Rasprava o zahtevu Srbije za konzervaciju spomenika kulture na Kosovu i Metohiji na 34. zasedanju Uneskovog komiteta za svetsku kulturnu baštinu odložena je za iduću godinu zato što su u nacrtu predloženog teksta unete izmene u terminologiji, koja je usvojena na prošlogodišnjoj sednici u Sevilji. Ta izmena odnosi se na imenovanje kulturnih i verskih spomenika na Kosovu – u naslovu i sadržaju naglašava se da se ti spomenici nalaze u Srbiji, rečeno je Danasu u Ambasadi Francuske u Srbiji.


Na Uneskovu listu i to ugrožene svetske kulturne baštine pod nazivom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)“ upisani su manastiri Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, kao i crkva Bogorodice Ljevište u Prizrenu.

U francuskoj ambasadi objašnjavaju da je na upravo završenom zasedanju Unsekovog komiteta za svetsku kulturnu baštinu, održanom od 25. jula do 3. avgusta u Braziliji, Rusija na molbu Srbije pokrenula inicijativu za predstavljanje teksta u čijem se naslovu i sadržaju naglašava da se kulturni i verski spomenici na Kosovu nalaze u Srbiji. To je, kako tvrde u ambasadi, bio razlog što je Švajcarska predložila da se to pitanje odloži do sledeće godine, što je podržala i većina članica Komiteta, među kojima je bila i Francuska.

Tvrde da je „za“ švajcarski predlog glasalo 11, „protiv“ je bilo šest, dok su četiri od 21 države članice Komiteta bile uzdržane. U Francuskoj ambasadi nisu želeli da komentarišu da li odlaganje rasprave o konzervaciji spomenika kulture na KiM ima političku pozadinu, kao ni spekulacije diplomatskih izvora da reč o „kupovini vremena“ za ulazak Kosova u UN, čija se kandidatura u Svetskoj organizaciji najavljuje već iduće godine.

Srpsku javnost o odlukama Komiteta sredinom prošle nedelje obavestio je ministar za kulturu Nebojša Bradić, koji je u Braziliji predvodio višečlanu delegaciju Srbije. Bradić je, kako su prenele agencije, izjavio da je Komitet, na predlog Francuske i Švajcarske za iduću sednicu 2011. odložio raspravu o srpskom predlogu odluke o stanju konzervacije srednjovekovnih spomenika na KiM koji se nalaze na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine. Ministar je rekao da je „povodom ove tačke vođena rasprava na Komitetu, u kojoj je učestvovala i Srbija, koja se založila za usvajanje odluke o stanju konzervacije srednjovekovnih spomenika na Kosovu, a protiv politizacije ovog tela UN“.

Zaštita državnih interesa

Iz Ministarstvu kulture našem listu je juče dostavljeno saopštenje u kojem se napominje da je u Braziliji, „u skladu sa procedurom rada Komiteta potvrđen dokument koji sadrži dopunu izjave iz Sevilje o značaju srednjovekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji“ i da ovako formulisana odluka treba da zaštiti interese Srbije u vezi sa zaštitom srpskim srednjovekovnih manastira na KiM. U saopštenju se napominje da je Nacrt odluke o konzervaciji usvojen u Sevilji donet na zahtev Srbije, a u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i poštovanjem njenog državnog suvereniteta i integriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari