Vesti

0

Struka kaže „sad su prekardašili“: Deklaracija o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba

Izvor: N1

Struka kaže „sad su prekardašili“: Deklaracija o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba

Izvor: N1

Deklaracija o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba - tako se više od 350 arhitekata usprotivilo odluci države da na ta dva prostora gradi neke druge objekte. Stručna javnost traži poništavanje svih do sada potpisanih sporazuma i ugovora, i davanje posebnog statusa zaštite pomenutim zdanjima.

Ima i onih slika koje ne govore više od hiljadu reči, onih za koje kažu: nemamo reči.

„Evo ja ću biti vrlo izričit, sad su prekardašili, sa ovim ugovor za prostor Generalštaba i sa onim što se zna i zvanično i nezvanično povodom Beogradskog sajma su apsolutno prekardašili“, kaže arhitekta Bojan Kovačević.

Luksuzni hotel ugledne američke kompanije ili još gomila kvadrata stambenog i poslovnog prostora Beograda na vodi – struka upozorava da je privatni interes potpuno srušio javni.

„Tajnovitost koja postoji kod ovoga, postoji iz samo jednog razloga da se spreči javnost da zaustavi projekat koji oni već imaju u glavi. Mi kažemo to je odlučivanje pre zvanične odluke“, kaže arhitekta i urbanista Borislav Stojkov.

E zato je više od 350 arhitekata, urbanista i inženjera zbog tog, kako kažu, nesporazuma s državom, sagradilo Deklaraciju o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba kojom traže:

– Da kompleks Beogradskog sajma bude proglašen za spomenik kulture i da se njegove hale zaštite od rušenja

– Da se kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane sanira, vrati u prvobitno stanje i dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja

– I da se sve odluke, sporazumi, ugovori i planovi u vezi s tim objektima, koji su suprotni Ustavu i zakonima stave van snage.

„Mi ne objavljujemo nikome rat, ovo je apel struke, dakle van politike, za odbranu identiteta i kulturnog nasleđa“, kaže arhitekta Branislav Mitrović.

Apel za koji očekuju da ga građani čuju, a da predsednika države, premijera ili nekog od nadležnih ministara natera da pročita deklaraciju koju je ovaj deo stručne javnosti već poslao na adrese nadležnih.

Ministar Vesić koji Trampovom zetu ili Arapima poručuje ne može, jer struka tako kaže – e ta slika bi govorila više od milijardu reči.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR