U SKLADU S PRIRODOM

Dokumentarni film „Neka nova divljina“ jedno je od ostvarenja koje će biti prikazano na predstojećem Beldocs festivalu u Beogradu.

„Neka nova divljina“ donosi priču o jednoj neobičnoj porodici koja je odlučila da život gradi u norveškoj divljini, izolovana od civilizacije i u dodiru sa prirodom.

neka nova divljina

Oni su Nik iz Britanije i Marija iz Norveške, članovi bilingvalne porodice koja je odbacila društvene norme i buku velikog grada zamenila za zelenilo i tišinu prirode.

Njihova želja bila je da žive u skladu sa prirodom i da svojoj deci pruže bezbrižno detinjstvo i jednu drugačiju vrstu školovanja, nimalo nalik onoj tradicionalnoj.

Rediteljka SIlje Evensmo Jakobsen je još 2014. godine započela snimanje ovog filma kako bi prikazala sve izazove sa kojima se ova porodica susreće.

A potom se desila 2019. godina, kada je Marija preminula od raka i ostavila Nika da se brine o četvoro dece.

Tada kreće trenutak velikih dilema i razmišljanje o tome da li on kao samohrani roditelj može da se izbori ne samo sa divljinom, nego i sa decom.

Neka nova divljina tada donosi jednu poptuno drugačiju priču u vidu delimične ponovne asimilacije u društvo, jer deca ipak moraju da krenu u školu.

Uprkos svemu tome, oni se i dalje trude da žive što je više moguće u skladu sa prirodom i sa principima koje bi njihov pokojni matrijarh odobrio.

Idiličnost se ipak prilagođava očekivanjima modernog društva, ali nije ni sve crno, tako da ovaj film slika jednu višeslojnu sliku sa otvorenim krajem.

Neka nova divljina biće prikazana u tri termina, 23. maja u bioskopu Cineplexx Ušće, 25. maja u Domu omladine Beograda i 26. maja u Art bioskopu Kolarac.