9 razloga zašto smo često gladni: Evo kada to može da upozori na ozbiljne zdravstvene probleme
Foto: Shutterstock

NUTRICIONISTA OTKRIVA

9 razloga zašto smo često gladni: Evo kada to može da upozori na ozbiljne zdravstvene probleme

Ishrana -

Vaše telo se oslanja na hranu za energiju, tako da je normalno da ste gladni ako ne jedete nekoliko sati. Ali ako ste gladni čak i nakon obroka, nešto se možda dešava sa vašim zdravljem.

- Medicinski izraz za ekstremnu glad je polifagija. Ako stalno osećate glad, obavezno posetite lekara, jer razlozi za to mogu biti veoma ozbiljni - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista i otkriva 9 razloga zašto smo često gladni:

Dijabetes

Vaše telo pretvara šećer u hrani u gorivo koje se zove glukoza. Ali kada imate dijabetes, glukoza ne može da stigne do vaših ćelija, a telo vam govori da jedete više. Osobe koje imaju dijabetes tipa 1, mogu jesti velike količine hrane i dalje gubiti na težini.

Pored izrazitog apetita, simptomi dijabetesa mogu biti i:

  • Ekstremna žeđ
  • Potreba za češćim mokrenjem
  • Gubitak težine koji ne možete objasniti
  • Zamagljen vid
  • Posekotine i modrice za koje je potrebno mnogo vremena da zarastu
  • Peckanje ili bol u rukama ili stopalima
  • Umor
Osobe koje imaju dijabetes tipa 1, mogu jesti velike količine hrane i dalje gubiti na težini.
Osobe koje imaju dijabetes tipa 1, mogu jesti velike količine hrane i dalje gubiti na težini.foto: Promo

Nizak nivo šećera u krvi

Hipoglikemija je ono što imate kada glukoza u vašem telu padne na veoma nizak nivo. To je uobičajena briga za osobe sa dijabetesom, ali to mogu izazvati i drugi zdravstveni problemi.

Oni uključuju hepatitis, poremećaj rada bubrega, neuroendokrine tumore u pankreasu (insulinome) i probleme sa nadbubrežnim ili hipofiznim žlezdama. Osobe sa hipoglikemijom mogu imati: probleme sa hodanjem, anksioznošću, osećaj kao da im srce preskače, bledu kožu, drhtavicu, znojenje i trnce oko usta.

Nedostatak sna

Nedostatak odmora može uticati na hormone u vašem telu koji kontrolišu glad. Osobe lišene sna imaju veći apetit i teže se osećaju sitima. Takođe je veća verovatnoća da žudite za hranom sa visokim sadržajem masti i kalorijama kada ste umorni.

Ostali efekti nedostatka sna su:

  • Teško je ostati na oprezu
  • Promena raspoloženja
  • Nespretnost
  • Više nezgoda
  • Problemi da ostanete budni tokom dana
  • Dobijanje na težini
Nedostatak odmora može uticati na hormone u vašem telu koji kontrolišu glad
Nedostatak odmora može uticati na hormone u vašem telu koji kontrolišu gladfoto: Shutterstock

Stres

Kada ste uznemireni ili napeti, vaše telo oslobađa hormon koji se zove kortizol. Ovo pojačava vaš osećaj gladi. Mnoge osobe pod stresom takođe žude za hranom sa visokim sadržajem šećera, masti ili oboje. Možda je to pokušaj tela da isključi deo mozga koji izaziva zabrinutost.

Ostali simptomi su:

  • Izlivi besa
  • Umor
  • Glavobolja
  • Problemi sa spavanjem
  • Nervozan stomak

Loša ishrana

Nisu sve namirnice ravnopravne u smislu zasitosti. Loša ishrana definitivno utiče da budete brzo gladni. Glad najbolje utoljavaju proteini – poput nemasnog mesa, ribe ili mlečnih proizvoda ili hrana bogata vlaknima. Dobri izvori vlakana su voće, povrće, integralne žitarice i pasulj.

Zdrave masti poput onih koje se nalaze u orasima, lanu, ribi i maslinovom ulju mogu smanjiti nivo holesterola. Oni su ključni za uravnoteženu ishranu i mogu pomoći da se osećate siti nakon obroka.

Peciva, beli hleb bogati zasićenim mastima i nezdravim ugljenim hidratima.
Peciva, beli hleb bogati zasićenim mastima i nezdravim ugljenim hidratima. foto: Shutter

Lekovi

Neki lekovi mogu izazvati želju da jedete više nego obično. Antihistaminici, koji leče alergije, poznati su po tome, kao i antidepresivi koji se nazivaju SSRI, steroidi, neki lekovi za dijabetes i antipsihotici.

Ako ste se ugojili otkako ste počeli da uzimate lek, lek bi mogao izazvati da se osećate gladno. Razgovarajte sa svojim lekarom da biste saznali koji drugi lekovi bi mogli da vam pomognu.

Problemi sa štitastom žlezdom

Štitasta žlezda stvara hormone koji kontrolišu brzinu kojom svaki organ u vašem telu radi. Ako vam štitasta žlezda previše radi, možete imati hipertireozu.

Osim povećane štitaste žlezde, drugi znaci problema mogu biti i:

Ako vam štitasta žlezda previše radi, možete imati hipertireozu.
Ako vam štitasta žlezda previše radi, možete imati hipertireozu.foto: Shutterstock

Dijetalni gazirani napici

Mnogi piju Zero napitke da bi smanjili unos kalorija ili smršali. Ali zaslađivači u ovim pićima govore vašem mozgu da očekuje kalorije koje može koristiti za gorivo. Kada vaše telo ne dobije ništa, ono pojačava vaš apetit. Jasno je da koncept ovakvih napitaka ide u potpuno pogrešnom smeru. Izbegavajte ovo.

Dehidracija

Da li ste gladni ili samo žedni? Ne možete uvek da uočite razliku u signalima koje dobijate od svog tela. Umesto da posegnete za nekom hranom, možda ste zaista hteli samo čašu vode?

Simptomi dehidracije su:

  • Ređe mokrenje ili mokrenje tamne boje

Neka istraživanja pokazuju da ako popijete čašu vode pre ili tokom obroka, možda ćete se osećati siti sa manje kalorija.

Prenela: N.R.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track