Sabor SPC: Crkva diže glas protiv neistine da su Srbi izvršitelji genocida 1Mesto: Beograd Datum: Tue May 14 17:32:17 CEST 2024 Dogadjaj: DRUŠTVO/CRKVA - Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) je otpočeo svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je, u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru, načalstvovao patrijarh srpski PorfirijeLičnosti: patrijarh Porfirije Izvor: FoNet/SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je pitanje Kosovo i Metohije najvažnije pitanje kojim se bavio tokom višednevnog zasedanja, u kripti hrama Svetog Save, i da sa najvećom zabrinutošću konstatovao, kako je navedeno, da danas kosovske vlasti nesumnjivo idu u pravcu negiranja osnovnih prava srpskog naroda i Crkve, a sve u cilju izgradnje etničkog albanskog društva.

„Sabor ostaje pri svom dosadašnjem jednodušnom stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji moraju rešavati isključivo dijalogom, zasnovanim na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjneih nacija, međunarodnim poveljama koje garantuju očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na ovom prostoru“, poručio je danas Sabor, koji u zasedanju okuplja arhijereje iz zemlje i dijaspore, pod predsedavanjem patrijarha Porfirija.

Kako je navedeno, „iako naša Crkva nije direktno uključena u politički dijalog između Beograda i Prištine, mi ne možemo da ravnodušno posmatramo sve teži razvoj događaja i s pravom očekujemo da naši stavovi i zabrinutost za naš verni narod i svetinje budu uvaženi u ovom procesu“.

„U tom kontekstu, pored uspostavljanja funkcionalne Zajednice srpskih opština, posebno treba pojačati institucionalnu i bezbednosnu zaštitu naših svetinja u formi posebnog mehanizma zaštite, u skladu sa nekim od postojećih modela u Evropi i na osnovu dosadašnjih odredbi, koje se, nažalost, sve češće od strane Prištine ne poštuju i ne primenjuju“, zatražio je Sabor.

„Takva vrsta zaštite treba da očuva pravni položaj, imovinska prava naše Crkve i slobodu veroispovesti“, naveo je Sabor i podsetio da su patrijarhu Porfiriju i vladikama vlasti Prištine zabranile da uđu na Kosovo i svečano započnu zasedanje u manastiru Pećka patrijaršija.

Takođe je saopšteno da je Sabor posebnu pažnju posvetio stradanju srpskog naroda i njegovoj borbi za očuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, ali i puke egzistencije, kako danas tako i u drugim istorijskim trenucima.

„Rak-rana srpskog naroda – Kosovo i Metohija, ali i Jasenovac i ostala stratišta i gubilišta u takozvanoj NDH i drugde, a u naše dane i Srebrenica – stalni su ‘žalac u telu’ naše Crkve“, naveo je Sabor.

Zbog toga, kao je rečeno, „Crkva i danas diže svoj glas i iznova ukazuje na neistine, u domaćem i globalnom javnom prostoru, čiji je cilj istorijski revizionizam kojim bi se dao legitimitet nebivaloj istorijskoj inverziji“.

„Shodno njoj, pravoslavni Srbi, žrtve višekratnih genocida i etničkog čišćenja, treba da budu proglašeni ne samo za zločince nego i za izvršitelje genocida“, poručio je Sabor SPC sa svog godišnjeg radovnog zasedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari