Bez rasprave o prijemu u Savet Evrope: Zahtev Prištine nije stavljen na dnevni red, pozivi da se ispune svi uslovi

SRBIJA – Na zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu danas se nije raspravljalo o članstvu Kosova u Savetu Evrope, pošto je na početku sastanka, usvojen konačan dnevni red, na kojem se nije našao zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji, nezvanično saznaje Euronews Srbija.

Uoči početka sastanka, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je Tanjugu da je stav te zemlje po pitanju članstva Prištine u SE jasan – ne podržava ga, o čemu je obaveštena i Priština.

On je dodao da Mađarska o tom pitanju ima principijelan stav, a to je da želi da vidi uspešnu finalizaciju dijaloga Beograda i Prištine.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala je, u izjavi novinarima pre početka sastanka, na Prištinu da što pre ispuni uslove, kako bi Nemačka mogla da ohrabri većinu za njen prijem u SE.

Francuski ministar za evropske poslove Žan Noel Baro rekao je da Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Kosova moglo da izazove podele među zemljama u SE i da bi to pitanje trebalo da se razmatra kasnije „kad pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe“.

Pismo Francuske, Nemačke i Italije

Francuska je, zajedno sa Nemačkom i Italijom, uputila ranije pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu poručili da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u SE, pošto “nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)’, i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO ustavnom sudu Kosova.

Oni su u pismu istakli da je nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, “solidan model“ kako treba da izgleda ZSO.

“Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije ‘džentlmenski predlog’. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom“, navedeno je u pismu Italije, Francuske i Nemačke.

Ističe se da dostavljanje nacrta predstavnicima Saveta Evrope ne bi predstavljalo korak unapred, pošto “njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće“, i dodaje da se napredak može ostvariti jedino slanjem dokumenta ustavnom sudu tzv. Kosova.

Stano: Nacrt statuta ZSO predstaviti u dijalogu

Evropska unija smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je za Radio Slobodna Evropa naveo da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine, budući da je nepoznat za evropske institucije, ali je upozorio da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Beograda i Prištine.

Stano je, povodom jučerašnje izjave ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale da je pismom obavestila Savet Evrope da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje „mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu“ i da će taj nacrt biti upućen na tumačenje ustavnom sudu Kosova do kraja maja, istakao da je sadržaj statuta koji je Priština najavila nepoznat i da se o njemu nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU.

„Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, naglasio je Stano.

Stano je dodao da Priština nije preduzela nikakve korake ka uspostavljanju ZSO i podsetio da je u oktobru prošle godine EU predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO. Formiranje ZSO je obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština odbija da sprovede tu obavezu.

PSSE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja glavnog izvestioca za prijem Kosova u SE Dore Bakojani da se Kosovo primi u članstvo SE. Bakojani je preporučila članstvo Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja. Duga dva uslova – formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.