Zadar: Napadnuti srpski turisti

Tanjug/Beta

23. 07. 2010. u 13:59

Na plaži Podgradini napadnuti 40-godišnji muškarac i njegova dva sina od 14 i 16 godina. Hrvatska osudila napad

ZAGREB - Na plaži Podgradini kod Zadra napadnuti su srpski turisti, 40-godišnji muškarac i njegova dva sina od 14 i 16 godina.

Iako policija nije navela nacionalnost, mediji ističu da je razlog napada u četvrtak posle podne to što su napadnuti govorili ekavicom, zbog čega im je prišao pijani 47-godišnjak kome je kasnije izmereno 2,28 promila alkohola u krvi.

Napadač je prvo verbalno optuživao 40-godišnjaka, a zatim je počeo i da ga gura.

Napadaču se pridružio i 16-godišnjak sa zadarskog područja koji je decu 40-godišnjaka udarao u glavu.

Napadnuti su odbili lekarsku pomoć, a napadači su uhapšeni i jutros privedeni sudiji za prekršaje.

Članovi porodice srpske nacionalnosti imaju hrvatsko državljanstvo, a žive u Nemačkoj, izvestili su mediji.

Ovo je drugi incident s obeležjima fizičkog nasilja nad Srbima na ovom delu hrvatskog Jadrana.

Prethodni se desio u Vodicama kod Šibenika kad je jedan Srbin napadnut posle svađe s vozačem mopeda koji je vozio u suprotnom smeru.

Počinilac je optužen za kršenja javnog reda i mira, ali policija je ocenila da se tu ne radi o etnički motivisanom incidentu.

HRVATSKA OSUDILA NAPAD

Ministarstvo turizma Hrvatske osudilo je napad na turiste srpske nacionalnosti i navelo da je policija pokrenula prekršajni postupak protiv počinilaca napada.

"Ministarstvo turizma izražava žaljenje zbog napada i osuđuje takvo ponašanje, ali ujedno ističe da je pravna država odmah reagovala i da je policija pokrenula prekršajni postupak", saopštilo je Ministarstvo turizma.

Ministarstvo je navelo da su počinitelji privedeni sudiji za prekršaje.

"Nezavisno od toga treba reći da se incident dogodio u turističkom mestu i da je vezan uz činjenicu da su napadnuti srpske nacionalnosti", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo turizma je naglasilo da je reakcija pravne države "jasna poruka da je Hrvatska ne samo lepa i kvalitetna, već i sigurna turistička zemlja i da će se u slučjevima incidenata čvrsto i energično reagovati".

U saopštenju se dodaje da turisti u Hrvatskoj mogu da očekuju jednaku zaštitu bez obzira na to iz koje države dolaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

pera

23.07.2010. 17:30

NISTA NIJE CUDNO, Danasnja ustaska mladez je na-obuci sa svojom porodicom , domoljubno-kriminalnoj , glavno im je da ubiju i da nema Srba na vekovnoj ocevini i domovini.U tome imaju pomoc Katolicke crkve i svoje drzave. I stalni izgovori ,te bio je pijan teovaj lud, te onaj nije govorio u ime grada Splita ove one Zupanije...Zlo i naopako

ime

23.07.2010. 22:40

@pera - A mislis da seHrvati u srbiji bolje provode? Da ovde nema nacionalizma? Ja bas volim i idem u Hrvatshu vec puno godina i nikad nisam imao problem.

misooo

23.07.2010. 19:00

Sta rade tamo kad znaju kakvi su...USTASA JEDNOM USTASA UVEK... Kod nas dolazi ko god pozeli i ni dlaka sa glave mu ne fali.....

bata

23.07.2010. 23:03

@misooo - U pravu si to za ustasama ali pitaj Brisa Tatona kako se je proveo kod nas!!! Mislim kad budes otisao kod njega!

horvat iz beograda

24.07.2010. 19:34

@misooo - Do ovog komentara mi ,nije bio ni blizu do mozga uzrok napada na Tatona,napada koji je bio brutalan , bezrazlozan i necivilizacijski .Znaci ,strane obavestajne sluzbe , prave lazne ekcese u Srbiji (sa stvarnim ljudima i konsekvencama) ,da bi nas izjednacile sa fastima iz Hrvatske ,kosova, BiH i slicnih zemalja gde se proganjaju Srbi.Ko god necasno nastupa u ime Srpstva , ocigledno radi za tudje interese. Trebalo bi identifikovati i iz bezbednosnog ugla ispitati sve takve slucajeve.

Nick

23.07.2010. 22:10

Nista novo, a mi docekujemo hrvatskog predsjednika u Beogradu kao da je Bog i pravimo mu koncerte i prijeme. ... Koga boli uvo za njihovu obalu vracajte se kuci...

Aleksandar

23.07.2010. 22:48

Na sta je mislio ovaj gospodin kada se odlucio da maloletne sinove povede goloruk medju ustase? Ovo najbolje dokazuje da i najveca budala moze da napravi ili rodi dete ali mnogo je manje onih koji mogu da se savesno i odgovorno brinu o njima. Mozda ce ovaj hrvatski olos biti kaznjen, ali normalnom coveku to ne moze i ne sme biti dovoljna satisfakcija. Pamet u glavu sledeci put. Ovdasnje turisticke agencije nude neuporedivo civilizovanije destinacije. Ko sumnja u njih, neka koristi Internet.

dusica

24.07.2010. 13:06

@Aleksandar - e svaka ti cast:)stvarno ne razumem ove nase ljude ,sto uopste idu u Hrvatsku,pa juce je rat prestao,zar tako lako prastamo???lepo je rekao Andric u Na Drini cuprija...21 poglavlje..."takvi smo mi ljudi,zaboravljamo svoje greske, jer kako bi nam se inace mogle ponoviti.."a cenim da je vecina u zivotu bar lektiru procitala...a ovo je bila lektira obavezna...

Slavisa

23.07.2010. 22:54

I ako su ih, i trebali su jos vise. Ko ih je terao da idu tamo i ostavljaju im novac.To je hrvatski turistki program za srbe: "Dodjite ostavite eurice, dobijete batine i nosite se u vasu Srbiju, pa nam dodjite iduceg leta ponovo, mi vas cekamo rasirenih ruku sa motkama u sakama".

Nikola

24.07.2010. 00:05

Procitajte ovo predsednice Tadicu pa kad vam opet dodju hrvati u goste, vodite ih o drzavnom trosku na veceru, na kafu, kupujte im poklone, razmenjujte komplimente, itd.

ljuba

24.07.2010. 00:17

A vi im jos ostavljate pare da bi vas oni matletirali kad im je volja. Kao da nema drugih mesta letovanje.Bas svasta.

Matija

24.07.2010. 04:12

Ako vec idete tamo,idite u Istru a ne medju ortodoksne ustase iz Zadra,Sibenika i Splita koji su proterali i pobili autohtone Srbe!

Zoran

24.07.2010. 05:10

@misoooKazi ti to roditeljima onom Francuzu koji je nedavno ubijen u Beogradu u vezi fudbala.

ILKE

24.07.2010. 07:41

jedno je sigurno da se tako nesto desilo u Srbija,odgovornost ne bi bila prekrsajna,vec krivicna,i odmah bi nas predsednik primio ostecene i izvinuo se u ime svih nas.

ZAGIMAN

24.07.2010. 17:31

@ILKE - Jamačno bre! Vi ste mnogo domaćinski narod. U to ime govori i 18000 mrtvih i 60000 ranjenih Hrvata u periodu od 1991-1995 kao i 30 milijardi € štete. Mnogo domaćinski!

Noć

25.07.2010. 15:21

@ILKE - Što nam ne ispričaš nešto o narodu koji je bio 1/4 stanovništva Hrvatkse kojeg sada ima jedva 2% i to mahom sve starci. Znaš li gde je taj narod završio ? Završio je po jamama, koncentrcionim logorima kao što je Jasenovac, Jastrbac itd vi ste najmonstrozniji narod na planeti. Čim se uđe u tu vašu tz. državu može da se osteti "gostoprimstvo". Gde vam je četvrtina stanovništva nestala ?

Slobodan

25.07.2010. 15:25

@ILKE - Napadnute kasarne JNA u SFRJ,,rusenje SFRJ,JNA se branila jer drugu domovinu nisu imali,paravojne jedinice,strani placenici,crnokosuljasi i povamapirene kaznjenicke bojne sa U na kapama .?? Srpski narod od crnih slutnji pogroma i u strahu od novoga genocida priklonio se JNA i tako je poceo nastavak gradjanskoga rata koji je Tito prekinuo 1945. Tako je na Balkanu. Nije mi jasno sta su kriva dva decaka i njihov otac za sve ta desavanja koji su dosli na more da se odmaraju?

Joca

26.07.2010. 14:42

@ILKE - Pa jesmo li mi zapoceli taj rat braco hrvati ili vi. Jesmo li mi slavili HDZ i tudjmana, isterali milion i po srba iz hrvatske popalili im kuce, jesmo li mi ubili porodicu Zec?Kad ce te se osloboditi tog kompleksa koji vas vec dvesta godina cini inferiornim i punim mrznje braćo Hrvati?

nedeljko

24.07.2010. 10:25

Zaista ne razumem ljude koji sa decom idu u Hrvatsku na more. Imam utisak da kad bi i , ne daj Boze, ubili nekog turistu iz Srbije, narod bi odavde opet isao na njihovo more. Narod bez imalo mozga...

Shiki

24.07.2010. 16:06

Što se tiče mene, do daljnjeg kroz lijepu njihovu mogu samo da prođem i da im jedino za putarinu pare ostavim, čak i benzin napunim do vrha u Šidu ili u Sloveniji zavisno od smera. Naprotiv u Sarajevu sam više puta bio i lepo se proveo bez ikakvih problema, a oni imaju par desetina hiljada više razloga da nas mrze i napadaju.

Zabrinuta majka

24.07.2010. 19:16

Pa sto ce te tamo, ljubi vas majka? Pa zar vas Tomson u pesmama ne salje da plovite kao lesevi niz Neretvu? Zar nisu jednome famoznome svetskome sportisti ,teniseru,samo zato sto je srbin, umesto dobrodoslice ispisali u Splitu,"srbe na vrbe",? Zar to nije vise od primitivizma? Patoloska mrznja je korak od nesrece,poistovecivanje i slavljenje zlocina fasistickih sluga tipa Maksa Luburica, ex nadzornika Jasenovca,jasan je znak da se klonite te sredine dok se to drustvo ne izleci od mrznje.

Jovanovic Nikola

24.07.2010. 19:31

Ja strepim dok prolazim od Slovenije do Srbije kroz Hrvatsku a covek odveo dva maloletna detete medju pijane ustase na vise dana letovanja.Srbi su puno naivan narod i to nas je puno kostalo.Mene pred rat konobar ,musliman po nacionalnosti,nije hteo da posluzi kada je cuo da sam srbin,u Dubrovniku 1989,godine i otada nisam bio u Hrvatskoj na moru.Ima i dobroga sveta tamo ali ja nemogu sanjati ko je normalan covek a ko ustasa.

Savetnik

24.07.2010. 19:36

Dvojici mladica zelim brz oporavak i porucujem: Znate gde su splavovi na Savi, dogovorite se sa prijateljima, opremite se i vratite im milo za drago!

Зоран

24.07.2010. 20:55

Податак о 2,28 промила алкохола у крви ,који би требао да сугерише читаоцу како је пијани госпон под дејством наведених промила урадио то што јесте, у овом случају је крајње наивно истакнуто у први план с обзиром да нас, Србе, Хрвати мрзе и кад су потпуно трезни.

Noć

25.07.2010. 15:26

Neka im je šta će među ustašama. Čuj ideš kod zmije u rupu pa se onda čudiš kada te ujede ...

Srbin

25.07.2010. 16:24

Hrvatski drzavljani koji zive u Njemackoj sa ekavskim izgovorom, zaistaneka cudna kombinacija. Nema opravdanja za napad, ali napad je posledica,posledica koju treba definisati. Nacionalna mrznja, pijanstvo ili provokacijanapadnutih? Izgleda kombinacija sve tri.