Dostupni linkovi

Kempbel svjedočila da je dobila "prljave kamenčiće"





Biljana Jovićević

Na suđenju za ratne zločine bivšem liberijskom predsjedniku Čarlsu Tejloru u četvrtak je saslušan neobičan svjedok - britanski supermodel Naomi Kempbel.

Ona je pozvana da svjedoči o tvrdnjma da je dobila dijamant ili dijamanate kao poklon od Tejlora 1997. godine. Svjedočenje je važno jer tužilaštvo navodi da je Tejlor koristio baš takve dijamanate za finansiranje građanskog rata u Sijera Leoneu.

Naomi Kempbel je svjedočenje počela zaklinjanjem na Bibliji.

"Svečano se kunem na Bibliji, da ću govoriti istinu, cijelu istinu i ništa osim istine", rekla je.

Britanski supermodel potom je rekla da je dobila neko "prljavo kamenje" poslije večere kojoj je prisustvovao bivši liberijski lider. Pojasnila je da joj je
Svedočenje Naomi Kempbel u sudnici Tribunala u Hagu, 5. avgust 2010, TV screen
kasnije rečeno da je kamenje zapravo dijamant i vjerovatno poklon od Tejlora.

Time je odgovorila na pitanje o tome da je od Tejlora dobila nesječen dijamant ili dijamante poslije jedne večere u Južnoj Africi 1997. godine.

Tužioci kažu da, ako je to je istina, imaju dokaze da je Tejlor nesječene dijamante koristio za kupovinu oružja za pobunjenike u susjednom Sijera Leoneu.

Tejlor se suočava sa optužbama po 11 tačaka za ratne zločine u sukobima u Liberiji i Sijera Leoneu u kojima je ubijeno više od 250.000 ljudi.

Tužilaštvo, na čijem je čelu Brenda Holis, postavilo je niz pitanja o tome šta je Kempbel, radila u Južnoj Africi u septembru 1997. godine.

Ona je odgovorila da je tamo bila zbog nekih događaja pod pokroviteljstvom Dječijeg fonda Nelsona Menedele.

Nakon večere, kojoj su prisustvovali i Kempbel i Tejlor u kući južnoafričkog predsjednika Mandele, Kembel kaže da je probudilo kucanje na vratima.
Kada je otvorila vrata, dva čovjeka su joj u ruke dala torbicu.

"Vidjela sam nekoliko kamena tamo. I to je bilo vrlo malo i prljavo kamenje", rekla je Kempbel.

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor tokom svedočenja Naomi Kempel, 5. avgust 2010.
Kempbel kaže da nije odmah prepoznala kamenje kao dijamante. Ali, da su joj za doručak sljedećeg jutra njena bivša agentica Kerol Vajt i glumica Mia Farou, ukazale na to da je vjerovatno riječ o "krvavim dijamantima" Čarlsa Tejlora.

Sudija Julija Sebutinde tražila je pojašnjenje od Kembelove.

"Gospođo Kempbel, rekli ste da su vam koleginice Mija Farou i Kerol Vajt rekle da je to gospodin Tejlor ili je najverovatnije bio gospodin Tejlor. Šta ste mislili”
, upitala je Sebutinde.

Kempbel je odgovorila da ona u to vrijeme ništa nije znala o Tejloru.

"Ja sam samo pretpostavila da jeste. Ja ništa nijesam znala o Čarlsu Tejloru. Nikada prije nijesam čula za njega, nikada nijesam čula ni za Liberiju kao ni za pojam krvavi dijamanti. Tako sam samo pretpostavila da je to bio on"
, odgovorila je Kempbelova.

Kempbel je rekla da je kamenje dala prijatelju za kojeg se nadala da će ih prodavati u dobrotvorne svrhe.

Tejlor, koji je trenutno u zatvoru u Hagu, bio je predsjednik Liberije od 1996. do 2003. godine, kada je i optužen od strane UN-a pred Specijalnim sudom za zločine u Sijera Leoneu.

Tejlor je optužen da je počinio više ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti za vrijeme građanskog rata u Sijera Leoneu. Sud navodi da je Tejlor primao dijamante od pobunjeničke vojske Sijera Leonea, u zamjenu za oružje, koji su pobunjenici koristili za vrijeme građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. godine.

Tužilaštvo će sljedećeg ponedjeljka na svjedočenje pozvati i poznatu glumicu Miru Farou.
XS
SM
MD
LG