Jedan od najvećih komunalnih problema glavnog grada tiče se zoohigijene, smatraju u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove.

Osim čopora pasa lutalica,čiji se broj uvećao zato što su vlasnici ostavljali svoje ljubimce na ulici, velika neodgovornost Beograđana je i sahranjivanje ljubimaca.Neretko građani ostavljaju uginule životinje u okolnim šumama, sve češće i u gradskim parkovima ili pokraj kontejnera u komšiluku.

Kao odgovor na ovaj komunalni, higijenski i potencijalni zdravstveni problem, već nekoliko godina pregovara se o otvaranju prvog gradskog groblja za kućne ljubimce. Prema navodima Vladimira Terzina, zamenika sekretara za stambene i komunalne poslove, zaduženog za zoohigijenu, ovakav kompleks, trebalo bi da bude izgrađen septembra ili oktobra ove godine.

– Kompleks od dva hektara biće izgrađen kod bloka 51, na placu koji je bio pod imovinskim sporom do početka ove godine. Najzad, Direkcija za izgradnju i rekonstrukciju grada treba da nam izda potrebne dozvole i do septembra ili oktobra, Beograd će imati groblje za kućne ljubimce,tako da više neće više biti opravdanja za pravljenje komunalnog nereda. Inače, zakonom je već zabranjeno odlaganje uginulih životinja na pomenuta mesta. Građani treba da pozovu Veterinarsku ustanovu koja preuzima telo i odnosi ga u kafileriju u Ćupriju – kaže Terzin i naglašava da bi jedino nedostatak para mogao da uspori radove, ali da je izvesno da će sve biti uskoro završeno.

Buduće groblje neće biti parcelisano, već će po ugledu na takva groblja u nekim metropolama, biti parkovskog tipa.

– O parku će brinuti radnici obezbeđenja, kao što je to uobičajeno i na drugim grobljima, vodiće se stroga kontrola sahranjivanja tako da neće biti moguće da neko ostavi uginulog ljubimca na placu, a da ne prođe svu administraciju – najavljuje Terzin. Prema njegovim rečima, procedura neće biti komplikovana pa je to još jedan razlog više da se prestane sa neodgovornim i nekulturnim postupanjem.

 

Pitanje nadležnosti

Prema rečima Vladimira Terzina, prvo groblje kućnih ljubimaca u Beogradu trebalo bi da bude u nadležnosti JP Gradska groblja, mada odluka o tome još nije donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari