Vesti

0

Advokatska komora „ignoriše“ diplomca jer je sa privatnog fakulteta: Šabić kaže – prekršen zakon

Izvor: N1

Advokatska komora „ignoriše“ diplomca jer je sa privatnog fakulteta: Šabić kaže – prekršen zakon

Izvor: N1

Iako su pred zakonom privatni fakulteti i njihovi studenti izjednačeni sa državnim, Advokatska komora Beograda izgleda ima drugačiji stav. Prema svedočenju jednog od studenata koji je u njoj želeo da prijavi pripravničku praksu, u Komori mu je poručeno da su nepoželjni i on i ostale kolege sa diplomom privatnih fakulteta.

Oduvek je Bogdan želeo da bude advokat. Kada je završio pravo na fakultetu „Union“, otišao je u Advokatsku komoru Beograda da se upiše u njen imenik pripravnika, što je preduslov za polaganje pravosudnog ispita, piše N1.

Žali se, tamo su mu poručili da ga nikada neće upisati.

„Nikakva zvanična njihova odluka ne postoji, već je to neki njihov stav kojim se vode već gotovo dve godine. Oni jednostavno po podnetim zahtevima kandidata sa privatnih fakulteta, koji su uredno akreditovani, poseduju sve dozvole za rad, ne donose nikakve odluke“, kaže diplomirani pravnik Bogdan Jevremović.

Konkretan odgovor na pitanje u čemu je problem – nije dobio. Tražio je podatak o tome koliko je kandidata sa privatnih fakulteta prijavljeno od juna 2022. do januara ove godine.

Saznao je da je njegovih 64 kolega sa diplomama privatnih fakulteta zahtevalo upis, dok nijedan kandidat nije upisan u tom periodu, kaže Jevremović.

„Sa državnih od 540 zahteva 539 upisano, a sa stranih od šest kandidata u istom periodu, svih šest je upisano u navedeni imenik“, ističe diplomirani pravnik.

Kako kaže, strane studente mogu da upisuju, ali privatne domaće ne.

Obraćao se Jevremović nadležnima, ali tvrdi, i kada pokrenu postupak, Komora ga ignoriše. Pokušao je da mu pomogne i advokat kod kog je trebalo da odradi staž, bezuspešno.

Od pojedinaca iz komore je, kaže, čuo da se pozivaju na Kodeks profesionalne etike, na Poslovnik o radu.

„Preko toga da je potpredsednik Advokatske komore spominjao da ima previše advokata u Beogradu“, navodi naš sagovornik.

Na kraju je odlučio da se upiše u Advokatsku komoru Kragujevca, bez bilo kakve diskriminacije.

Da se Jevremović suočio sa diskriminacijom u Beogradu, jeste, nema dilemu pravnik Rodoljub Šabić.

„Žao mi je što Komora, čiji sam član krši zakon, dakle, jednostavno živimo u zemlji u kojoj su privatna i javna inicijativa ravnopravne. Na tim fakultetima imate sjajnih momaka i devojaka koji su dobri pravnici, perspektivan, odličan materijal za advokaturu i sad neko treba ih uskrati zbog toga što su završili jedan fakultet, a nisu završili drugi“, smatra advokat Rodoljub Šabić.

A uskratiće Beogradska komora za više novca pojedince koji požele da se upišu u njen imenik advokata.

„Svako ko je obavljao pripravničku praksu u Komori Beograda ima povlašćenu cenu upisnine od 500 evra, dok je za sve ostale 4.000 sutra cena“, kaže diplomirani pravnik.

Tako da bi ovom mladiću pripravnički status mogao da bude tek početak muka u karijeri.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR