I Kosovo i Evropa

P.VASILJEVIĆ - M.BABOVIĆ

26. 07. 2010. u 11:29

Skupština Srbije vanredno raspravljala o daljim koracima u diplomatskoj odbrani KiM. Većina poslanika podržava Vladinu odluku da se ide pred Generalnu skupštinu UN

NA hitnoj, vanrednoj sednici parlamenta, najviši državni predstavnici, stranački lideri, opozicioni prvaci, "podvukli su crtu", pogledali se u oči i u najkraćem poručili: Razlike ostaju, ali oko Kosova moramo da se okupimo!

Većina narodnih poslanika pridružila se u ponedeljak predsedniku republike i Vladi u odluci da Srbija nastavi tešku diplomatsku i političku bitku za odbranu teritorijalnog integriteta! Za predloženu odluku, izmenjenu sa tri amandmana SNS, glasalo je 192 narodna poslanika. Protiv su bili predstavnici DSS, LDP i Riza Halimi. Sledeći državni potez je podnošenje rezolucije Generalnoj skupštini UN, kojom se traži nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Državna strategija, koju su posle negativnog mišljenja MSP, formulisali predsednik Boris Tadić i Ministarstvo inostranih poslova, stigla je tako "prečicom" na dnevni red Skupštine Srbije. I o njoj se raspravljalo gotovo do ponoći.

LIDERI KAO IZASLANICI Nikolić je optužio Vladu Srbije da je "ubila srpsku diplomatiju", svela je na dva čoveka i upitao "šta će nam sad emisari".
Jeremić mu je odgovorio:
- Svi treba da pomognu. Evo, i vi Nikoliću kao lider velike opozicione stranke bili biste izuzetan izaslanik. Razmislite o tome da i predsednici opozicionih stranaka odnesu nekoj državi poruku da ne treba da prizna KiM. To bi bio pravi signal.

Sednici najvišeg državnog doma prisustvovali su i šef države Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, većina ministara i prvi čovek pravnog tima Srbije Dušan Bataković.

Provejavalo je priznanje da je naša država doživela pravni poraz u Hagu, ali da diplomatska i politička bitka nije završena. Nije bilo uobičajenih dobacivanja govornicima, prepucavanja sa mesta, vređanja, "parlamentarnog cirkusa".

Nastavak državne borbe, koju je poslanicima predložio Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova, bezpogovorno su podržale vladajuće stranke dok je opozicija mahom, žestoko kritikovala vlast, ali istovremeno pružila ruku pomoći. Jedino su se u dnevnoj raspravi protiv odluke o daljoj strategiji izjasnili DSS i LDP.

Zasedanje je počelo petnaest minuta posle podne. Prvi je Bataković izložio hronologiju događaja pred haškim sudom. Iza njega, za govornicu je stao Jeremić, koji je podneo izveštaj o dosadašnjoj politici, a zatim zatražio državno jedinstvo za buduće korake:

- Ovo je bez sumnje težak trenutak za Srbiju i potrebno je da sačuvamo staloženost, ali i odlučnost. Politika koja se zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti mora biti vođena dok god je na snazi Ustav Srbije i sve dok u Srbiji postoji velika većina koja nije spremna da odustane od borbe.

Šef diplomatije je rekao da je pred poslanicima predlog da podrže dosadašnju politiku u vezi sa Kosovom i da se naloži Vladi da nastavi da koristi sva diplomatska i politička sredstava koja stoje na raspolaganju:

- Diplomatska aktivnost Srbije, sve do održavanja GS UN biće usmerena na to da se zaustave dalja priznanja KiM, koliko god je to moguće. Procena vlade je da se sada 55 država nalazi vrlo blizu priznavanja Kosova i činimo sve da taj broj svedemo na najmanju moguću meru.

Posle toga, najavio je Jeremić, zadatak će biti i da ostvari većinu u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju Srbije:

- Ta rezolucija će otvoriti put ka pronalaženju kompromisnog rešenja. Tako će biti jasno da MSP nije dao pravo Albancima na otcepljenje od Srbije. Debata u UN će uskoro biti zakazana rekao je Jeremić.

On je apelovao na političko jedinstvo jer su, kako je rekao, "oči sveta uprte u Srbiju i skupštinsku raspravu".

Posle ministra spoljnih poslova, ređali su se stranački lideri i šefovi poslaničkih grupa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić poručio je da ne očekuje politički konsenzus jer "on nikad u istoriji nije ni postojao":

- Da je postojao konsenzus u vekovima iza nas, ne bismo sada ni raspravljali o ovoj temi. Pitanje Kosova je iznad svake partijske politike i Srbija treba da bude svesna i realnosti u kojoj se nalazi i svojih nacionalnih interesa.

Dačić je istakao da naša država mora najozbiljnije da porazgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se u stvari od nje traži i šta se od Srbije očekuje.

STVAR TAKTIKE Opozicija je kritikovala Jeremića jer se rezolucija koja će biti predložena UN "priprema tajno":
- Ne tajimo ništa. Suština je da u ovoj fazi ne možemo "otvarati karte" i pred onima koji su neprijateljski nastrojeni prema Srbiji. To je taktičko pitanje - rekao je Jeremić.

- Treba da branimo Kosovo, ali ne tako da vodimo zemlju u samoizolaciju. To što je međunarodni poredak nepravedan, ne znači da možemo da budemo izvan njega. Ali, važno je i da međunarodna zajednica zna dokle su naše crvene linije.

Tomislav Nikolić, lider SNS, najavio je da će podržati državnu strategiju, ali je pozvao Skupštinu da prihvati amandmane te stranke. Sedeo je u poslednjim klupama, kao da je hteo da izbegne predsednika Tadića, koji mu je po protokolu trebalo da bude "prvi komšija" u prvom redu.

- Ovo što nazivate pravni neuspeh, ustvari je neuspeh Srbije. Danas je dan kad odgovorni ljudi podnose ostavku, da bi Srbija krenula napred. Sve će u Srbiji da se promeni, osim vlade. Svi smo posramljeni, osim vlade, koja nam predlaže da je podržimo da izdrži. Ali, danas nije dan za svađe - naglasio je Nikolić.

Lider naprednjaka je rekao da ratna opcija više nije u opticaju jer dece za rat više nemamo, izuzev ako bi neko napao sever pokrajine.

- Ne svađajte se sa velikim silama koje su Kosovo priznale i utabajte staze prema velikim silama koje su nam saveznice po ovom pitanju.

Nikolić je rekao i da SNS nije problem nijednoj vlasti i najavio da će pomoći da se bitka za KiM dovede do kraja.

Amandmanom SNS na odluku, kako je objasnio lider naprednjaka, predlaže se da se izbriše naša ocena mišljenja MSP, jer je "ono doneto i ne može se promeniti".

Predstavnik DSS Slobodan Samardžić poručio je da poslanici te stranke ne mogu da prihvate predlog nove odluke o Kosovu, jer je to nastavak politike koja je doživela poraz u Hagu.

- Ne može da se očekuje da GS UN donese drugačiju odluku od onoga što je MSP već rekao. Ići ponovo na najvažniji organ UN, je loša procena. Šta ćemo raditi ako GS odbije naš predlog rezolucije, što je vrlo verovatno - upitao je Samardžić.

Predlog DSS je da se podnese tužba protiv jedne ili više zemalja koje su priznale nezavisnost.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović izjavio je da ta poslanička grupa neće podržati "nastavak stare politike":

- Ne možemo da pristanemo na jedinstvo države jer je ovo kontinuitet pogrešnih poteza. Ako volimo Kosovo, kako možemo da ga branimo tako što lažemo sami sebe. Ovo nije prvi poraz našeg društva, ali bismo želeli da bude prvi iz kojeg smo nešto naučili.

Predsednik NS Velimir Ilić pozvao je ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da podnese ostavku zbog "teškog poraza koji je Srbija pretrpela pred MSP":

- Zašto niste ubedili sud već danas ubeđujete nas? Niste uradili posao, a neko ko ne uradi posao mora da se povuče i to je moralni čin.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES, navela je da tema Kosova nije nešto što će se rešavati samo u sadašnjosti već i u budućnosti.

Radikali su najavili da će podržati odluku, ali su predložili i amandmane.

- Došli ste da se operete pred narodom, a KiM polako odlazi iz Srbije. Sve karte ste bacili na MSP iako smo vas upozoravali da to može da se obije o glavu. Podneli smo amandman jer se nigde u odluci ne pominje Rezolucija 1244 - rekao je Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS koji je predložio i da se proglasi okupacija dela teritorije Srbije od strane NATO.

Stav G17 koji je prenela Suzana Grubješić je da Srbija mora da traži podršku i savezništvo sa EU i SAD, "jer ćemo se bez njih udaljiti od željenog rešenja". Dragan Marković Palma je podržao državnu politiku naglasivši da ovo nije kontinuitet, jer bi u protivnom i danas "gorele ambasade". Balint Pastor, rekao je da će SVM podržati dokument, ali da im je želja da se on usaglasi sa EU.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

SKUPŠTINA POTVRĐUJE JEDINSTVO

Odluka koju je Vlada predložila parlamentu:

1. Narodna skupština smatra da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja KiM.

2. Narodna skupština potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i nalaže Vladi korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju članicama UN u aktivnostima na ostvarenju tog cilja.

3. Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarenje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja KiM i potvrđuje da Srbija nikada neće, ni eksplicitno, ni implicitno, priznati jednostrano prglašenu nezavisnost KiM.

4. Narodna skupština smatra da je neophodno da se mirnim pregovorima dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za KiM, u skladu sa Ustavom, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona.

5. Narodna skupština podržava Vladu u procesu podnošenja rezolucije GS UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za KiM.

6. Narodna skupština ovlašćuje Vladu da preduzme sve diplomatske napore u pravcu usvajanja te rezolucije u GS.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku".

* * * * * * * * * * * *

PREDSEDNIK TADIĆ U SKUPŠTINI

I KOSOVO I EVROPA

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde "težak udarac" ali da Srbija ne sme da se sukobljava sa velikim silama, jer bi je takva konfrontacija lišila mogućnosti da se bori za očuvanje pokrajine i svoje nacionalne interese.

"Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje odnose s velikim silama. Svaka druga politika Srbiju vodi direktno u propast", rekao je Tadić u Skupštini Srbije i istakao da je takva politika obaveza svih poslanika, ministara, pa i njega kao predsednika.

PISMO I VIZA PREDSEDNIK Tadić je načelno podržao Jeremićevu ideju da i opozicioni lideri budu njegovi emisari:
- Nije problem da opozicioni prvaci, intelektualci ili uvaženi građani Srbije u svetu ponesu moje pismo. Ali, bitno je da odabir zemalja bude adekvatan i da opozicioni lideri ne idu u one države za koje do skoro nisu mogli da dobiju vizu.

Prema njegovim rečima, mišljenje Međunarodnog suda pravde proizvodi opasne konsekvence i omogućava da svaki akt secesije bilo koje neformalne grupe, bude shvaćen kao akt koji nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je ocenio da takav akt može da proizvede nestabilnost i novi politički rasplet na Balkanu, Kavkazu, Latinskoj Americi i u Africi.

"Ovo je lutajući kamen koji može da pogodi mnoge zemlje sveta i zato Srbija mora da pokaže da je faktor stabilnosti i mira", rekao je Tadić.

On je ocenio da ne postoji mogućnost da Srbija odbrani integritet na Kosovu i Metohiji bez dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa SAD, Rusijom, Indijom i Kinom.

"Bez međunarodne zajednice ne možemo da pronađemo rešenje za pitanje Kosova i Metohije. Nemoguće je to uraditi u uslovima izolacije i konfrontacije, naročito ne s najvećim silama", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da bi eventualne tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo, te države shvatile kao napad na sebe i iskoristile bi svoj uticaj na međunarodne institucije.

PORUKA BAJDENU TADIĆ je otkrio da je na dan donošenja odluke MSP razgovarao sa mnogim svetskim državnicima.
- Pričao sam sa Džozefom Bajdenom i Ketrin Ešton, ali i sa Papandreuom i mnogim drugim i svima sam rekao da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo i da će svojom politikom štititi mir u regionu i stvarati šansu da se jedan konfliklt zatvori i ostane iza nas.

Tadić je, međutim, pozvao poslanike da zbog odluke MSP-a ne krive ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića jer, kako je rekao, on nije autor te politike već je samo tu ideju "odlično sprovodio".

Predsednik je podsetio da je svim stranim sagovornicima u više navrata ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost pokrajine Kosovo, ali i da Srbija želi da probleme reši na miran način i bez rata.

- Najodlučnije se protivim bilo kakvom defetizmu, ali i bezrazložnom optimizmu. Treba pristupati ovom pitanju trezveno i sa jasnim planom. I mislim da postoji značajan manevarski prostor u našem nastupu kroz rezoluciju u GS UN i u politici koja može da nas dovede do kompromisnog rešenja, u kome Srbija ne gubi sve, a Albanci sve ne dobijaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Trpkovic1

26.07.2010. 14:33

Kosovo je prodato i umesto da podnesu ostavke,oni zasedaju.Nikad srpska vlast nije bila tako ponizena.

Maka

26.07.2010. 20:05

@Trpkovic1 - boris tadic nije ni cist Srbin ni poreklom iz Srbije ,a i njegov rad ne govori mnogo u interesu nase zemlje:radi politike ulaska zemlje u EU bez KiM promenjena je vlada Kostunice,njegov predlog da se sami osudimo za nesto sto nije bilo(krivica Srpskog naroda za genocid)a u stvari su drugi vrsili genocid nad nasim narodom sto niko ne pominje,ne priznaje i niko ne odgovara sto znaci da su nasi napustali kuce,unistavali svoja groblja,ubijali se sami..,

Maka

26.07.2010. 20:15

@Trpkovic1 - tadic je licno otisao licno na godisnjicu poginulim muslimanima u Srebrenici a nije otiao na groblje gde pocivaju nasi ljudi za ciju smrt niko nije kriv a zna se ko je sve komandovao zlikovcima koji su ih pobili,pa pitam ciji si potomak tadicu a i predlozio bih svom narodu u drzavi da razmisli o tvojoj smeni s obzirom na to da si taj isti narod sa tvojom vladom i ekonomskom politikom doveo na rubu zivota i egzistencije.Zivela Srbija i njen narod!

milovan

26.07.2010. 20:54

@Trpkovic1 - Gospodine predsedniče ako stvarno ne odustajete od Kosova morate da odustanete od evropske unije. Vi ne možete sarađivati sa onima koji žele da nam otimaju deo teritorije naše države, da li su nam oni prijatelji? Gospodine predsedniče tražite nove prijatelje u evropskoj uniji mi nemamo prijatelja. kakvi su nam oni prijatelji i kolike su demokrate već smo videli oni podržavaju zločine šiptarskih terorista nad nedužnim srpskim civilima i decom (Peć, Goraždevac)

Patronim

26.07.2010. 23:22

@Trpkovic1 - Secamo se Nedica, mislim da su na istom nivou. Tako samo pogledati fakte na terenu demokratija se mnogo ne razlikuje od fasizma. Drzava Hrvata pocinila genocid, Srbima u Bosni preti desrbizacija, svi nesrbski narodnosti ko ranije uz novog okupatora, sankcije nisu prestale, u Crnojgori vlada Djukanovic sa sinom koji se zove Blaza. Samo ko i gde su partizani?

vuksa

27.07.2010. 20:36

@Trpkovic1 - Pa zaboravio si da je Tadic na malo prije obisao i svoju DJedovinu, brate on nije potomak srbina nego MNG i veliki prijatelj DJukanovica, Silajdzica, Mesica, i ostalih -Balkanskih i belosvetskih bandita.Nemoze se njemu prigovarati da se ne bori za svoju otadzbinu, jer Srbija nije njegova otadzbina, on je tu gasterbajter.

mima

26.07.2010. 20:47

@Мали Зека - zeko,ti si potpuno u pravu ali ovi ce dati ostavke kao i Slobodan milosevic 5oktobra,samostalno...

mima

26.07.2010. 18:33

@Flamur Daka - pa onda treba priznati i Vojvodinu i Sandzak i beogradski pasaluk!Da budemo manjina u sopstvenoj drzavi ili da nas uopste nema,sta ti je draze?gde ce ti deca ziveti,kojim jezikom pricati..jel ikoga briga?Za politicare ne brinite njihova ce se skolovati u americkim i engleskim skolama!

Nikolo Makiaveli

26.07.2010. 23:14

@Flamur Daka - Los komentar mimo! Sta pitas sta Flamura Daka boli za Srbiju? Samo ludak ce priznati nekome nesto sto mozes osporiti do kraja vremena. Marketing, strategija, rat sve isto. Mi se borimo za opstanak. Ni ova zemlja koju nam JOS ne upitkuju nije poklonjena niti priznata. Jedino je priznata vojna sila koju gradi jedna socialna grupa pod nazivu Srbi koja garantuje nekakav stabilitet. Sa druge strane to posle negiranje teritorijalnog integriteta Srbije ne postoji kod dosta u komsiluku. Rat je!

ZORAN

26.07.2010. 23:28

@Flamur Daka - Upravo to i treba da se uradi ,predlazem predsedniku Tadicu da odmah zatrazi od Republike Srpske Sandzaka i Vojvodine da donesu Deklaraciju o jednostranom proglasenju samostalnosti, jer to je osim rata jedini nama preostali put da se skine maska sa lica svima koji su podrzali Kosovo kao samostalnu drzavu a verovatno ce pokrenuti i lavinu deklaracija po celom svetu.To je jedini put da se ovom licemerju stane na put!!!!

Kisa oko Kragujevca

26.07.2010. 15:37

Samo da ne otkrijemo strategiju pred sledecu sednicu u ujedinjenim nacijama.

kolubara

26.07.2010. 16:03

zapanjujuce je da sada saznamo da je u msp-u od 15 sudija ,9 iz drzava koje su podrzale odvajanje. domacini srbije moraju poceti da se bave politikom.odgovornost!

Aco

26.07.2010. 16:43

Citirajući ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da odluka Međunarodnog suda pravde "nije mnogo bitna", Nikolić je upitao: "Što smo je onda tražili, da je bila pozitivna bila bi bitna?"Upravo tako...imali smo rezolucju 1244 (kakvu takvu) iza ledja, a sad su nam i to osporili i to nasom inicijativom.Bravo!

Blagoja Ristic

26.07.2010. 18:25

Srpsko Kosovo je samo “mala kolateralna šteta”!Debata koja se najavljuje na prestojećoj jesenjoj skupštini Ujedinjenih Nacija biće pokušaj da se direktno sruše temelji i smisao nadaljeg postojanja UN-a koji je prepreka svetskom globalizmu, tako da srpsko Kosovo je samo mala “kolateralna šteta” koja se koristi kako bi se ostvarili globalistički planovi.

Srbin

26.07.2010. 19:52

Ocigledno je da boris tadic i njegova vlada nisu u stanju da ispune nijedno obecanje iz predizborne kampanje.Kostunica je dao ostavku i raspustio vladu pre ove zato sto tadic nije podpisao da Srbija hoce u EU sa KiM kao sastavni deo(setite se),sto moze znaciti da je on potajno priznao i podpisao negde da prodaje deo nase drzave pa na osnovu toga sada samo usmeno daje izjave da je Kosovo deo Srbije a zvanicno nista nije preduzimao.

haha

26.07.2010. 20:16

ko da da ostavke, :))haha, nema vise nacionalnog ponosa, brise se i vjerski i sta za pet godina, pa sami cemo sebi ukidati elemente drzavnosti, biti manjina u srbiji

kaktus

26.07.2010. 21:27

Vlada opet ima Vecinu od 126 glasova.Kad se ovako bude raspravljalo o Vojvodini, koliko ce ih biti onda?

Rocky Balboa

26.07.2010. 22:02

Srbija me podsjeca na T- papir. Svake godine sve manja i manja a i losijeg je kvaliteta

sale

26.07.2010. 22:40

Sada se pokazalo da su vladajuce partije "politicki diletanti" jer sve sto su pricali u proteklih dve godine palo je u vodu. U EU nas nece primiti pre 2018 (zvanicna izjava evropskih diplomata) ako nas i tada prime..... nemamo ni jedne domace banke, privreda je propala, ekonomska kriza je sve veca i veca. Ismejavali su politiku Vojislava Kostunice koji je casno dao ostavku a sada se ispostavilo da je on potpuno bio u pravu u svemu onome sto je pricao pre dve godine.

sinisa

26.07.2010. 22:45

Proklet bio svaki Srbin koji misli da sveta Srpska zemlja Kosovo i Metohija vise nisu srpski.

Neko 1 deo

26.07.2010. 23:22

G. Aligrudic i DSS su mozda postavili najvaženije pitanje veceras i niko iz Vlade nije odgovorio, Tadic je tog trenutka izasao iz Skupstine, a G. Jeremic je odgovorio nesta sasvim drugo na postavljeno pitanje. A to pitanje je zašto i što Tadicev emisar u Italiji govorio i sta je obecao/preneo svim MIP EU da MIP, Franko Fratini, izjavi da se Srbija "pomirila" sa odlukom MSP i da je "spremna" na "tehnicke razgovore" sa Kosovom i da je opsti ton i buduce ponasanje Srbije veoma "umereno" i za svaku

Neko 2 deo

26.07.2010. 23:23

pohvalu? ovo je uvod u neke pregovore gde cemo na kraju priznati KiM ili barem vecinski deo + Presevo kao sto pisu neke dnevne novine u Srbiji. I ne bi trebalo da nas cudi kada Canak, SVM, Riza Halimi, Draskovic traze priznanje KiM (a u Vladi su), G17 trazi "novu strategiju", a DS cuti na sve ovo jer zbog rejtinga jos ne sme da kaze naglas. Toma mi postao sumnjiv, SRS glasa za ovo, izgleda da je DSS ostao jedina opozicija. Izgleda da vecina za priznavanje KiM u Skupstini postoji, a narod birao

‚ZUZU

26.07.2010. 23:47

ljudi budite svesni da bi 65% srbije odreklo se kosova samo da uđu u EU.kad je SFRJ 70-ih bila jaka onda ju je ta unija molila da se pridruži(možda titova največa greška što nije uradio).kome to trebaju ove novonastale banana države,njma samo trebaju robovi zašto nas i pripremaju.žalosno je da je mrtav hitler dobio rat.

Dragi

27.07.2010. 00:31

Kakvo mišljenje, kakvi bakrači, trebalo je, a još i sada se može, da tužimo Ujedinjene Nacije. Šta nas briga za pojedinačne države, treba tužiti UN, kao podpisnika Kumanovskog dogovora. Oni su to podpisali i sada neka reše kako da se izvuku iz tog problema. Nisu ispoštovali šta su dogovorili. Vrlo prosto, a ovako sa hagom je samo bilo bacanje prašine u oči našem narodu, kao da se nešto radi, a i radi se, no ka nepovratnom procesu,

Dragan

27.07.2010. 02:16

Trazi se rezolucija da bi se dezavuisala postojeca rezolucija 1244.Tj kako tvrdi Kostunica pravi se od gotovog veresija i sudeci po zabadanju glave u pesak u skupstini tu nema slucajnosti.Umesto da ceo drzavni vrh podnese ostavke zbog promasene politike oni se kunu da nece da skrenu sa puta u propast. Vec vidjeno nazalost.

jova

27.07.2010. 03:57

Srbija nije pretrpela nikakav poraz u Hagu! Poraz je pretrpeo Zapad! Ako im je trebalo dvije godine da izmanipulisu sudije,koje su odmah mogle dati izjavu, da ce dati misljenje - samo o Deklaraciji, Srbija bi imala vremena da pokrene iniciativu da se odmah povuce zahtev za takvim misljenjem. Zapad je napravio zlocin prema Srbiji, od podrzavanja svih srpskih neprijatelja cak i vojno, pa do bombardovanja i otimanja Kosova i svim postojecim trikovima,od politickih do medijskih - stiti svoj zlocin.

jelena

27.07.2010. 19:21

@jova - Strasno i nista drugo! Sve ce oni dati, sta god im zatraze ! Samo mi nije jasno zasto uvek spominju Slobu, pa on nije na vlasti vec 10 godina, a oni su za to vreme imali dosta vremena da nesto pozitivno urade. Na nasu zalost uradili su pozitivno, ali samo za sebe- napunili su svoje dzepove!

zverko

27.07.2010. 08:35

Dobro, ovi na vlasti nisu uspelu u svojoj Kosovskoj misiji.Zanima me kakvo resenje ima opzicija ili je posao opozicije da sedi u hladu i negoduje sve sto pozicija radi, samo pravi halabuku da bi dosla na vlast bez ikakvog resenja.Kakav je plan Cedo,Nikolicu,Kostunice,Ilicu?

savo arizona

27.07.2010. 09:20

Za Srbiju je bitna najvisa saradnja sa omiljenim Hagom,u mojim komentarima ne sme se Hag vredjati inace nema objave komentara,Srbija je pohapsila i predala sve Srbske patriote sem dvoice,jos treba da pocnu sa hapsenjem njihovih unucadi a zene vec hapse i tako se dodvoravaju omiljenom Hagu bruka.

neko i niko

28.07.2010. 12:29

@savo arizona - TADIĆ je otkrio da je na dan donošenja odluke MSP razgovarao sa mnogim svetskim državnicima. - Pričao sam sa Džozefom Bajdenom i Ketrin Ešton, ali i sa Papandreuom i mnogim drugim i svima sam rekao da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo i da će svojom politikom štititi mir u regionu i stvarati šansu da se jedan konfliklt zatvori i ostane iza...????Alo politicari u Srbiji dali ste normalni ovakvim izjavama dajete siptarima vise nade da ce Kosovo zauvek biti oteto Srbiji.

vladimir bukvic

27.07.2010. 10:04

kakva licemernost vlade juce kuknjava za jedinstvo , a onda puste palmu koji nam je objasnio sve sto to treba da znamo jadna srbijo kad ti palma kroji buducnost ... raspisujte izbore

Polimac

27.07.2010. 10:30

Ovo sve podseća na Kosovski boj 1389. Bitka je bila izgubljena, a oblasni srpski gospodari nekoliko decenije toga nisu bili svesni. Zaista, istorija se ponavlja!

Cinic

27.07.2010. 12:34

Nazalost kodnas jos uvek vlada velika nesrazmernost, taj dan kad zakonodavna politika regulise, rasporedjuje, deli ono sta narod stvara iz naroda a izvrsna vlast promovise vrednosti koje narod svojim ucinkom stvara, a njihova spoljno politicka sposobnost doprinosi razvoju drustva, onda moze da kazemo da dizemo standarde i vrednost politike koju zelimo da vratimo na autoritetne vrednost jedne nacije. Politika samozadovoljavanja jok!

BS

27.07.2010. 15:31

Ovo je veoma vazan trenutak za Srbiju i ako je ikada bilo potrebno jedinstvo vlade i opozicije onda je to SADA. Vlada zna šta radi i neosporno je treba podrzati. Drago mi je da su to i u opoziciji shvatili. Jedino onaj Nikolić Toma, iako je podrzao vlast, opet talasa, ali šta će takav je kakav je.

Sindjelich

27.07.2010. 19:08

@BS - Izajstvi na Kosovo polje 1389 na isti nacin je pocinjen, toga radi srbi nisu imali drugi 'izbor' nego da se sloze-kako je Bajazit Turskog cara namesnik naredio...zivi bili pa videl

Sindjelich

27.07.2010. 19:01

Neuspeh pred MPS dokazati sta je Srpsko a sta siptrsko, nije tragicno, za plakanje je, jer i pred UN sb, Boris Tadic nikad nije reko istinu, a istina je ga je do USA agresiju nad Srbijom, na KiM srbija ratovala protiv strani i siptarski teroristi, za koje je S.Milosevich polozio svoj zivot, toga radi, predlazem ostavku Tadica i njegovoj vladi.Stevan iz USA.

marksist-lenjinista

27.07.2010. 19:14

sto je babi milo, to joj se snilo; tako i vi; Kosovo i Evropa. bojim se nijedno.Srbija treba sada reci jasno "ne" katolicko-protestantskoj Evropi i saradjivati sa Rumunijom, Bugarskom, Makedonijom, Grckom i Crnom Gorom kao i BiH a ograniciti kontakte sa zapadom. Oni koji su dozvolili da se izgradi onolika americka ambasada treba da idu sto pre. Ne treba kriviti Albance, narocito ne one iz Albanije, i naci neki modus vivendi najmanjeg zajednickog nazivnika. I u Evropi Srbija ne bi imala, kao sto

sale

27.07.2010. 20:58

I Kosovo i evropa???? Nema ni Kosova ni evrope ni Ganica .Srpsku vlast poslije svih samoponizenja ocito vise niko ne shvata ozbiljno!

rokipn

28.07.2010. 11:03

Stop EU necu da sluzim interesima Satane u vidu Bildenberg grupe i komiteta trista.