedicinska Akademija u Beogradu je naucnoistrazivacka ustanova svetskog renomea sa rezultatima koji su u sam vrh vojno-medicinskih dostignuca u svetu.Mojim bivsim kolegama i koleginicama zelim Nobelovu nagradu za postignute rezultate.Licno VMA smatram kolevkom mog znanja i uspeha u zivotu.

skolioza

20.08.2010. 16:53

Samo najveci stucnjaci mogu da sa samo nekoliko meseci zaostatka savladaju takve metode. Vrlo impresivno!Raduje me sto se metoda jos nije ni ustalila u svetu a vec se primenjuje u beogradskoj bolnici.SVAKA CAST za brzinu.