Drugi put u poslednjih pola veka Zvezda ima šest pobeda uzastopce protiv Partizana 1Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Večiti košarkaški derbiji u ovoj sezoni počeli su s dve pobede crno-belih protiv crveno-belih, po jednom u Evroligi (88:86) i ABA ligi (98:87), u pet oktobarskih dana prošle godine.

Od početka 2024. lovore beru samo Crvena zvezda i njen trener Grk Janis Sferopulos, koji su u potonjih šest okršaja svih šest puta savladali Partizan s njegovim trenerom Željkom Obradovićem, jednom i na meču za trofej Kupa Radivoja Koraća u niškom „Čairu“, pa i triput u finalu plej-ofa regionalne košarke.

Pedantni pratioci karijere jednog od najboljih košarkaških stratega u Evropi svih vremena, rekordnog devetostrukog evropskog klupskog prvaka, zabeležili su da je Obradovićev tim poslednji put poklekao s 3:0 u finalu doigravanja pre četvrt veka, kada je Vareze u borbama za titulu italijanskog šampiona 1999. preslišao Beneton.

Prethodna niska crveno-belih od šest pobeda bila je iz sedamdesetih prošlog veka.

Počela je na meču osmine finala Kupa Jugoslavije u Hali sportova 1971.

Trener Đorđe Andrijašević je Zvezdi i doneo prvi trofej kupa u njenoj istoriji, a Partizan s Radovanom Radovićem ispada iz lige jer je u baražu za opstanak izgubio od Oriolika iz Slavonskog Broda na neutralnom terenu u sarajevskoj Skenderiji (70:67).

Za trenera dolazi Ranko Žeravica, koji se u Drugoj ligi, igranoj i preko leta, izborio za ekspresni povratak u najbolje društvo pa su crno-beli odmeravali snage s večitim rivalom i u sezoni 1971/72.

Zvezda je pod vođstvom Bratislava Đorđevića pobedila oba puta i tada i u sledećoj sezoni, kada joj je pripao i meč u finalu kupa za 1973.

Žeravica je prekinuo njenu seriju tek u prvom ligaškom duelu 1973/74, kada je crveno-bele preuzeo Aleksandar Nikolić.

Pedesetih, kada je Zvezda dokrajčila svoj niz od deset uzastopnih titula prvaka, bila je i duža serija pobeda protiv Partizana.

Dva naša najbolja kluba možda budu odmeravali snage i u završnici domaćeg šampionata uskoro.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari