Capital.ba

Višković: Auto-put Beograd-Banjaluka projekat od nacionalnog interesa

19.05.2024. / 8:45

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata od nacionalnog interesa povezivanje Banjaluke i Beograda auto-putem na šta je najviše ponosan.

Radovan Višković

Foto: Printscreen

“Kada taj projekat bude završen, to bih stavio na prvo mjesto. Tu su i hidrocentrale, solarne elektrane, bolnice, veće penzije, plate…”, rekao je Višković za portal “Banjaluka.net”, prenosi “Srna”.

On je istakao da u proteklih šest godina Vlada Srpske svake godine ulaže oko 400 miliona KM u privredu, isključivo u realnom sektorum.

Premijer Srpske je zahvalio stranim investitorima, a prvenstveno domaćim privrednicima koji rade i ulažu u Republici Srpskoj.

On je napomenuo da se trenutno grade hidroelektrane Dabar, Bistrica, Mrsovo… “Neću da preskočim Buk Bijelu, bez obzira na opstrukcije koje dolaze od Sarajeva. Mi od tog projekta nikada nećemo odustati”, naglasio je Višković.

On je podsjetio da su 2019. godine najavili prosječnu platu od 1.000 KM i da su tada bili predmet ismijavanja, a da ona danas iznosi 1.392 KM, a penzije su povećane za 70 odsto odsto u šest godina.

“Jedini u regiji imamo zakon o podsticajima na povećanje plata, naše poreske stope su najstimulativnije u čitavoj regiji. I na to sam ponosan”, rekao je Višković.

Višković je naglasio da Srpska ima najveću zaposlenost od svog postojanja, te ocijenio da postoji znatan broj stranih investitora i pored složenog ambijenta u BiH.

On je istakao brojna ulaganja u bolnički sektor u Republici Srpskoj, infrastrukturno, kao i kadrovsko osposobljavanje, te podsjetio da je u toku preseljenje sa stare lokacije u novu bolnicu u Doboju, izgradnja bolnice u Trebinju, da su izgrađene bolnice u Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

“Nema bolnice u Republici Srpskoj koja danas nema desetine ili stotine mladih doktora koji su na specijalizacijama. Prije samo nekoliko godina dobiti specijalizaciju bilo je veoma teško. Prema tome, dolaze nova oprema, novi ljudi, nove metode, nove dijagnostike. Nekad možete kupiti neki aparat, možda i najsavremeniji, ali morate imati čoveka koji radi s tim aparatom”, naveo je Višković.

Navodeći da u prva četiri mjeseca ove godine Republika Srpsak ima pad izvoz, Višković je rekao da to nije krivica Vlade Srpske, nego posljedica sukoba u Ukrajini.

“Imate smanjenu ekonomsku moć zemalja koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri. Njemačka ima najveću krizu od Drugog svjetskog rata, pa kako onda da povećamo izvoz u NJemačku kad sami oni imaju svoje probleme. I ne samo Njemačka, nego čitava Evropa”, dodao je premijer Srpske.

On je dodao da “mi kao mala ekonomija uvijek zavisimo od dešavanja na velikoj sceni, ali nekad imamo i prednost za to što smo mali”.

“Nismo ranjivi kao ti veliki”, rekao je Višković.

On je istakao da je ponosan i na privredu, i na ljude, i na radnike Srpske za koje kaže da su vrijedni, radni i pametni.

“Kad bi nas malo pustili da se bavimo svojim životom, sigurno da bismo bili mnogo jači i mnogo više volji nego mnogi oko nas. Mislim da se BiH i namjerno i svjesno drži malo u raljama, da nam se ne dozvoljava da prodišemo punim plućima”, ocijenio je Višković.

Ukazao je i na to da se uvijek neko umiješa kada se politički lideri nešto dogovore, te to razvali.

“Morate uvijek imati nešto za potkusurivanje. Kad vam ne ide u Ukrajini, Gazi ili Avganistanu, možete trenirati strogoću ovdje. Nadam se da će i to proći i da će sve to jednog dana biti sutra”, zaključio je Višković.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Višković: Auto-put Beograd-Banjaluka projekat od nacionalnog interesa

    1. M.s.

      Једина експертиза коју би овај пањ могао дати је колико кипера може изаћи из круга рудника у Милићима за сат времена.