Ex -Yu

Hrvatska dobila Vladu

Hrvatska dobila Vladu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL | Hrvatska dobila Vladu

Hrvatska je večeras dobila Vladu.

Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Nakon cjelodnevne, desetočasovne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 prisutnog zastupnika, glasalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv. 

Iskazivanje povjerenja Vladi, saborska je većina popratila aplauzom.

Predsjednik i članovi Vlade svečano su zatim prisegnuli pred zastupnicima, obvezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države, preonsi Večernji list.

Saboru je u petak predstavljen i četverogodišnji Program nove Vlade, zasniv se na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto platu od 1.600 evra, minimalnu bruto platu od 1.250 evra te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Predviđa i rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 miliona evra neporeznih i parafiskalnih nameta, podsticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 miliona evra. Za modernizaciju željezničkog saobraćaja u idućih deset godina uložiće se šest milijardi evra u željezničku infrastrukturu.

Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osiguraće se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava.

Plenkovićeva treća Vlada takođe planira udvostručiti jednokratnu novčanu podršku za novorođeno dijete, dati godinu dana penzionog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećaće i iznose doplatka za djecu za sve grupe korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 evra.

Usto, do kraja njenog mandata, penzije bi se trebale povećati za najmanje 30 odsto te će prosječna penzija iznositi najmanje 750 evra, a za 30 odsto povećaće se i socijalne naknade. Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30 odsto, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 odsto, na vrijednost od 3,8 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije