Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Ускоро почиње најпознатији фестивал позоришне уметности код нас – ево ко је човек по коме носи назив

У понедељак, 27.  маја почиње 69. ”Стеријино позорје”. Јован Стерија Поповић био је један од најзначајнијих српских књижевника и интелектуалаца свог времена, познат по својим доприносима српској драми и просвети.
Фото: Wikimedia Commons

Његов опус обухвата различите жанрове, али је најпознатији као оснивач српске драме и један од најбољих српских комедиографа.

Његова дела, попут комедија „Лажа и паралажа“ и „Покондирена тиква“, осликавају друштвене и моралне слабости његовог времена кроз духовите и сатиричне приказе.

Јован Стерија Поповић је својим радом поставио темеље српске драматургије и инспирисао многе касније писце.

Као министар просвете, Стерија Поповић је такође оставио значајан траг у области образовања и културе.

Једна од његових најважнијих иницијатива била је оснивање „Музеума сербског“ у Београду 10. маја 1844. године, што је касније прерасло у Народни музеј Србије. Овај музеј је данас једна од најзначајнијих културних институција у земљи.


У част Јована Стерије Поповића, сваке године у Новом Саду се одржава фестивал националне драме и позоришта под називом „Стеријино позорје“.

Овај фестивал је установљен 1956. године, у оквиру прославе 150 година од његовог рођења и 100 година од смрти. Првобитно је носио назив „Југословенске позоришне игре“, али је након 1991. године преименован у садашњи назив.

Циљ Стеријиног позорја је да унапреди позоришну уметност и подстакне развој драмске књижевности у Србији.

Овај фестивал је постао један од најзначајнијих културних догађаја у региону, привлачећи позоришне трупе и публику из целе земље и иностранства. Стеријино позорје представља и место за афирмацију нових драмских аутора, промоцију националне културе и размену идеја у свету позоришта.


Нови програм Стеријиног позорја „Филмски кругови“ биће одржан у биоскопу „Arena Cineplex“ од 27. маја до 1. јуна у оквиру којег ће бити приказано шест документарних филмова са простора бивше Југославије.

 

U prodaji ulaznice za Filmske krugove Sterijinog pozorja

Преузмите андроид апликацију.