Capital.ba

Povrće i voće skuplje do 50 odsto

10.08.2010. / 8:50

BANJALUKA, Iako je sezona povrća i voća uzgojenog u domaćim baštama u punom jeku, cijene su u većini opština Republike Srpske su kao na početku ljeta, a posljednjih desetak dana cijene su povećane za 50 odsto.

Prodavci drastičan skok cijena povrća i voća objašnjavaju lošim vremenskim uslovima zbog kojih je većina kultura ove godine propala.
Paradajz u Banjaluci prije 15 dana koštao je 1,5 dok se trenutno prodaje za tri marke po kilogramu. Krastavce, koji su prodavani za 0,8 maraka po kilogramu, prodavci sada cijene od 1,5 i 2,7 maraka.
Paprike koštaju između 0,8 i 1,2 maraka za kilogram, šargarepa dvije, a šampinjoni 4,5 marke.
Breskve su na većini pijaca poskupjele sa marku na 1,8 i dvije marke po kilogramu.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac kaže da je glavni razlog drastičnog poskupljenja loše vrijeme koje je uništilo zasade povrća u većini krajeva u Srpskoj. Dodaje da su uništeni i zasadi u plastenicima.
– Zasadi na otvorenom uglavnom su propali, a na tržištu vlada velika potražnja za sezonskim povrćem i to je bilo dovoljno da cijene skoče – kazao je Usorac i dodao da je poskupljenje povrća bilo i očekivano.
Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da su poplave i nevrijeme učinili svoje i da prodavci to koriste kao opravdanje za astronomske cijene povrća i voća.
Petrović kaže da bi sa stabilnijim vremenom, povrće na njivama trebalo da počne da zri, što će smiriti tržište i sniziti cijene.
Trebinjci kažu da su cijene sezonskog voća i povrća ove godine papreno visoke. Kilogram paprika u Trebinju košta od dvije do 2,5 maraka, paradajz od jedne do dvije, a krastavci i krompir prodaju se po marku za kilogram.
– Cijene su zaista visoke. I voće drži cijenu. Za kilogram bresaka, iako ih u Trebinju svuda ima, treba izdvojiti od dvije do 2,5 marke – kažu Trebinjci.
Lubenica po kilogramu košta od 0,70, a jabuke od 1,5 do dvije marke, dok kruške koštaju 2,5 maraka. Za kilogram trebinjskog grožđa treba izdvojiti od 2,5 do tri marke, a šljive koštaju od dvije do tri marke.
Drastičan skok cijena na tržicama zabilježen je i u Doboju.
Prema riječima prijedorskih trgovaca cijene su neznatno više u odnosu na kraj jula i to uglavnom kod najtraženijih proizvoda.
Domaći paradajz koji se mogao naći za dvije marke po kilogramu, poskupio je za pola marke.
Krompir i luk koštaju po 1,5 marku po kilogramu, dok se paprika kreće od 1,5 do dvije marke.  Šljiva se prodaje za 1,5 marku za kilogram, breskva od dvije do tri marke, grožđe od 3,5 do 4,5, lubenica za 1,5, a domaća dinja 2,5 marke za kilogram.
Prijedorčanka Slavica Perić kaže da cijene sezonskog povrća i voća već dugo nisu bile visoke kao ove godine.
– Žao mi je što će nama mnogima u sezoni povrća i voća, ono ostati nedostupno. Pojedini proizvodi zaista su preskupi – rekla je Perićeva.
Cijene paprike i paradajza u Zvorniku drastično su porasle posljednjih dana, tako da paradajz koji je ranije koštao oko 1,8 sada košta između dvije i tri marke. Krastavci su koštali jednu, a sada marku i po za kilogram.
Ponuda
Dragovan Petrović smatra da bi cijene do septembra trebalo da postanu stabilne.
– Sigurno je da će i uvoznici iskoristiti ovu šansu, tako da bi ponuda povrća i voća od septembra mogla da bude veća, što će neminovno dovesti i do pada cijena – kazao je Petrović. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!