Istinomer prvi medij u Srbiji sa Journalism Trust Initiative sertifikatom

Istinomer je postao prvi medij u Srbiji koji je dobio sertifikat Journalism Trust Initiative (JTI), međunarodnog standarda novinarske izvrsnosti, uspostavljenog na inicijativu Reportera bez granica i razvijenog uz podršku partnera kao što je Ethical Journalism Network.

Ovaj sertifikat potvrđuje da Istinomer poštuje najviše kriterijume profesionalnosti i transparentnosti, uključujući doslednu primenu uređivačke politike, nezavisnost u radu, postojanje mehanizama za ispravke, internu i eksternu kontrolu, transparentnost u pogledu identiteta vlasnika i izvora prihoda, te poštovanje profesionalnih novinarskih standarda.

Da bi dobio ovaj status, Istinomer je prošao kroz detaljan proces samoprocene svojih uređivačkih praksi, koji je dizajniran da pomogne medijima da procene svoju transparentnost, nezavisnost i profesionalnost. Rezultati ove samoprocene objavljeni su online u obliku JTI izveštaja o transparentnosti, nakon čega je sprovedena nezavisna revizija koja je potvrdila usklađenost Istinomera sa JTI standardima.

Istinomer se pridružuje grupi koju čini više od stotinu sertifikovanih medija širom sveta, uključujući kanadski javni servis CBC News/Radio Canada, France Télévisions i Colorado Public Radio u SAD-u. 

JTI je uključen u novi Kodeks prakse o dezinformacijama Evropske unije, tako što poziva velike platforme da korisnicima ponude funkciju koja promoviše pouzdane izvore vesti. Među alatima koji omogućuju takvu uslugu, JTI je jedini koji se pominje po imenu.

Istinomer je osnovan 2009. godine kao prvi fektčeking medij u regionu Zapadnog Balkana i članica je međunarodnih organizacija International Fact-Checking Network i European Fact-Checking Standards Network.