Koji su to najvažniji vitamini za zdravlje štitne žlezde?

by | maj 21, 2024
vitamini za štitnu žlezdu

Kada štitna žlezda počne da radi usporeno ili ubrzano, promena ishrane je jedan od prvih saveta lekara. Koji su vitamini važni za štitnu žlezdu?

Primećujete li promene u težini, raspoloženju, imate konstantni pad energije… i sumnjate da je možda vaša štitnjača van kontrole? Ili vam je već utvrđen ovaj problem, ali vam propisana terapija ne pomaže u potpunosti? Kad je štitna žlezda u fokusu, važni su i ishrana, i zdrave navike uz upravljanje stresom, ali i unos određenih suplemenata. Ipak, stručnjaci pritom pozivaju i na oprez.

Zašto je štitna žlezda tako važna?

Štitasta (ili tireoidna) žlezda je endokrina žlezda koja kontroliše svaku ćeliju našeg organizma. Ona igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih funkcija u organizmu, uključujući metabolizam, telesnu temperaturu, rad srca i nivoe hormona. Reguliše disanje, menstrualno zdravlje i telesnu težinu.

Koji su simptomi poremećaja u radu štitne žlezde?

Najčešće se dijagnostifikuju dva osnovna poremećaja u radu štitne žlezde: hipotireoza i hipertireoza.

Hipotireoza se javlja usled sporijeg rada štitne žlezde, odnosno usled nedovoljnog lučenja tireoidnih hormona (T2, T3, T4, TSH) u organizmu. Poseban oblik hipotireoze jeste Hašimoto, bolest vrlo česta u današnje vreme. Pojačan umor, neuredni ciklusi,  povećanje telesne težine, otoci, opadanje kose i česte promene raspoloženja samo su neki od znakova smanjene aktivnosti štitaste žlezde – hipotireoze.

Hipertireoza je stanje kada štitna žlezda proizvodi previše hormona štitne žlezde, što može uzrokovati simptome kao što su ubrzan srčani ritam, gubitak u težini, nervoza i umor. Zatim kratak dah, dijareja, bol i iritacija oka, menstrualne nepravilnosti, nesanica… Gravesova bolest je još jedna autoimuna bolest, ali ona uzrokuje hipertireozu i često je povezana sa  simptomima kao što su proptoza (izbočenje očiju) i oticanje vrata.

Prvo što vam lekari, uz propisanu terapiju, savetuju jeste da korigujete ishranu ili, eventualno počnete da uzimate suplemente za zdravlje štitne žlezde. Samo, ovde morate biti oprezni: nisu svi suplementi kvalitetni, nisu svi istog sastava i najbolje je da slušate preporuke lekara.

Koji vitamini su dobri za štitnu žlezdu?

A šta lekari kažu? Mnogi vitamini i minerali podstiču pravilan rad štitaste žlezde, ali cink i selen se uvek izdvajaju kao posebno značajni.

Tačno 30 mg cinka samog, ili u kombinaciji sa selenom, značajno poboljšava funkciju štitaste žlezde kod osoba sa Hašimoto tireoiditisom.
Smatra se da adekvatan dnevni unos selena direktno utiče na zdravlje i funkciju štitaste žlezde, dok su optimalne vrednosti cinka neophodne kako bi se sintetisale dovoljne količine tireoidnih hormona: T3, T4 i tireostimulišućeg hormona – TSH.
Studije su pokazale da suplementacija sa 200 mcg selena dnevno, kod osoba sa Hašimoto tireoiditisom, može da dovede do značajnog sniženja nivoa antitireoglobulinskih i anti TPO antitela, kao i da utiče na poboljšanje raspoloženja. Selen dokazano pomaže i kod ljudi sa Gravesovom bolešću. 

L&Z preporuka:

BiVits Cink i Selen

Jedinstvena formulacija koja obezbedjuje snažan sinergistički efekat cinka i selena. BiVits Cink Selen sadrži 10 mg cink-citrata i 55µg L-selenometionina,  organske oblike minerala koji obezbedjuju bolju apsorpciju i iskoristljivost minerala u organizmu.

BiVits Cink i Selen  doprinosi:

  • Normalnoj funkciji štitaste žlezde
  • Jačanju imunog sistema
  • Antioksidativnoj zaštiti i detoksikaciji
  • Normalnoj produkciji testosterona
  • Normalnoj plodnosti i reprodukciji
  • Zdravlju prostate
  • Normalnom energetskom metabolizmu
  • Zdravlju kose, kože i noktiju

Healthline.com i njihovi stručnjaci kao neke od najvažnijih hranljivih materija za zdravlje štitne žlezde navode sledeće:

Cink

Još jedan mineral neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde. Optimalna koncentracija cinka je potrebna za zdrave nivoe T3, T4 i hormona koji stimuliše štitnjaču (TSH). 1

Selen

je mineral potreban za proizvodnju tiroidnih hormona, pomaže u zaštiti štitne žlezde od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Štitna žlezda sadrži velike količine selena, a nedostatak može dovesti do disfunkcije štitne žlezde. 2

Jod

je ključan za funkciju štitne žlezde. U stvari, trenutno je jedina poznata uloga joda da podrži proizvodnju tiroidnih hormona. Trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) su tiroidni hormoni koji sadrže jod. Nedostatak joda uzrokuje bolest štitne žlezde. 3

Gvožđe

Štitnoj žlezdi je potrebno gvožđe da pretvori T4 u T3, aktivni oblik tiroidnog hormona. Nedostatak gvožđa je povezan sa disfunkcijom štitne žlezde. 4

Vitamini A, B i E

Ostali nutritivni sastojci, uključujući vitamine B i vitamine A i E, takođe su potrebni za optimalnu funkciju štitne žlezde. Nedostatak jednog ili više hranljivih sastojaka može se negativno odraziti na zdravlje štitne žlezde ili povećati rizik od bolesti štitne žlezde.

Koliko su ishrana i vitamini zaista važni za štitnu žlezdu?

Za većinu ljudi, pridržavanje ishrane bogate hranljivim materijama dovoljno je za održavanje optimalne funkcije štitne žlezde. Međutim, određene grupe bi trebalo da dopune svoju ishranu vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama kako bi održale zdravlje svoje štitne žlezde. Reč je o ljudima na restriktivnoj ishrani, trudnice ili dojilje i one koji imaju neko specifično stanje štitne žlezde ili druge zdravstvene probleme.
Još jednom napominjemo, uvek je važno biti pod lekarskim nadzorom kako biste zajednički smislili zdrav i siguran plan koji se zasniva na vašim specifičnim potrebama i zdravstvenom stanju.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758370/[]
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316875/[]
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331475/[]
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28290237/[]
Andrey Popov/istock/gettyimagesplus