Napadnut Teofil Pančić

Novosti online/Agencije

25. 07. 2010. u 13:49

Kolumnista beogradskog nedeljnika ”Vreme” pretučen metalnom šipkom. Pančić zadobio kontuziju lobanje i povrede na ruci

KOLUMNISTA nedeljnika “Vreme” Teofil Pančić napadnut je i pretučen metalnom šipkom u subotu uveče u Zemunu. Pančić je zadobio kontuziju lobanje i povrede na desnoj ruci, a za napadačima, koji su pobegli, policija traga.
Prebijanje kolumniste “Vremena” dogodilo se oko 23 časa u gradskom autobusu “83” u Zemunu, kada je ušao u prevoz na stajalištu u Ulici Glavna broj 42. Huliganima, koji su za njim ušli, nije smetalo to što je autobus bio pun putnika. Odmah su počeli da ga udaraju šipkom po telu i glavi. Samo dvadesetak sekundi kasnije izašli su iz autobusa koji je i dalje bio na stajalištu. Niko od putnika nije reagovao, a Hitnu pomoć je pozvao sam Pančić.

Napadači su, prema rečima očevidaca, pobegli u pravcu pozorišta “Madlenijanum”. Policajci koji su radili uviđaj pronašli su samo metalnu šipku na pločniku autobuskog stajališta.
Novinar Teofil Pančić, rekao je da motiv za napad može biti samo njegov profesionalni angažman.
Pančić je rekao da mu napadači ništa nisu rekli, niti su od njega bilo šta uzeli, ali da je uveren da nije slučajna žrtva.
Ja mogu samo da nagađam šta mogu biti razlog i motiv pošto se ne bavim nikakvim mutnim radnjama u životu, niti bilo kome šta dugujem, niti imam bilo kakve kontakte s podzemljem ili bilo čime drugim”, rekao je on.
Teofila Pančića policajci su odvezli u Kliničko-bolnički centar “Zemun” gde mu je pružena prva pomoć i konstatovane lakše telesne povrede.
- Ovo je još jedan u nizu napada na novinare “Vremena”, od otmice Dušana Reljića do podmetanja bombe u stan Dejana Anastasijevića - navodi se u saopštenju ovog nedeljnika. - Dosadašnji počinioci nikada nisu uhvaćeni i osuđeni. Redakcija “Vremena” zahteva od nadležnih organa, policije i tužilaštva da napadače na Pančića pronađu, uhapse i privedu pravdi.
Brutalni napad na kolumnistu Pančića, osudile su mnoge političke partije i udruženja. Među njima i Udruženje novinara Srbije (UNS).

- Pozivamo tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom kojim su predviđene strože kazne za napade na novinare - stoji u saopštenju UNS. - Uvereni smo da ovaj napad ima veze sa novinarskim poslom.
(J. Su.)



VELJOVIĆ: PRIORITET POLICIJE - OTKRITI NAPADAČE

Napad na novinare i medije je napad na slobodu informisanja i zato je identifikovanje i pronalaženje napadača na novinara lista "Vreme" Teofila Pančića prioritet srpske policije, rekao je Tanjugu direktor policije MIlorad Veljović.

Veljović je rekao da policija garantuje bezbednost svakom novinaru, a napad na novinare je napad na službeno lice jer su oni, kao i pripadnici policije na zadatku i uvek su izloženi javnosti.

Veljović je rekao da je važno utvrditi i motiv ovog napada.

"Očekujem da će ovaj slučaj brzo biti rasvetljen", rekao je prvi čovek srpske policije.

BORIS TADIĆ OSUDIO NAPAD

Predsednik Srbije Boris Tadić je oštro osudio "brutalan" fizički napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića.

"Verujem da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače koji su napali i povredili Teofila Pančića. Moramo još mnogo napora da uložimo kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje sa neistomišljenicima nikako ne sme da se događa", rekao je Tadić, a prenela pres služba predsednika.


MINISTARSTVO KULTURE: NAPAD NA ŽIVOT I PROFESIJU

Ministarstvo kulture najoštrije je osudilo napad na Teofila Pančića i ocenilo da sprečavanje napada na novinare mora da bude prioritet nadležnih organa.

"Brutalni napadi poput ovog ne ugrožavanju samo pravo na život, već predstavljaju pretnju istraživačkom novinarstvu i slobodi izražavanja. Upravo zato, Ministarstvo kulture je uvereno da je prioritet nadležnih organa da spreče napade na novinare i otkriju njihove izvršioce", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo kulture će, kako je navedeno, učiniti sve u okviru svoje nadležnosti da novinarima omogući da neometano obavljaju posao.

"Sloboda javnog informisanja predstavlja osnovni stub demokratskog društva koji obuhvata ne samo pravo na istinitu, blagovremenu i objektivnu informaciju, već i pravo da se javno kritikuje i traže objašnjenja u odnosu na postupke vlasti i drugih javnih subjekata", ocenilo je Ministarstvo.


NUNS: EFIKASNIJA ZAŠTITA NOVINARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od policije da najhitnije uhapsi i privede pravdi napadače na novinara Teofila Pančića i traži hitan razgovor sa ministrima policije i pravde, radi efikasnije zaštite novinara.

Onima koji svoje neslaganje sa medijima i novinarima izražavaju mučki, golim nasiljem, mora se stati na put konkretnim merama i sankcijama, ocenio je NUNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da do danas nisu otkrivene ubice novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Takođe, do danas nisu identifikovani otmičari novinara Dušana Reljića, kao ni izvršioci bombaškog napada na stan novinara Dejana Anastasijevića.

NDNV: HITNO OTKRITI NAPADAČE

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je državne organe da hitno pronađu napadače na novinara Teofila Pančića i poručilo da će, u suprotnom, smatrati da država podržava nasilje nad novinarima.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da "nažalost" nije iznenađen "fašističkim napadom" na novinara Vremena Teofila Pančića.

NDNV je podsetio da nijedno ubistvo i gotovo nijedan napad na novinare u Srbiji nikada nisu rasvetljeni i ocenio da se u Srbiji ponovo stvara klima u kojoj je dozvoljeno da se nasrće na "unutrašnje neprijatelje", odnosno na sve one koji pišu kritički o negativnim pojavama u društvu.


G17 OSUDIO NAPAD

G17 plus osudio je napad na novinara i kolumnistu nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića.

"Sloboda mišljenja i izražavanja demokratska je tekovina i Srbija konačno mora postati društvo u kom se neslaganje sa određenim stavom rešava dijalogom, a ne fizičkim obračunom", navodi se u saopštenju.

G17 je zatražio od nadležnih organa da što pre pronađu i procesuiraju počinioce.


LDP: HITNO PRONAĆI NAPADAČE

Liberalno-demokratska partija osudila je napad na novinara Teofila Pančića i zatražila hitnu reakciju svih državnih organa.

"Ovo ne sme biti još jedan u nizu nerešenih slučajeva. Napad na Teofila Pančića posledica je atmosfere nekažnjivog nasilja. Mora se početi najstroža primena zakona koji postoje i hitna konkretna akcija u društvu, koja će onemogućiti da se Beograd i Srbija pretvore u poprište onih koji ugrožavaju sigurnost svih građana", navodi se u saopštenju LDP.

Dodaje se da "to nije samo policijski problem već posao državnih organa i političkih lidera koji imaju uticaja na društvo".

"Represivne mere su nužne, ali kao društvo moramo pobediti uzroke nasilja. Tužilac, policija, političari i mediji, prave uzroke razbojničkog i bahatog nasilja treba da potraže tamo gde su inspirisani i organizovani nasilni politički projekti, čije su manifestacije i stadionsko nasilje, i organizovani kriminal sa kojima država pokušava da izađe na kraj", ocenio je LDP.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Bojan

25.07.2010. 15:41

Prvo da naglasim da ne podrzavam ovako obracunavanje sa novinarima. Ali moram da naglasim da je Teofil kriv koliko i oni koji su ga napali. Pa on stalno pljuje ovu drzavu i narod i ocekuje da se svi lepo ponasaju prema njemu. I onda kad napadnu takve novinare onda se oglase udruzenja novinara kako mi nismo demokratsko drustvo, .... . Ja zivim u Zemunu i sto puta sam se vozio sa njim u autobusu, i pitao sam se kad ce ga neko napasti, sto se i desilo. Snosi isto krivicu koliko i napadaci

nik

25.07.2010. 20:50

@Bojan - samo neka nastavi protiv srba da govori!iseli se odavde ako te sramota nacionalnosti!

Brut

26.07.2010. 02:42

@Bojan - alo bre, kakvi su ovo imbecilni komentari? zbog misljenja da se premlacuje i ubija? sram vas bilo... on bar ne stavlja pseudonim i ne nosi kapuljacu kad govori ono sto misli.

laki niski

26.07.2010. 08:33

@Bojan - Kada na bilo koji nacin od bilo koga strada neko drugi on da je to neprijatnost.A kada novinar dobije po labrnji verovatno zbog svog pisanja i u ovom slucaju povracanja po sopsvenoj sredini,e onda sramota.Treba zastititi novinare.Piranje je bolje-kako se zastititi od pisanja pojedinih novinara.Ili jos bolje kako zastiti recimo prodavce semenki,lubenica,perace prozora itd

Ivan

29.07.2010. 08:39

@Bojan - Nikada Teofil nije govorio nista protiv Srba vec protiv glupih, neobrazovanih, zavedenih i njihovih vodja. A to sto si se ti pitao kada ce neko da ga napadne - zasto bi ga iko napadao? Oni koje on proziva to i ne razumeju. A ti si verovatno jedan od onih koji i kad bi videli da ga biju ne bi pozvali policiju vec bi pomogao napadacima, pridruzivsi im se ili okrenuvsi se na drugu stranu, i isti si kao i svi oni kojih se Srbi stide....

mica

25.07.2010. 15:54

Krajnje vreme je da u ovoj zemlji svi preuzmu odgovornost za svoje postupke i reci.I napadaci i gospodin Teofil. Zbog necega ti uzmu zemlju,pa kazu i Vi ste to rekli-znaci slazete se sa odvajanjem, a zbog necega dobijes kontuziju a i to je kaznjivo po zakonu i nedozvoljeno po ustavu i ne smeju se napadati novinari.Znaci postujmo Ustav republike Srbije i njene zakone.

jagodinac

25.07.2010. 15:57

Sta da vam kazem, ja sam slicno doziveo jos davne 1977 isto u autobusu u Zemunu da me je tesko povredio tip udarivsi me glavom u nos bez apsolutno ikakvog razloga i mirno izasao na sledecoj stanici, a ja proveo 11 dana u zemunskoj bolnici.PozdravJagodinac

despot

25.07.2010. 16:31

spinovanje je pocelo ?posle onog sto je tzv vlada trazila od suda u hagu i dobila po nosu treba sada skrenuti paznju narodu na nesto drugo?zar ne.

amstel

25.07.2010. 23:54

@despot - Zamisli da ti dobiješ besplatni marketing tako što te izudaraju na pravdi boga.

Zoran

26.07.2010. 19:39

@despot - Baš da vidim sliku tog "isprebijanog" Teofila, samo nemojte sad nabrzaka da ga falšujete u neke čalme.

Grga

25.07.2010. 16:44

Ne daj se, Teofile! Vidiš da ti ništa ne mogu, vidiš da nijedan argument nemaju, vidiš da mogu samo da biju!

munja

25.07.2010. 17:57

"Veljović je rekao da policija garantuje bezbednost svakom novinaru, a napad na novinare je napad na službeno lice jer su oni, kao i pripadnici policije na zadatku i uvek su izloženi javnosti." a umalo ubise coveka

Patos

25.07.2010. 18:14

Najbolnije u ovom aktu mentalno siromasnih nad gospodinom Pancicem nije fizicki bol koji ga je zadesio,vec otupelost na bol najodgovornijih za ucestala ponavljanja takvih,podlih i mracnih bolnih stanja.Jos bolnije je cinjenica da broj onih koje za ovako nesto bas zabole,stalno raste.A mi,bolujemo i padamo.Sve nize.

Navuko do nosa

25.07.2010. 18:47

zna li neko na kojoj se liniji desio incident koji je zbacio nezavisno kosovo u treci plan i da li je u autobusu bilo klime i kontrole?

seljak

25.07.2010. 19:10

doslo vreme da se ni u WC ne ide bez utoke ili shokerke, a kamoli u neki autobus, ajde Boga ti ovo prevazilazi svaku meru, strpljenje i razumevanje.

Aco

25.07.2010. 19:19

Sta sad, ovo nije demokratski ono nije demokratski...ova drzava nije ovo ono.Zar se u demokratskim drzavama ovo ne desava? Kao da se novinari ne tuku pa sad mi smo neki veliki demokrati i da pokazemo svima kako cemo mi sve nedemokratsko da sprecimo i ukinemo jer mi smo demokrati...ne nismo mi demokrati niti cemo ikad biti...to samo hoce da nam usade u glavu neki tamo tzv. demokrati.

Tozovac

25.07.2010. 20:36

Ima li slika povređenog Pančića? Ima li svedoka? Šta oni imaju da kažu? Meni ovo liči na loše režiranu "filmsku minijaturu". Presahle donacije, tiraž i slušanost vazda bili nikakvi. ...

jasna

26.07.2010. 06:00

@Tozovac - Pa Tozovac pa ti svedoci nezele da budu pretuceni sipkama ili losu rezirani film tako je to kod nas

natasa

25.07.2010. 20:37

Napad na Teofila Pancica jeste napad na slobodu govora i misljenja. Trebalo bi da smo izasli iz mracnih 90-tih, a ocigledno nismo zar ne...Srami se Srbijo!

Rada

25.07.2010. 21:12

Ovde je demokratija jos o.k. t.j tolerantna Tamo odakle smo je uvezli jos je gora.Tako sto bude dalje i kod nas bit ce gore. Tko prezivi pricat ce.

milenko

25.07.2010. 21:57

Naravno da se batinama ne rešava neslaganje sa nečijim mišljenjem.Ovog puta mi se čini da je T.P.samo metafora za bezlično dodvoravanje globalističkim gazdama i da je neko (pogrešno) mislio da pion treba da plati.Nadam se iskreno da se udarac u glavu koji je T.P. dobio neće odraziti na njegove mnogobrojne kolumne, odnosno da će ostati kao i do sada.

ICA

25.07.2010. 22:23

Osudjujem napada ali jedno mi je cudno koliko sam slusao ranijih godina Teofila on stalno putuje GSP-a bas sada neko da ga napadne, cujem svi optuzuju Srpske nacionaliste ali ako policija bude radila posteno ne bi me cudilo da je ovo uradio neko ko zeli da skrene paznju sa katastrofalne politike Srbije prema Kosmetu!

Tozovac

25.07.2010. 22:56

Ja otvoreno "sumnjam" u ovaj napad i mislim da je fingiran. Kad nasilnici apadnu metalnom šipkom povrede su daleko teže od "kontuzija"

Petar

26.07.2010. 11:07

@Tozovac - Coveka isprebijali, za njega dovoljno, verovatno i previse, a ne znam sta bi vama bilo dovoljno - da su ga ubiju valjda, a vi sumnjate u "fingiranost". To je nablaze receno licemerno kada znamo koja je vrsta "demokratije" na snazi.

dule

25.07.2010. 23:46

Niko nema razloga da bude razocaran u demokratiju, posto ista u pravom smislu, tj. formi kod nas i ne postoji, vec je na delu neka vrsta visepartijskog komunizma Od 2000 slusamo gluposti kako je "dosla" demokratija, kao da je taj sistem nesto sto dodje i ode,a ne dugotrajan i mukotrpan proces Oni koji su u poslednjih 20 godina isli niz vodu, i pricali ljudima ono sto zele da cuju, umeli su dobro da naplate svoj "patriotizam" (Kipar,Sejseli,itd....).dok je narod siromasio u svakom mogucem smisl

Dragan

26.07.2010. 02:58

Pametan si covek ... Uzmi sta mozes i bezi iz ovoga cirkusa. Verujem da imas gde.

Marinero

26.07.2010. 05:32

Vozim bicikl ulicom, po Beogradu naravno, iznenada iz jednih otvorenih vrata izleti pas zute boje, dobro uhranjen, oko pola metra visok, ocnjaci vucji, moze tocak bicikla da pregrize a kamoli moju cevanicu, i napadne me, i srusi sa bicikla. Pocnem da urlam, mars, mars, (sta mogu plasim se pasa) Kad izleti gazda, sa metalnom sipkom od vodovoda u ruci.Nagradno pitanje:Kome je "sipka" bila namenjena.?

Kozara

26.07.2010. 06:50

To je slika takozvanog demokratskog društva.Više niko nigdje nije siguran.A u diktaturikoju smo junački srušili bilo je više slobode."Veliki brat","Farme" ,primitivizam, to nam svakodnevno serviraju.Treba im naš pileći mozak da bi lakše upravljali našim životima.

zemunka

26.07.2010. 09:05

Jednoga dana,mozda za 200 godina Teofil Pancic ce imati svoju ulicu u Zemunu. Patriote ce se transformisati u neke nove oblike ljuckolikih bica i verovatno prebijati sve one koji su procitali vise od jedne knjige. To ce biti nacin da se brani ugrozeno,nepismeno, potuljeno i isfrustrirano Srpstvo.Nama ponosnim i plemenitim Srbima su uvek bili samo sramota, jer se mi ponosimo inteligentnim, obrazovanim i hrabrim Srbima!

ZoranSan

26.07.2010. 11:14

Nemam pojma kojoj političkoj opciji propada Teofil,žao mi je što mu se ovo desilo,ali toliko takvih slučajeva ima pa o tome ništa ne čitamo.Ali onAJ koga podržava LDP I G17+ treba da se zamisli .Usvakom slučaju ovaj i slične napade treba kažnjavati i to najstrožije.

Vladimir Bukvic

26.07.2010. 11:37

niko ne opravdava napad na bilo koga, ali zasto uvek okrivljavati srpske nacionaliste , Teofil je na srecu ostao ziv, napadaci se traze kako kaze direktor policije,a traze li se ubice Ranka Panica kada dodje odgovorna vlast svi krivci ce biti privedeni pravdi nadamo se uskoro

pavle

26.07.2010. 16:17

mislim da bi zbog napada na ovog eruditu naseg vremena trebalo proglasiti trodnevnu zalost.na svim institucijama,bolnicama i skolama treba da se vijore crni barjaci.sve ovaj cin treba da zasjeni; gubitak kosova,nemastinu,pad nataliteta,pokusaj ukidanja republike srpske,asimilaciju srba u crnoj gori.

penelopa

26.07.2010. 17:17

osudjujem ovaj napad jer sam i sama novinar. sta se desava sa slobodom izrazavanja? sta se desava sa srbijom? jezivo...

mima

26.07.2010. 18:19

Problem kod nas je sto nove demokrate i kvazi intelektualci,vise vole sve tudje do svoje a za teofila se zna ciji je,nas nije...silom se pristupa ponekad iz nemoci ili gneva ali ponovo vam kazem ovakvi nam pametni teopancici unistavaju Srbiju jer da je vole ne bi je pljuvali..i dokle vise o njima,gde je kosovo?Znate li kako zive srbi u crnoj gori,znate li da gube posao ako se izjasne ko srbi?brinite o srbima a ne o amerikancima,narodnjacima,grandovcima;ko je koga pljunuo,gde je jeo...

Феликс

29.07.2010. 12:05

@mima - Какав небулозан коментар. Ко си па ти Мима да одлучујеш ко је "наш" а ко није. Јадно и неукусно. Ти ниси никакав Србин или Српкиња када овако пишеш.