Dinkić: Na Staroj planini 6 hotela

Na Staroj planini je pre sedam dana počela izgradnja šest hotela, a najavljene su investicije od oko 60 miliona evra u narednih godinu i po dana.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.07.2010.

15:25

Default images

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će u hotele i infrastrukturu 30 miliona evra uložiti inostrani investitori, a 30 miliona država Srbija.

Istovremeno, potpisani su i sporazumi sa španskim kompanijama "HG hotels", "Sol melija" i investicionim fondom "Sigma kapital", o učešću u izgradnji šest hotela na jabučkom ravništu, sa ukupno 900 ležajeva.

Sporazume sa španskim kompanijama potpisao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić, koji je istakao da će investicije u razvoj turističkog centra na Staroj planini u narednih godinu i po biti između 50 i 60 miliona evra.

"Javno preduzeće Stara planina će do kraja 2011. godine na Jabučkom ravništu izgraditi tri hotela kategorije četiri zvezdice i ukupnogkapaciteta oko 450 ležajeva , koji će biti u vlasništu Srbije, a španska kompanije HG hotel će upravljati njima", kazao je Dinkić i dodao da će Španci tim hotelima upravljati najmanje u periodu od pet godina.

Dinkić je kazao i da će Javno preduzeće Stara planina i Sigma kapital menadžment formirati zajedničko preduzeće za izgradnju još tri hotela, kapaciteta oko 450 ležajeva. Prema njegovim rečima, srpsko javno preduzeće će obezbediti infrastrukturu i zemljište, Sigma kapital menadžment će finasirati izgradnju, a Sol melija će upravljati hotelima.

On je kazao da Španija do sada nije ulagala u turizam u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što su se investitori iz te države odlučili da baš za investiciju na Staroj planini, koja je u najnerazvijenijem delu Srbije.
"Stara planina će za istočnu Srbiju postati ono što je Zlatibor za zapadnu Srbiju, a Kopaonik za centralnu", ocenio je Dinkić i naveo da će se na Staroj planini kontinuirano ulagati u skijašku infrastrukturu i pored postojeće dve žičare biće izgrađene još dve četvorosedne žičare, a do kraja naredne godine i prva gondola u Srbiji.

Dinkić je kazao da će biti uređeno 20 kilometara skijaških staza i do kraja 2011. godine na 10 kilometara staza biće omogućeno pokrivanje veštačkim snegom.

Kompanija HG Hotels koja ima više od 25 godina iskustva u hotelskoj industriji ima hotelske lance i apartmanska naselja u najpoznatijim turističkim mestima Sspanije - Kanarska ostrva, Tenerife, Siera Nevada, La Molina. Sol melija je vodeći svetski operator luksuznih hotelskih kompleksa (risorta) i upravlja sa više od 300 hotela u 30 zemalja sveta i ima više od 35.000 zaposlenih.

Sigma kapital menadžment je do sada sagradio četiri odmarališta u Bugarskoj, površine 260.000 kvadratnih metara i time investirao više od 150 miliona evra. Sve investicije te kompanije projektuje lider u hotelskoj arhitekturi - firma WATG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: