Od kada je pre nepunih godinu dana u Beogradu pokrenuta inicijativa gradskih i republičkih vlasti da se zatvore kladionice i kockarnice koje se nalaze u blizini škola, na udaljenosti manjoj od propisanih 150 metara, katanac na vratima dobilo je 86 objekata za priređivanje igara na sreću. Najmanja razdaljina između škole i kladionice bila je svega 23 metra.

 Kladionica Vegas, u Ulici Otona Župančića na Novom Beogradu poslednja je zatvorena i to iz razloga što se nalazila na pedesetak metara od Srednje turističke škole.

Ovu kladionicu obišao je juče i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sa pomoćnikom Aleksandrom Šapićem i predstavnicima Ministarstva finansija.

– Drago mi je kad vidim da na vratima piše „zatvoreno“, jer je zaista besmisleno otvarati takve objekte u blizini škola. Nije bilo lako da se obavi ovaj posao zbog složene procedure utvrđivanja udaljenosti kladionica od škola, ali zahvaljujući i direktorima škola i Ministarstvu finansija i Upravi igara na sreću, uspešno smo završili – rekao je Đilas.

Inače, na osnovu prijava direktora škola u 17 beogradskih opština na spisku nedozvoljenih kladionica našlo se njih 130, ali je geodetska kuća koju je angažovao Grad Beograd, utvrdila da 86 njih treba da se zatvori, što je i učinjeno. Udaljenost se merila ne vazdušnom linijom, već najbližom pešačkom stazom.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić rekao je da se u skupštinskoj proceduri trenutno nalazi Zakon o dopunama i izmenama zakona o igrama na sreću, kojim se neće samo zabraniti klađenje maloletnim licima, kao što je do sada bio slučaj, već i ulazak u kladionice. Prema ovom zakonu, čije se donošenje očekuje u septembru, minimalna razdaljina kladionica od škola umesto sadašnjih 150 biće povećana na 200 metara.

Đilas je izjavio novinarima da je Grad Beograd već pripremio spisak od 31 kladionicu za koje je geodetskim merenjem utvrđeno da su na razdaljini od 150 do 200 metara od škola, što je već prosleđeno Upravi za igre na sreću. On je poručio vlasnicima koji imaju objekte na toj udaljenosti da na vreme razmišljaju o tome da svoj biznis presele na neku drugu lokaciju.

 

Stalna kontrola

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Miodraga Đidića kontrolisaće se svi zatvoreni objekti, da ne bi kladionice „preko noći“ ponovo proradile. „Ukoliko uhvatimo da ponovo rade, protiv vlasnika tih kladionica i kockarnica biće podignute krivične prijave. Za takva dela zaprećene su i kazne zatvorom“, rekao je Đidić.

Novi zakon i strože kazne

Đidić je rekao da će Zakonom o dopunama i izmenama zakona o igrama na sreću biti i strože sankcije. Primera radi, onaj ko pusti maloletno lice da uđe u kladionicu, i bude uhvaćen u tome, biće kažnjen sa 100.000 dinara, umesto dosadašnjih 10.000. A onaj ko je to uradio kazniće se sa 5.000 dinara, umesto dosadašnjih 500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari