Capital.ba

„Integral inženjering“ tužio HET za 1,7 miliona KM

18.05.2024. / 9:09

TREBINJE – Kompanija „Integral inženjering“ podnijela je tužbu protiv „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) kojom od ovog zavisnog preduzeća iz holdinga „Elektroprivreda RS“ potražuje 1.671.000 KM za projekat „Izgradnja mosta preko rijeke Trebišnjice“, otkriva CAPITAL.

integral

FOTO: Integral

Pored tužbe koja je podnesena početkom ove sedmice, “Integral inženjering” je u četvrtak obavijestio HET da će privremeno obustaviti radove na ovom projektu zbog neplaćanja obaveza po ispostavljenim računima u iznosu od oko 300.000 KM.

Iz ove kompanije su potvrdili za CAPITAL da su podnijeli tužbu i da ne odustaju od nje, ali kažu da će nastaviti radove, jer su u međuvremenu plaćene zaostale obaveze.

„Istog dana kada smo uputili obavijest da ćemo obustaviti radove, investitor je izmirio svoje obaveze, tako da ćemo nastaviti radove“, kažu za CAPITAL iz „Integral inženjeringa“.

Kada je riječ o tužbi kojom potražuju 1,67 miliona KM, iz ove kompanije objašnjavaju da su tužbu podnijeli u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima radi povećanja troškova projekta, odnosno zbog razlike u cijeni nastale usljed promjena cijena na tržištu.

„Zakon omogućava izvođaču radova da zahtijeva izmjenu cijene radova ako su se cijene elemenata povećale u tolikoj mjeri da bi trebalo da cijena radova bude veća za više od deset odsto. Pošto je taj uslov ispunjen, jer su cijene drastično skočile u odnosu an 2019. godinu kada je potpisan ugovor za ovaj projekat, podnijeli smo tužbu“, kažu iz „Integrala“.

het

FOTO: Capital

S druge strane, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija kaže da nema osnova za obustavljanje radova na projektu „Izgradnje mosta preko rijeke Trebišnjice“, jer su plaćene sve obaveze po ispostavljenim računima.

On objašnjava da se u skladu sa ugovorom plaćanje obavlja u skladu sa okončanim situacijama i ispostavljenim fakturama i priznaje da je bilo kašnjenja po jednoj ispostavljenoj fakturi.

„Riječ je o 27. okončanoj situaciji za koju je bio probijen ugovoreni rok plaćanja, zbog čega je izvođač radova poslao obavijest da će privremeno obustaviti radove. Međutim, istoga dana kada je stigla obavijest, plaćena je faktura ispostavljena po toj situaciji, kao i sljedeća faktura u ukupnom iznosu od oko 330.000 KM“, kaže Tamindžija za CAPITAL.

On ističe da navodi iz tužbe kojom „Integral“ potražuju dodatnih 1,67 miliona KM u odnosu na ugovorenu cijenu nisu neosnovani, ali kaže da je tužba preuranjena.

„Istina je da je u odnosu na period kada je potpisan ugovor zbog korone i posljedica ukrajinske krize došlo do povećanja svih cijena, ali zakon kaže da izvođač radova tek po okončanju projekta može da traži isplatu dodatnih sredstava. Zato smatramo da je tužba preuranjena“, kaže Tamindžija.

Iz „Integrala“ odbacuju te primjedbe i kažu da oni imaju pravo u toku radova da traže isplatu dodatnih sredstava usljed povećanja cijena, kao i da investitor ima pravo da takav zahtjev uvaži i isplati dodatna sredstva.

„U suprotnom ispada da izvođači radova iz vlastitih sredstava treba da finansiraju dodatne troškove projekta koji su nastali usljed enormnih poremećaja cijena“, kažu iz ove kompanije.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Integral inženjering“ tužio HET za 1,7 miliona KM

    1. Zlatna koka

      Nadamo se da će konačno neko da taksativno pobroji sve infrastrukturne projekte koje je finansirala ERS, a (najblaže rečeno) nisu iz njihovog opisa posla. Troše novac svih građana Republike Srpske na projekte od kojih koristi imaju njima bliske lokalne vlasti, dok druge lokalne zajednice grcaju u dugovima i po pravilu para imaju samo za predizborni asfalt!

      • Djuro

        Istine radi, HET ima ugovornu obavezu potpisanu prije 60 godina da za uzvrat potopljenog zemljišta izgradi zatvoren bazen i obilaznicu.