Svet

0

Iranski predsednik i drugi zvaničnici poginuli u udesu helikoptera javila državna televizija

Izvor: Beta

Iranski predsednik i drugi zvaničnici poginuli u udesu helikoptera javila državna televizija

Izvor: Beta/AP/Vahid Salemi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova i drugi zvaničnici pronađeni su mrtvi na mestu udesa helikoptera danas, posle višesatne potrage za letelicom u planinskoj oblasti na severozapadu zemlje, javili su iranski mediji.

Državna televizija nije objavila šta je uzrok nesreće u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Među poginulim su i  ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian (60), guverner provincije Istočni Azerbejdžan, drugi zvaničnici i telohranitelji, javila je državna novinska agencija Irna.

Raisi (63), uvek sa crnim turbanom na glavi i verskom odorom, smatran je ultrakonzervativcem i otvorenim pristalicom javnog reda.

Raisi je izabran za predsednika 18. juna 2021. u prvom krugu glasanja obeleženog rekordno malim izlaskom birača i izostankom jakih konkurenata.

Rano jutros turske vlasti objavile su snimke iz drona koji pokazuju, kako izgleda. požar u nepristupačnom području i nekih predmeta za koje su naveli da sumnjaju da su to krhotine helikoptera. Prema objavljenim koordinatima, to je snimljeno na planini, oko 20 kilometara južno od azerbejdžansko-iranske granice.

Prema iranskom Ustavu, prvi potpredsednik preuzima dužnost, uz odobrenje vrhovnog vođe ajatole Ali Kamneija i novi predsednički izbori treba da se održe u roku 50 dana. Prvi potpresednik Irana Mohamad Mokber već je počeo da dobija pozive zvaničnika i stranih vlada u odsustvu Raisija, javili su ranije državni mediji. c

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR