Glavašu smanjena kazna

Branimiru Glavašu smanjena zatvorska kazna sa deset na osam godina zatvora. Kazna smanjena i ostalim saoptuženima. Vrhovni sud odbacio žalbu državnog tužilaštva, koje je tražilo veće kazne za sve optužene zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Time je delimično prihvaćena žalba Branimira Glavaša na prvostepenu presudu Suda u Zagrebu iz maja prošle godine kojom je osuđen na deset godina za ratne zločine u slučajevima poznatim kao "selotejp" i "garaža". Kazna je smanjena i ostalim saoptuženima u tim slučajevima.

Tako je drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska kazna smanjena sa osam na sedam godina, a Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet.

Vrhovni sud je i Dini Kontiću i Zdravku Dragiću smanjio kaznu zatvora sa pet na tri i po godine, a Tihomiru Valentiću s pet na četiri i po godine zatvora.

Na presudu suda u Zagrebu žalilo se i državno tužilaštvo, tražeći veće kazne za sve optužene zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela, ali je Vrhovni sud tu žalbu odbacio.

Svi osuđeni su obavezni da plate i trošak advokata Radoslava Ratkovića, u iznosu od 80.215 kuna, koji je svedočio kako je preživeo pokušaj ubistva na Dravi, objavljeno je u odluci Vrhovnog suda.

Glavaš iz BiH, gde je pobegao uoči izricanja presude, poručuje da će nastaviti da dokazuje da je nevin.

Rekavši da su osudili nevinog čoveka i da se radi se o političkoj i kompromisnoj presudi, Glavaš je naveo da su sudije, ako su ocenili da je kriv, trebalo da izrelnu maksimalnu, zakonom predviđenu kaznu od 20 godina.

Za ponedeljak je najavio konferenciju za medije na kojoj će govoriti "o presudi i političko-pravnom progonu i nepoznanicama o zločinima iz rata koje su, kako tvrdi, policija i tužilaštvo prikrivali".

Ante Madunić, jedan od Glavašovih advokata, najavio je žalbu Ustavnom sudu na presudu Vrhovnog suda, a u slučaju da žalba ne prođe, najavio je i tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Glavaš je u pritvoru bio od aprila 2007. do januara 2008. godine. Početkom juna na Vrhovnom sudu završen je žalbeni postupak na prošlogodišnju nepravosnažnu presudu, na koju su se žalili i optuženi i tužilaštvo. Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine. Uz Hrvatsko ima i državljanstvo BiH, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Svi ostali osuđeni se nalaze u pritvoru, a u zatvorske kazne biće im uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво