Danas se otvara Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

NOVI SAD – Međunarodni sajam poljoprivrede koji ove godine okuplja više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja i Srbije, otvara se danas na novosadskom sajmu, a u fokusu će biti održiva poljoprivreda.

Kako je najavljeno, u okviru sajma biće održano više od 40 događaja.

Sajam se održava 91. put, a posetioce očekuje prezentacija najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u agraru, primene nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

Najaktuelnije teme iz oblasti agrara biće obrađene kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije, sa posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primere dobre prakse.

Poslovna okupljanja, podrazumevaju i sustrete sa privrednim, naučnim i političkim delegacijama, ali i direktne sastanke privrednika iz celog sveta.

Prvog dana Sajma posetioce očekuje konferencija na temu održive poljoprivrede u Srbiji sa pregledom situacije, dostupnih programa i iskustava korisnika.

Istog dana u okviru paviljona EU Delegacije u Srbiji biće organizovani panel o prednostima primene standarda EU u Srbiji, zatim predstavljanje Mera jedan, tri, četiri i sedam IPARD III programa.

Obveznicima naknade za odvodnjavanje u Otvorenoj kancelariji JVP „Vode Vojvodine“ predstavnici službe za naknade odgovaraće na pitanja poljoprivrednika o svim nedoumicama u vezi sa naknadom.

Drugi dan sajma odnosno nedelja donosi zanimljive teme među kojima je i prezentacija senzora i robota u savremenoj poljoprivredi, a ambasada Nemačke predstaviće primere regionalne saradnje okviru dijaloga o poljoprivrednoj politici Nemačka – Jugoistočna Evropa.

Radionica za decu i mlade baviće se ćelijskom poljoprivredom – mesom iz laboratorije i učesnici radionice saznaće kako nastaju hamburger i šnicle u laboratoriji, koliko se razlikuju od mesa koje danas koristimo u ishrani, zašto će meso iz laboratorije biti važno u budućnosti i mnoge druge zanimljive stvari iz tzv. ćelijske poljoprivrede.

Za ponedeljak je najavljena konferencija o obnovljivim izvorima energije i održivoj poljoprivredi iz perspektive korisnika, a biće reči i o tome kako prebroditi sušnu godinu sa praktičnim savetima za uspešnu žetvu.

Organizator ove konferencije je Institut za ratarstvo i povrtarstvo – Institut od nacionalnog značaja za Srbiju.

Dan dobavljača – Agrobiznis 2024. najavljen je za utorak 21. maj i na konferenciji će se govoriti o finansiranju rasta – perspektivama i mogućnostima za prehrambenu industriju.

Poslovni sastanci (B2B) poljoprivrednika i kompanija zakazani su za poslepodne, a organizator je Razvojna agencija Vojvodine.

Četvrtak, 23. maj, organizatori su najavili kao „Dan stočara“ i planiran je Uvodni sastanak EU tvining lajt projekta za sektor živinarstva, zatim panel „Stočarstvo od njive do trpeze“, kao i prezentacija programa za pčelarstvo koji organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Biće predstavljen i početak EU projekta za otvaranje tržišta EU za izvoz svežeg mesa živine i jaja, a govoriće se i o značaju prerade mleka i mesa na malim poljoprivrednim gazdinstvima u AP Vojvodini.

Sajam će biti održan u zatvorenom i otvorenom prostoru Novosadskog sajma, Kongresni centar „Master“, Evropska unija je partner Sajma, generalni sponzor Globos osiguranje, zlatni sponzor je Al Dahra, a banka partner je Banka Poštanska štedionica.

Radno vreme Sajma koji traje do 23. maja, jeste od 9 do 19 sati.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.