Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Потпредседница Божић посетила Сигурну кућу у Новом Саду

Поводом 18. маја, Националног дана сећања на жене жртве насиља, потпредседница Покрајинске владе Сандра Божић посетила је Сигурну кућу у Новом Саду.
Фото: Покрајинска влада

„Имала сам прилику да се упознам са корисницама Сигурне куће и разменим речи подршке. Пружање подршке корисницима, као и запосленима у Сигурној кући, само је један вид подстицаја да наставе рад на заштити и оснаживању жена, али и начин да се подигне свест о методама превенције и смањивања насиља у породици“, рекла је потпредседница Божић.

Током разговора са руководиоцем Сигурне куће Надом Падејски Шекеровић, она се упознала са потешкоћама у раду, као и потребама корисница и запослених како би се додатно побољшао живот и рад унутар куће.

У периоду од 2006. до 2009. године Сигурна женска кућа је функционисала као пројекат у потпуности подржан средствима из буџета Града Новог Сада – Градске управе за социјалну и дечју заштиту, да би 2009. године постала редовна делатност Центра за социјални рад.

Према речима потпредседнице Божић, подршка Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова женама жртвама насиља огледа се у различитим програмима и реализује се кроз подршку у запошљавању и економском оснаживању жена које су претрпеле насиље, као и кроз различите пројекте који имају за циљ превенцију насиља, али и подршку женама које су претрпеле неки облик насиља у породици.

Божићева је истакла да на територији АПВ постоји пет сигурних кућа, које током године приме између 40 и 60 корисница.

„Како бисмо побољшали рад и помогли нашим суграђанкама, потребно је да учествујемо у подизању свести о теми породичног насиља, уз поруку да никада нису саме и да могу да се ослоне на помоћ и сваку подршку стручног особља које ради у сигурним кућама“, изјавила је потпредседница Божић.

Она је позвала све грађане Новог Сада, Панчева, Сремске Митровице, Сомбора и Зрењанина, у којима функционишу сигурне куће, да помогну њиховом раду и виду донација свих врста – прехрамбени производи, одећа и обућа, средства за хигијену, техничка роба и друго, уз напомену да је обућа за децу најнеопходнија.

Univerzitet u Novom Sadu među 5,4 odsto najboljih na svetu

Преузмите андроид апликацију.