Vesti

0

Bojana Selaković: Sastav vlade pokazuje da evropske integracije nisu strateški cilj

Izvor: Beta

Bojana Selaković: Sastav vlade pokazuje da evropske integracije nisu strateški cilj

Izvor: N1

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković ocenila je da sastav nove Vlade Srbije pokazuje da "suštinski i strateški cilj" Srbije nisu evropske integracije, već balansiranje između različitih međunarodnih političkih aktera.

Ona je za novopazarski radio Sto plus kazala da Srbija duže od 10 godina proces evropskih integracija vidi samo kao jedan od stubova spoljne politike, a ne kao strateški interes i nešto čemu stremi.

„Nije cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, već samo ostanak na evropskom putu kao jednom od načina da se obezbede odgovarajući resursi koji će onima koji su na vlasti omogućiti ostanak na vlasti. Ponašanje aktera iz Srpske napredne stranke je takvo kao da neko iz Brisela želi da Srbiju na silu uvuče u EU, a Srbija se brani. Zaboravlja se činjenica da je Srbija sama tražila da se učlani“, rekla je Selaković.

Ocenila je da deo problema leži i u Evropskoj uniji, odnosno, tolerantnom odnosu pojedinih država članica prema takvom ponašanju Srbije.

„Sve dok evropski akteri budu imali razumevanje za takav pristup, imaćemo balansiranje i shvatanje evropskih integracija samo kao modela za dobijanje značajnijih finansijskih sredstava. No i pored toga, smatram da su, uz sve manjkavosti i dugo trajanje, evropske integracije jedina opcija za dugoročni mir na Balkanu i jedini način da se ovo društvo reformiše“, navela je Selaković.

Ona je kazala da je izborom dvojice Bošnjaka (Huseina Memića i Usame Zukorlića) za ministre, nastavljen „stabilokratski manjinski režim“ kojim pripadnici manjinskih naroda dobijaju funkcije, ali se ne rešavaju suštinski problemi tih zajednica.

„Nije normlano da se na konkursu za prijem novih vatrogasaca u Novom Pazaru ne zaposli nijedan Bošnjak, to ne odgovara etničkoj slici područja i podseća na prošla vremena i način kako se srpska država odnosila prema Albancima na Kosovu. Tu je i pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici i suočavanju sa prošlošću čime se bavi isključivo civilno društvo, dok Bošnjaci koji sede u Vladi nemaju stav o tome ili ga javno ne iznose“, poručila je Selaković.

Dodala je da neprikladne proslave Božića i Ramazana u Novom Pazaru mogu biti veoma opasne i „dovesti do spirale u kojoj se situacija ne može držati pod kontrolom i gde stvari mogu eskalirati“.

„Posebno je problematičan način na koji je to ispraćeno u Beogradu, aktiviranjem čitave propagandne mašinerije. Oni koji su organizovali prvu proslavu (za Božić), računali su da će desiti druga (za Ramazan). Ako se pogleda trentuak i šta se paralelno dešava, vrlo jasno vidimo da je moguće da će Novi Pazar i Sandžak ponovo biti korišćeni kao alat ili poligon da bi se uticalo na neke druge procese“, rekla je Selaković.

Ona je pozvala sve političke aktere da budu svesni svoje odgovornosti za očuvanje mira i dobrih međuetničkih odnosa u Sandžaku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR