Istraga protiv haškog tužilaštva

Haško tužilaštvo pod istragom zbog tvrdnji pojedinih svedoka da im je prećeno ili da su potkupljivani, biće saslušana i Karla del Ponte, piše "Gardijan".

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 19.08.2010.

10:06

Default images

List navodi da će u okviru te istrage biti saslušana i bivša glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte.

Britanski dnevnik piše da će Karla del Ponte biti saslušana povodom tvrdnji da je dopuštala da se svedocima preti ili da se potkupljuju kao i za protivzakonito pribavljanje dokaza.

Sudije tribunala su u sredu naložile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Karle del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona posle žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani, kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito menjani.

"Gardijan" konstatuje da se prvi put u 17-godišnjoj istoriji tribunala u Hagu vrhunski tužioci suočavaju sa mogućim nepoštovanjem odluka suda.

List navodi da se otpužbe na račun Karle del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom tekućeg suđenja za ratne zločine srpskom političaru Vojislavu Šešelju.
Karla del Ponte (Fonet, arhiv)
Londonski list predočava da su u saopštenju sudije na suđenju Šešelju navedene pritužbe nekih od svedoka koji tvrde da su istražitelji koji su radili za tužilaštvo Tribunala na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Tužilaštvo je, navodno, nezakonito pribavljalo izjave svedoka služeći se pretnjama, zastrašivanjem i potkupljivanjem svedoka.

Jednom svedoku iz Srbije je tako nuđeno dobro plaćeno radno mesto u Sjedinjenim Državama ako da iskaz povoljan za tužilaštvo tribunala, piše "Gardijan".

U izjavama svedoka, na koje se "Gardijan" poziva, navode se i uskraćivanje sna tokom razgovora, ucene odnosno nuđenje života negde drugde u zamenu za svedočenje kojem su se tužioci nadali, pretnje da će optužnica biti podginuta protiv svedoka ukoliko odbije da svedoči, pa čak i ilegalne isplate novca svedocima.

Londonski list piše da će nezavisni istražni sudija, najverovatnije Francuz, izveštaj o osnovanosti iznetih tvrdnji podneti za otprilike pola godine.

Tužilaštvo tribunala je, u međuvremenu, odbacilo sve optužbe i najavilo da će u potpunosti sarađivati sa nezavisnom istragom.

SRS: Šešelj za saradnju u istrazi

Potpredsednik radikala Aleksandar Martinović izjavio je Šešelj spreman da sarađuje s prijateljem suda kojeg odredi Tribunal u istrazi protiv Karle del Ponte.
Šešelj spreman na saradnju, tvrde u SRS (ICTY, arhiva)
"Isplivala je istina" da tužilaštvo Tribunala, uključujući i kancelariju u Beogradu, sistematski pritiska i zastrašuje svedoke ne bi li svedočili protiv Šešelja, smatra Martinović.

Potpredsednik SRS-a očekuje da će Tribunal podrobno ispitati sve te slučajeve, da će oni koji su vršili pritisak na svedoke biti privedeni pravdi i da će se "konačno Šešelj u najskorije moguće vreme vratiti u Srbiju kao slobodan čovek".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: