Naslovna / Zdravlje

Kafa može smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja kolorektalnog karcinoma, otkriva nova studija

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 20. 05. 2024.

Nova opservaciona studija povezala je kafu sa manjim rizikom od recidiva kolorektalnog karcinoma

kafa i kolorektalni karcinom Ako pijete više šoljica kafe dnevno, postoje nova istraživanja koja podržavaju vašu naviku Foto Shutterstock

Kafa može smanjiti oksidativni stres i zaštititi ćelije od oštećenja. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili nalazi, tako da stručnjaci preporučuju prilagođavanje drugih faktora životnih navika i skrining karcinoma debelog creva.

Otkriće nove opservacione studije

Svakodnevno pijenje tri do pet šoljica kafe može smanjiti rizik od recidiva kolorektalnog karcinoma i smrti, zaključak je nove opservacione studije sprovedene u Holandiji.

Ova opservaciona studija oslanjala se na podatke 1.719 ljudi u Holandiji sa kolorektalnim rakom stadijuma 1-3. Oni koji su svakodnevno pili više od četiri šoljice kafe imali su 32 odsto manji rizik od recidiva u poređenju sa osobama koje su pile manje od dve šoljice dnevno.

– Nejasno je da li ovo može da se primeni na druge populacije u drugim delovima sveta. Sigurno postoje i drugi faktori, kao što je tačan stadijum tumora, koji utiču na rizik od ponovnog pojavljivanja kolorektalnog karcinoma – kaže dr David A. Greenwald, direktor kliničke gastroenterologije i endoskopije u Mount Sinai Hospital, koji nije bio uključen u studiju.

Oko 20–30 odsto ljudi sa kolorektalnim rakom stadijuma 1–3 doživi recidiv.

– Pacijenti sa kolorektalnim karcinomom stadijuma 2 do 3, međutim, mogli bi da uzmu u obzir nalaze ove studije dok donose odluku o načinu ishrane i životnim navikama – dodao je dr Greenwald.

Može li kafa smanjiti rizik od raka debelog creva

Nasumično kontrolisano ispitivanje iz 2015. takođe je pokazalo da ispijanje najmanje četiri šoljice kafe dnevno značajno smanjuje rizik od recidiva i smrti kod ljudi sa 3 stadijumom raka debelog creva.3

U studiji iz 2016. zaključeno je da ispijanje više od 2,5 šolje kafe svakog dana smanjuje rizik od raka debelog creva za 54 odsto, dok je drugo istraživanje iz 2020. povezivalo konzumiranje kafe sa povećanim preživljavanjem kod ljudi sa uznapredovalim ili metastatskim kolorektalnim karcinomom.

Međutim, studije o kafi i kolorektalnom karcinomu su nedosledne. Meta-analiza iz 2018. sprovedena u Japanu nije pronašla dovoljno dokaza da pokaže da kafa utiče na rizik od raka debelog creva.

– Najvažnije što može da se uradi da se smanji rizik od recidiva kolorektalnog karcinoma jeste da pacijenti sarađuju sa onkologom i poštuju njegove preporuke – ističe dr Greenwald.

Iako ne postoje ubedljivi dokazi, određena svojstva kafe – kao što su kofein, flavonoidi i polifenoli – mogu da spreče širenje raka ili zaštite ćelije od oštećenja.

– Pijenje kafe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa – stanja u kojem postoji previše nestabilnih molekula u telu, što dovodi do oštećenja tkiva. Druga mogućnost jeste da kafa može uticati na mikroorganizme tako što potpomaže efekte hemoterapije na ćelije raka, sprečavajući ponovnu pojavu. Ispijanje kafe može i da poboljša funkciju jetre kod ljudi sa kolorektalnim karcinomom – kaže dr Misagh Karimi, onkolog u City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center u Irvinu, California.

Dr Karimi dodaje da ove mogućnosti predstavljene u novoj studiji tek treba da budu potvrđene dodatnim istraživanjem.

Nije jasno koliko su tačno kafe učesnici studije pili, jer su istraživači koristili podatke koje su sami prijavili. Standardne šolje za kafu generalno su manje u Evropi nego u Sjedinjenim Državama, tako da je verovatno da bi optimalni prijavljeni opseg od tri do pet šolja dnevno značio manje šolja kafe u drugim delovima sveta.

Istraživači takođe nisu precizirali da li su učesnici pili kafu sa kofeinom ili bez kofeina, iako su primetili da većina ljudi u Holandiji pije kafu sa kofeinom.

Šta može da se učini da se smanji rizik od raka debelog creva

Starost, genetika, porodična istorija i inflamatorna bolest creva mogu povećati rizik od raka debelog creva.

Nema dovoljno dokaza da bi stručnjaci preporučili ispijanje kafe kako bi se smanjio rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma ili sprečila ponovna pojava nakon uspostavljanja dijagnoze.

Ali, redovno vežbanje, održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje alkohola, prestanak pušenja i ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama i malo crvenog mesa i prerađene hrane mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva.

Većina ljudi trebalo bi da ode na pregled sa 45 godina pa čak i ranije ako imaju porodičnu istoriju raka debelog creva.

– Najvažnije što može da se uradi da bi se smanjio rizik od kolorektalnog karcinoma jeste održavanje zdravih životnih navika i skrining raka debelog creva prema preporuci lekara i u skladu sa profilom rizika – savetuje dr Karimi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo