• Search form

27.07.2010 | 08:36

Balkanima na BELEF-u

Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, čije će sedmo izdanje biti održano u oktobru u Domu kulture Studentski grad (DKSG) u Beogradu, predstavlja se 27. jula na Beogradskom letnjem festivalu (BELEF), u okviru programa “Otvoreni bioskop”, koji je posvećen domaćim i regionalnim festivalima kratkog, alternativnog, dokumentarnog i autorskog filma.

Balkanima na BELEF-u

Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, čije će sedmo izdanje biti održano u oktobru u Domu kulture Studentski grad (DKSG) u Beogradu, predstavlja se 27. jula na Beogradskom letnjem festivalu (BELEF), u okviru programa “Otvoreni bioskop”, koji je posvećen domaćim i regionalnim festivalima kratkog, alternativnog, dokumentarnog i autorskog filma.

Cilj “Balkanime” je da pomogne razvoj crtanog filma u Srbiji i regionu, a novo, sedmo izdanje tog festivala biće održano početkom oktobra u DKSG-u, pri čemu je do 10. avgusta otvoren konkurs za prijavu radova (više u rubrici Konkursi).

Profesor Nikola Majdak predstaviće “Balkanimu” na BELEF-u, uz izbor filmova iz festivalskog programa, među kojima su švajcarski “Trotoar” (Matje Epinej) o neobičnim događajima u jednom tihom kvartu i svemu što bi se moglo desiti u Beogradu, hrvatski “Tišina” poznatog autora Borivoja Dovnikovića Borda, domaći “Kafana” Mine Cvetinović - kafanska zgodba inspirisana Duškom Radovićem, zatim “Ulaz u raj za 3,20 evra” Edit Štauber, austrijska varijanta Ade Ciganlije, koja je prošle godine osvojila Gran pri “Balkanime”.

Biće prikazani i “Globalno zagrevanje” Igora Ćorića, “Halo, taksi” veterana bugarske animacije Veselinova koji prikazuje noćne horor vožnje po Sofiji, te višestruko nagrađeni film zagrebačkog autora Veljka Popovića
“Ona koja meri”, “Čardak ni na nebu ni na zemlji” Jelene Bešir, adaptacija poznate narodne priče, koja je proglašena prošle godine na “Balkanimi” najboljim filmom jugoistočne Evrope, te “Fantasmagorije 2008” profesora Rastka Ćirića, posvećen stogodišnjici crtanog filma i pronalazaču Emilu Kolu.

Publika će videti i film italijanskog autora Blua “Muto đaba ste krečili”, najavljen kao film od kojeg bi se beogradskom gradonačelniku digla kosa na glavi, te “Pashalina” Zorana Maleša, “Kolekcija” Filipa Vernera, “Kosmonaut lutalica” Marije Milanović Lazarevske i “Krokodil” Kaspara Jancisa iz Estonije, koji je prošle godine nagrađen za režiju.

“Balkanima” je prošle godine predstavila oko 200 ostvarenja, od kojih je 77 bilo u glavnom takmičarskom programu, uz studentska ostvarenja u konkurenciji, Panoramu evropskog filma i raznovrstan prateći program, uključujući poseban segment posvećen animaciji Bugarske, kao počasnog gosta. Poseban fokus bio je na animaciji Bugarske kao počasnog gosta, a između ostalog, odata je počast rodonačelniku bugarske animacije Todoru Dinovu, uz retrospektivu naboljih animiranih filmova Bugarske iz
proteklih četrdesetak godina.

Dodeljen je niz nagrada i pohvala, a odata je i počast pokojnom filmskom kritičaru Ranku Munitiću - izložbom njegovih knjiga o animaciji i srodnim medijima.

Šesta “Balkanima” skrenula je pažnju javnosti, osim bogatim programom, i problemom isplate finansijske podrške koju je dobila na prošlogodišnjem gradskom konkursu. Grad je prebacio novac opštini Novi Beograd, koja ga do početka “Balkanime” nije prebacila tom festivalu, pa je organizovan upola manjim budžetom od uobičajenog, a umetnički direktor i osnivač “Balkanime”, profesor Nikola Majdak, izveo je na otvaranju performans tokom kojeg je prosio novac za opštinu Novi Beograd.

BELEF-ov program “Otvoreni bioskop” održava se na prostoru iza Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, a prezentacija “Balkanime” biće u knjižari Plato ilegala - zbog lošeg vremena.

Sajt BELEF-a je www.belef.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav