Вести:

Tuesday, May 21, 2024

Уклоњени шатори, Срби на протестима у Звечану остављени на улици (ФОТО)

Tuesday, May 21, 2024 | Уреднички колегијум 0

Уклоњени шатори, Срби на протестима у Звечану остављени на улици (ФОТО)

Шатори који су служили као склониште од лоших временских прилика Србима који у Звечану протестују против илегалног отимања зграде Општине од стране паралелног система косовских Албанаца, уклоњени су без знања или обавештавања јавности о томе.

Шатори који су служили као склониште од лоших временских прилика Србима који у Звечану протестују против илегалног отимања зграде Општине од стране паралелног система косовских Албанаца, уклоњени су без знања или обавештавања јавности о томе.
Место на коме се сада окупљају Срби који протестују




Након што су прошле године паралелне структуре албанских власти, ослањајући се на резултате неважећих "избора", узурпирале зграде Општина и нарочито после великих немира у Звечану када је КФОР напао демонстранте који су мирно седели на асфалту, Срби су наставили мирне протесте блокадом главне улице.

Пред прошлу зиму су инсталирани шатори како би окупљени могли да се угреју и склоне од кише и снега. 

Шатори пре уклањања




Како те, као и све остале српске протесте на Косову и Метохији, контролише "Српска листа" која је државним терором Вучићевог режима наметнута Србима у покрајини, а која истовремено све ради искључиво на јачању шиптарске квази-државности, тако су и ови протести тек параван за издају. Управо због тога они су потпуно обесмишљени а постепено и укидани. Пре свега протести у Звечану се одржавају у главној улици док се доњом, паралелно са њом, неометано крећу оружане формације косовских Албанаца који тако имају пун и неометан приступ згради Општине, доводе и разводе по сменама стражу ок озграде, достављају намирнице и потрошну робу, као да се налазе у центру Тиране. Тако да ови протести немају апсолутно никакву сврху осим државног непочинства према националним интересима Србије у корист албанских сепаратиста. 

Зато је ћутке и без икакве информације о томе у медијима, свега нешто мало више од месец дана овај протест "сведен" тачније - блокада зграде Општине је временски уместо са 24 часа одређена на радно време од 08.00 ујутро до 16.00 часова по подне. Тако испада да су се Срби противили и нису се слагали са илегалним одлукама наметнуте албанске власти само у току радног времена док након тога нису имали ништа против... О томе изузев на порталу КМ новине, није било ни једне једине речи у медијима. Да у тој причи Срби нису ти који испадају смешни, заиста би могли да збијамо шале на рачун ситуације али овако је и сама по себи довољно понижавајућа.

Упадљиво је да су поред тог места замењене заставе Србије и постављене нове али изгледа као да дух издаје успева да се увуче у сваку пору па тако и оне изгледају јадно, обешене као некакве крпе. То је једина локација на којој су заставе замењене јер ту с времена на време сврати по неки новинар и камера забележи стање. На свим другим локацијама заставе висе као ругло. Поцепане од временских услова, упрљане од прашине са ауто-пута, избледеле и јадне баш и као што је и држава Србија какву је Александар Вучић оставио на Косову и Метохији - и од ње још по који дроњак виси.

Заставе висе готово наопачке, више указују на срамоту него на понос и национално достојанство





Чак ни уклањање ћириличног натписа са зграде Општине у Звечану није заслужило ни једно слово у тим истим медијима. Није јер, наравно, и они су под пуном контролом режима у Београду или најчешће америчке а понекад и британске или немачке владе које финансирају њихов рад а заузврат добијају промоцију својих интереса у јавном простору. Требало је да прође недељу дана и да на друштвеним мрежама осване ова информација да би тек онда била површно и успутно поменута у медијима.

Зграда Општине Звечан по уклањању ћириличног натписа са њеног прочеља




Јасно је да све што се дешава јесу договорени кораци којима координише Александар Вучић на српској страни, а који се одавно декларисао као највећи велеиздајник у историји народа и државе Србије. Управо он је својим протестом "Србија наде" прошле године испразнио српска насеља на северу КиМ тако што је под притиском натерао све запослене Србе да на тај скуп иду и да са собом поведу кога год још могу. Тиме је омогућио албанским сепаратистима да без отпора узурпирају поменуте зграде Општина у готово испражњеним срединама.

Након тога организовани су лажни протести (у организацији "Српске листе") у свим општинама на северу КиМ који нису дали никакав резултат. У то исто време оружане формације косовских Албанаца су се сасвим слободно кретале и стражом држале зграде под контролом а на више локације хапшени су Срби без икаквог основа који и данас труну у њиховим казаматима. Како су косовски Албанци добили пуну контролу над ситуацијом то им је омогућило несметано иживљавање над Србима те је њихово насиље почело да узбуњује свет. Ситуација је толико узаврела да се сасви мсигурно одвијала у корист Срба иако су се сви упињали да се догађа супротно. Албанска јавност на Косову и Метохији је почела да врши притисак а на рачун система сепаратиста, чак и самог Аљбина Куртија, почеле су да стижу све жешће критике и вршени су снажни притисци. Када се чинило да албанска страна нема излаза осим да се повуче, дошло је до лоше организованог догађаја у Бањској од стране Вучићевих најближих сарадника, неки од њих већ одавно озбиљно уплетени у криминалне радње, у којима су живот изгубила тројица Срба, три оца која су иза себе оставила самохране породице, и један косовски Албанац припадник такозване "Косовске полиције" који се, како изгледа, случајно затекао на месту експлозије. То је одједном све преокренуло у албанску корист и, што је чудно, по сценарију какав су још унапред најављивали британски про-албански политичари. Након тога уследило је додатно исељавање Срба па насеља на северу Косова и Метохије после радног времена су углавном сабласно пуста.

У таквим околностима свако слабљење протеста непогрешиво шаље поруку о слабости српске стране и отвара простор за демонстрацију силе припадника оружаних служби косовских Албанаца у коме жртве могу да буду једино Срби. Уклањање шатора у време напада на Поштанску штедионицу указује на опширно координиране потезе којима ће један догађај да прикрије други нарочито у време очекиваног гласања у Савету безбедности УН о накарадној резолуцији о "геноциду" у Сребреници који се никада није догодио.

Коме протести у оваквим условима могу да изгледају озбиљно?





Остало је само да се још неко време одржавају паравани у виду протеста и лажног србовања око политичке гиљотине за преостали српски живаљ коју је својим пажљиво вођеним издајничким потезима као жилет наоштрио Александар Вучић уз свесрдну помоћ своје издајничке камариле како у Београду, тако и на Косову и Метохији у облику "Српске листе". Остаће запамћена и чињеница да нико од српских политичара и наводне "интелигенције" није подигао глас осим у простору своје зоне комфора пружајући утисак отпора док се, у ствари, све сводило на јалово грабљење политичких поена, привилегија и уских личних интереса. Наравно, преко грбаче напаћених Срба на Косову и Метохији које ће неко опет окривит... па, за све. Зашто да не, Вучић је то толико пута до сада показао као политички изузетно исплативим потезом.

Текст и фото: Иван Максимовић

 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине