20. maj  2024. 06.07  →  07.32 | Izvor: Tanjug,RTV

Vučić: Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje, pred put sa patrijarhom na službi u Hramu Svetog Save

BEOGRAD -

Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije pred polazak predsednika u Njujork i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN.

video icon

Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija i pomolio se Bogu u našoj svetinji - Hramu Svetog Save u Beogradu.

vucic,, hram,,

"Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja.

Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!", napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Vučić putuje u Njujork, gde će 23. maja biti održana sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.


Patrijarh Porfirije blagoslovio predsednika Vučića pred put u Njujork

Pored molitve, poglavar SPC je poručio da ćemo u Generalnoj skupštini UN snažno podići svoj glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinioca genocida.

Patrijarh je rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u Njujork, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.

"Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod", rekao je patrijarh.

On je dodao da je srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom svetskom ratu, i u Drugom svetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja.

"Isto tako, u okupiranoj Srbiji nemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredeo je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida", rekao je poglavar SPC.

On je istakao da je svet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću.

"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", rekao je patrijarh.

Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija, rekao je patrijarh i dodao da, po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol.

"Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", istakao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da se danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, moli da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti predsedniku, kao i čitavom narodu, da svedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja.

"To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima", poručio je patrijarh.

U Hramu je na službi sa predsednikom bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portfelja Nenad Popović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u vladi Republike Srpske, kao i predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore.

Pored Porfirija, molebanu su prisustvovali i episkopi kruševački David i remezijanski Stefan. Nakon besede Vučić i Dodik su zapalili sveće u Hramu.

vucic,, hram,, molitva,, njujork,

"Imaću mnogo sastanaka, a u četvrtak ćemo da se borimo svi zajedno. Rekao sam i ljudima koji idu sa mnom, ako nisu spremni da se bore, ako misle da je to uobičajeni put, da ne idu. Oni koji su spremni da se bore, na svaki način, neka pođu", rekao je predsednik Vučić.

On je poručio i da zna kolika je sila koja nam preti i koliko su veliki i važni.
"Ali mi ćemo dati sve od sebe. Suprotstavićemo se jače nego što su očekivali", poručio je Vučić.

Tagovi