Svet

0

Nemačka bi pretrpela ozbiljnu štetu u slučaju da napusti Evropsku uniju

Izvor: DPA

Nemačka bi pretrpela ozbiljnu štetu u slučaju da napusti Evropsku uniju

Izvor: Unsplash / Maheshkumar Painam

Nemačka bi pretrpela ozbiljnu ekonomsku štetu u slučaju da napusti Evropsku uniju, ocenili su u studiji u koju je uvid imala dpa stručnjaci nemačkog ekonomskog instituta IW.

Izlazak iz EU, ocenili su ekonomisti u analizi, „svesno bi bio okidač za opasnu ekonomsku krizu i trajni udarac za blagostanje naroda u Nemačkoj“.

Nemačka ekstremno desna partija Alternativa za Nemačku (AfD) želi da delimično revidira evropske integracije i da EU bude samo ekonomska interesna grupa labavo povezanih suverenih država, piše dpa.

Stručnjaci sa instituta IW, sa sedištem u Kelnu, ocenili su da u periodu od pet godina posle izlaska Nemačke iz Unije može da se očekuje pad BDP-a od 5,6 odsto, odnosno oko 690 milijardi evra.

U petoj godini tog perioda, bilo bi izgubljeno oko 2,5 miliona radnih mesta. To je grubo uporedivo sa gubicima Nemačke zbog pandemije i poskupljenja energenata nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Brojevi IW se baziraju na modelu sačinjenom po prošlim scenarijima.

Naučnici su analizirali i šta da je Nemačka napustila EU u isto vreme kad i Velika Britanija. Britanski birači su na referendumu 2016. odlučili da njihova zemlja izađe iz EU, a ta odluka o takozvanom Bregzitu je stupila na snagu 2020.

Za svoje istraživanje, eksperti IW su prvo analizirali ekonomske efekte Bregzita na Britaniju od referenduma pa do 2021. Zatim su te efekte preslikali na Nemačku, uzimajući u obzir razlike između dve zemlje.

Ocenili su da bi negativne posledice eventualnog nemačkog izlaska iz EU verovatno bile i veće, s obzirom na bliže veze Nemačke sa državama EU i na upotrebu evra kao zajedničke valute.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR