NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Vlast rafineriji daje zeleno svetlo

J. I. - A. B. M.

09. 08. 2010. u 08:09

Referendum o rafineriji propao, pa će odluku o eventualnoj izgradnji naftnih postrojenja donetii Skupština opštine Smederevo

GRAĐANI Smedereva ignorisali su referendum o izgradnji rafinerije nafte „Komiko oila“, a odluka o tome hoće li ovo postrojenje nići na obali Dunava sada je na Skupštini grada. Predsednik Skupštine Smedereva Branče Stojanović najavljuje da će sednica biti održana do kraja meseca, a moguće 26. avgusta.

Očekuje se da ruku „za“ rafineriju dignu Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije i Pokret za Smederevo. Za prolaz odluke na sednici Skupštine grada potrebna je većina od prisutnih odbornika, a kako ima 70 odbornika, za kvorum je potrebno 36 odbornika.

Socijalisti izbegavaju jasno da izreknu svoj politički stav, ali nagoveštavaju da će dati zeleno svetlo. I Branče Stojanović, predsednik Gradskog odbora DSS kaže da će glasati „za“, ako procene da je ugovor o zakupu zemljišta za rafineriju u interesu grada. Za DS nema dileme da će Smederevo dobiti rafineriju.

- Referendum je pokazao da građani imaju poverenje u Vladu Srbije i lokalnu samupravu da mogu sprovesti investiciju koja će dovesti i nove investitore i zaposliti više hiljada ljudi - rekao je za „Novosti“ gradonačelnik Predrag Umičević. - Potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta, nakon što ga usvoji Skupština grada, očekujem za najviše mesec dana, a na jesen početak izgradnje.

I Radomir Radivojević, zamenik generalnog direktora „Komiko oila“, kaže da je zadovoljan ishodom referenduma, jer je prevagnula volja građana koji ignorišu protivljenje gradnji rafinerije.

- Građani Smedereva dali su nam vetar u leđa, a čim odbornici izglasaju, potpisuje se ugovor o zakupu zemljišta - objasnio nam je Radivojević.

- Potom tražimo lokacijsku i građevinsku dozvolu, a kad ih dobijemo počinje gradnja, koja će trajati tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

basketin

09.08.2010. 15:11

Neuspeli referendum nije pokazatelj da su građani "za" rafineriju,ali još manje da su i "protiv" - no takva izlaznost posledica je nedovoljne aktivnosti predlagača,opozicije u Smederevu.Nije dovoljno da njihovi čelnici sede u kancelarijama odbora i da odatle,konferencijama za štampu i nastupima na sednicama Skupštine grada da animiraju građane i uvere ih u "štetnost" buduće Rafinerije,već je potrebno da im se to i ličnim pristupom u njihovoj sredini i praktično pokaže takav ishod.

Dijaspora

09.08.2010. 23:21

@basketin - Na koji nacin objasniti polupismenom narodu sta je dobro za njihovu i buducnost njihove dece ?! Najbolje da bojkotuju svaku vlast koja dodje , da potpisuju peticije , da izlaze na izbore i na referendume , da mlate praznu slamu i da omladina sedi bespolena .....

basketin

09.08.2010. 22:32

služi se neistinama,i gradjanima servira "krilaticu" veće zaposlenje,i do 700 radnika.A toga neće biti, jer u čl.12 već potpisanog Ugovora,sa "Comiko oil" doo iz N.Bgd, još avgusta prošle godine,stoji da če se zaposlenje vršiti shodno "obrazovnoj strukturi" lokalnog stanovništva.Sa tog stanovišta, pitanje je da li će se zaposliti i 100-tinu gradjana.Ista je situacija i o angažovanju izvdodjača radova,po Anexu (čl.6) ovlašćen je za svoje posl.partnere

Jagodinac

10.08.2010. 01:19

Neverovatno da su Smederevci toliko nezainteresovani za izgradnju rafinerije i sve ono shto ce sa njom dochi. zar je moguche da su ravnodushni prema moguchim trovanjima raznoraznim otrovima koji se stvaraju tokom prerade nafte? Neverovatno! No neka tako i treba. Tamo ce ustolaom zhiveti njihova deca i udisati razniorazna isparenja ovog i onoga. Otrovna i malo manje otrovna. Ja sam daleko i to me se neche doticati ni najmanje. Neka im rafinerije. Zasluzhili su je.

doockey

18.08.2010. 23:51

Brance Stojanovic nije predsednik gradskog odbora dSS-a, vec SPS-a!Ja ne glasam! Da za rafineriju!