Momo Mišović, načelnik inspekcije rada za Zlatiborski okrug, saopštio je da je za sedam meseci ove godine smanjen broj povreda na gradilištima, te da je jedan od razloga za to manji broj gradilišta u tom okrugu.

On je tokom sednice Saveta Zlatiborskog upravnog okruga, istakao da zakone o radu i bezbednosti na radu najviše krše poslodavci u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu, te da ta inspekcija podnosi prijave, ali prekršajni sudovi izriču kazne koje su manje od zakonskog minimuma.

– Kazna zbog zatečenog radnika na radnom mestu bez ugovora o radu ili nekog drugog ugovora u skladu sa zakonom, za poslodavca koji ima status pravnog lica je od 800.000 do milion dinara, za preduzetnika od 450.000 do 500.000, a za odgovorno lice od 40.000 do 50.000 dinara. Mi podnosimo prijave, ali nažalost kazne se ne izriču u granicama koje su propisane, već se dešava da budu i ispod zakonskog minimuma, upozorio je Mišović.

– Najviše problema sa neprijavljenim radnicima ima u ugostiteljstvu i trgovini, i to u drugoj i trećoj smeni. Radnici često nisu spremni da sarađuju sa inspekcijom. Bilo je i slučajeva da nakon naše intervencije poslodavci prijave radnike, ali na veoma kratak period“, poručio je načelnik inspekcije rada za Zlatiborski okrug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari