Vesna Rakić Vodinelić: Za šta se moli Vučić u svetoj izbornoj kampanji, hoće li ravno u carstvo nebesko? 1Foto: Avangarda

Predsednik Vučić je nekad izjavio da „nije neki vernik“, ma šta to značilo. Ali ta verska neubedljivost nije ga sprečila da se danas u prisustvu patrijarha SPC pomoli u Hramu Svetog Save – komentariše za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, jutrošnji odlazak predsednika Srbije na liturgiju, uoči puta u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN, posvećenu usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Za šta se molio bogu, nije nam saopštio, izuzev možda posredno – da mu da snage za borbu, kaže sagovornica Danasa.

– Ide li junak nekud gde se gine u odsudnom boju? Ne znam kako glasi molitva, ali tako nešto kazuje predsednička objava na Instagramu: „Silni su oni protiv nas, Srbija je naša najveća svetinja“. Hoće li Vučić ravno u carstvo nebesko? – kaže sagovrnica Danasa.

Neće, naravno, kaže Rakić Vodinelić, jer objavljuje da će se „naša trobojka ponosno vijoriti u Njujorku“ i dalje.

– Pa šta hoće, za šta se moli i čemu sve to ovjavljuje na Instagramu, a mediji revnosno prenose On je u svetoj izbornoj kampanji, za njega veće svetinje nema – to hoće. Češće je raspisivao izbore nego što je obilazio crkve – ističe sagovornica Danasa.

Ali, kaže dalje, kao predsednik Republike morao bi, pre objava „urbi et orbi“, makar i putem Instagrama, da se priseti da je vezan odlukama organa Republike Srbije.

– Jer, Narodna skupština Srbije je 31. marta 2010, usvojila deklaraciju kojom je osudila „zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde“. A, presudom Međunarodnog suda pravde je utvrđen genocidan način izvršenja tog zločina – smatra ona.

Prema njenim rečima, Milorad Dodik, kao jedan od činodejstvenika molebana, nekad je eksplicitno priznao genocid u Srebrenici.

– Bilo je sveštenika SPC koji su blagoslovili ne samo ljude, nego i stvari. Na primer tenkove kojima se odavde išlo u bratoubilački rat. Nije Porfirije prvi u tom nizu, ali jeste najviši po činu. Da li negacija „magnum crimen“ koristi ikome? Razume se – na tome se dobijaju izbori u gotovo svim državicama nastalim raspadom Jugoslavije. Negiranje „svojih“ zločina sopstvenom viktimizacijom proveren je recept nacionalne homogenizacije. Dogod u tome uspevaju samozvane patriote, biće aktuelna formula Samjuela Džonsona iz 18. veka: „Patriotizam je poslednje utočište hulja“ – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari