Utorak, 10.08.2010.

06:30

Rovinj: Olujni dani u Istri

Kada smo stigli u Rovinj, 5. avgusta ujutro, Glas Istre nije izašao, pa smo kupili broj od prethodnog dana. Na naslovnoj strani je, ne baš krupnim slovima, pisalo: Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Autor: Jovica Mikić
Izvor: Danas

Izvor: B92

Default images

Na vrhu strane pojavila se reklama za Oluju. Za pozorišnu predstavu. Kazalište Ulysses prikazuje na Malom Brijunu komad Vilijema Šekspira u režiji Lenke Udovički. Jedna od izvedbi predviđena je za 6. avgust.

Popodne istog dana oluja nas je zatekla u restoranu jedriličarskog kluba. Naglo je počelo da duva i pljušti, a konobari su jedva uspeli da skupe suncobrane i popakuju stolice. Žena i ja smo pokupili svoje čaše s vinom i sakrili se u zavetrinu - pod trem kod ulaza za osoblje. Tamo je već bilo puno sveta. Jedna konobarica izašla je da popuši cigaretu, a neki Italijan ju je upitao kakav je to danas praznik. Oslobodili su jedan grad... Ima tome dosta - odgovorila je. Je l’ u Drugom svetskom ratu? - znatiželjan je Italijan. Ne - odgovara Istranka - kasnije, kada je bio rat ovde. Pa kada to? - insistira stranac koji očigledno ne poznaje do tančina noviju istoriju Balkana. Ali se ipak priseća: A da, devedesetih godina.

Sutradan je Glas Istre izvestio o središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Premijerka Jadranka Kosor dočekana je ovacijama jer je podsetila na „neizbrisiv prizor dolaska Franje Tuđmana na kninsku tvrđavu i podizanje zastave“. Predsednika Ivu Josipovića prisutni su pak izviždali zato što je „upozorio i na potrebu saniranja posljedica rata, povratak izbjeglica i kažnjavanje ratnih zločinaca“.

Toga dana, 6. avgusta, u Rovinju je bilo tmurno, povremeno je padala kiša i skoro niko se nije kupao u moru. Ulice i trgovi, restorani i barovi bili su prepuni turista.

U subotu 7. avgusta, u Glasu Istre mogao se pročitati komentar jednog lateralnog događaja povodom prekjučerašnje proslave: potukli se Hrvati i Srbi negde u Krajini.

Prikaza predstave Oluja u novinama nije bilo - verovatno zato što je premijera održana još 23. jula.

Dan je bio sunčan, a plaže krcate. Svakog čuda za tri dana dosta, a čudnih podudarnosti i za manje.

Ostaje činjenica da je Rovinj prelep turistički grad, ali o tome je vrlo teško reći nešto novo i čudno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: