Ruski patrijarh: Zabrana ulaska Porfiriju na KiM gest neprijateljstva prema SPC

MOSKVA – Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

„Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija, gde je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve“, naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh moskovski i cele Rusije ističe da je taj korak „gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vekovnim prisustvom na Kosovu“.

„Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji,
brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove pretnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja“, navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.