Srbija

Sreda, 04.08.2010.

00:11

Jeftiniji od regiona, ali bez para

Prema cenama osnovnih namirnica Srbija je među najpovoljnijim tržištima u regionu, ali istovremeno na dnu po visini zarada.

Izvor: Novosti

Default images

Uprkos nižim cenama, za kupovinu osnovnih prehrambenih proizvoda stanovnici Srbije izdvajaju oko 40 odsto od mesečnih primanja.

Istovremeno, našim susedima Hrvatima mesečno je potrebna trećina plate, odnosno oko 30 odsto zarade, a Slovencima nešto ispod četrvtine. Ali, dok prosečan Slovenac mesečno zaradi oko 970 evra, prosek srpske plate je čak tri puta manji i iznosi nešto ispod 330 evra.

Posle Slovenaca, na listi zemalja sa najvišim platama u regionu slede Hrvati sa 730 evra, zatim Crnogorci sa prosekom od 470, a Bosanci zarađuju oko 430 evra. Istraživanje Udruženja “Moja Srbija” pokazuje da za kupovinu hleba, mleka, jaja, ulja, mesa, šećera valja izdvojiti skoro duplo više para u Ljubljani, nego, recimo, u Beogradu. U odnosu na našu prestonicu, više cene imaju i Zagrepčani.

Tako je hleb ubedljivo najpovoljnije pazariti kod nas, gde najčešće košta od 30 do 38 dinara, a najskuplji je u Sloveniji sa cenom od 101 dinar. I jestivo ulje trenutno je, uprkos nedavnom poskupljenju za oko 10 odsto, najjeftinije u srpskim trgovinama.

Svinjski but staje oko šest evra u slovenačkim marketima, dok je kod nas upola jeftiniji i isnosi oko 3,5 evra. Sveže meso skuplje je i u Hrvatskoj, a za kilogram valja platiti oko pet evra. Paket od deset jaja kod naših suseda najčešće košta oko 1,5 evro, dok je u Srbiji za 50 centi jeftiniji, odnosno za trećinu niža cena.

"Niži nivo cena logično prati i slabija kupovna moć, mada za građane sa sve plićim džepom to i nije neka uteha", smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Inače, istraživanje pokazuje da građani svuda u regionu osećaju rast cena, a ekonomska kriza smanjila je osetno i potrošnju. Potrošačima je pri odabiru robe, tako, najbitnija cena, pa tek onda kvalitet. Kako su iz dana u dan troškovi za život sve veći, a plate sve tanje, štedi se na svemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: